O Alemin Son Ustalarindan

Trabzon’da meslege 75 yil önce bakirci ustasi olarak baslayan, 65 yildir da camiler için alem yapan 85 yasindaki Mahmut Efeoglu, mesleginin son temsilcileri arasinda yer aliyor.

O Alemin Son Ustalarindan
Yaptigi minare âlemleri Türkiye’nin birçok sehrindeki camileri süsleyen Trabzonlu âlem ustasi Mahmut Efeoglu, 2020 yilinda Bestepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen Yasayan Insan Hazineleri ödül töreninde Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in elinden ödül aldi. Türkiye’nin hemen hemen en yasli minare alemi ustasi oldugunu belirten Efeoglu, ilerleyen yasina ragmen hala çekiç salliyor. Sanatini icra etmekten memnun oldugunu belirten Efeoglu, “Yasim 85. Bakircilik baba meslegim. 10 yasindan beri, yani 75 yildir bakir imalatina devam ediyorum. Meslege mutfak esyasi, bakir dügün çeyizleri yapimi ile basladim. Minare alemi yapiminda 65 yilim geride kaldi. 20 yasinda minare alemi yapmaya basladim. Bir gün Hüseyin diye bir usta yanima geldi. ’Bana bir minare alemi yapacaksin’ dedi.

Ben de kendisine ’Minare alemi yapamam’ dedim. Kendisi de ’Bakirlari, yogurt kazanlarini, bakraçlari yapan minare alemini de yapar’ dedi.

Ben de kendisine ’Çiz getir’ dedim, daha sonra bana bir plan getirdi. 2,5 metre boyunda bir alem yaptim. Bana kendisi ’Bunu çok güzel yaptin, ben seni daha birakmam’ diyerek benim meslege baslamamda önayak oldu. Sonrasinda isimi gelistirdim. Türkiye çapinda Istanbul’dan tutun da her vilayetine cami alemi yaptim. Allah’a sükür sanatimdan memnunum. Cumhurbaskani beni Ankara’ya çagirdi, minare alemi ustasi oldugum için bana ödül verdi” dedi.

Yaptigi alemlerin diger alemlerden farkli oldugunu kaydeden Efeoglu, “Bu sanati Türkiye genelinde benim gibi yapan bildigim kadariyla yok. Üzerleri altin varaktir, yüzlerce yil rengini korur, altin gibi parlar. Ilk yaptigimiz zaman altin varak yapamadik, yagli boya derken sonrasinda altin varak yapmaya basladik. Dolayisiyla yillardan beri de altin varak yapiyorum. 3,5 metre uzunlugunda alem yaptigimiz oldu, hatta öyle alem yaptik ki kapidan sigmayanlar bile oldu” diye konustu.

Kaynak: İHA