Yalova'da Aricilik Projesi Tanitimi

Yalova Ari Yetistiricileri Birligi tarafindan yürütülen ve Dogu Marmara kalkinma Ajansinin destekçisi oldugu "Kovandan Sofraya Güvenli ve Sürdürülebilir Aricik Projesi’nin tanitim paneli düzenlendi.

Yalova'da Aricilik Projesi Tanitimi
Il Tarim ve Orman Müdürlügü ev sahipliginde düzenlenen tanitim paneline Vali Dr. Hülya Kaya, Tarim ve Orman Müdürü Suat Parildar, Il Genel Meclisi Baskani Hasan Soygüzel, Il Özel Idare Sekreteri Ümit Yilmaz, Dogu Marmara Kalkinma Ajansi Genel Sekreteri Mustafa Çöpoglu, Yalova Ari Yetistiricileri Birligi Baskani Hakan Gündüz, Aricilar Birligi yönetimi ve üyeleri, sektör temsilcileri, sivil toplum kuruluslarinin temsilcileri, üreticiler ve kurum personeli katildi.

Saygi durusu ve istiklal marsinin ardindan Birlik Baskani Hakan Gündüzün açilis konusmasi ile baslayan panelde Aricilar Birliginin MARKA ve Yalova Il Özel Idaresi destegi ile yürüttükleri projeleri ve çalismalari anlatan video gösterimi yapildi. Daha sonra Proje personellerinden Dr. Yasin Özdemir projenin tanitim sunumunu gerçeklestirdi.

Il Tarim ve Orman Müdürü Suat Parildar panelde yaptigi konusmada; “Ilimiz 798.000 da yüzölçümü ile Türkiye’nin en küçük ilidir. Bu yüzölçümün %62’si ormanlik ve fundalik arazidir. Yalova’nin iklimi ve bitki örtüsünün zenginligi aricilik için önemli bir avantajdir. Bu avantaj gelecek nesillere de sürdürülebilir üretimin garantisidir. Ihlamur, kestane, bögürtlen, kekik, akasya, karabas otu Yalova’nin bitki örtüsünün zenginligini ortaya koymaktadir.

Ilimizde 2023 yili itibariyle 380 aricilik isletmesi ve 27.050 adet arili kovan mevcuttur. Degisen iklim sartlari arilari da olumsuz etkiledigi için kovan sayimizda zaman zaman azalmalar meydana gelse de en son yapilan bal hasadindan 257.5 ton bal elde edilmistir.

Organik Aricilik ve organik bal üretiminin yayginlastirilmasini saglamak, üreticilerimize gelir getirecek yeni tarimsal faaliyet alani olusturmak amaciyla Müdürlügümüzce Organik Aricilik ve Organik Bal Üretimi Projesi hazirlanmis 2018-2020 yillari arasinda 3 yil süreli olarak uygulanmistir. Proje için Bakanlik bütçesinden 188.475 TL harcanmistir. Proje kapsaminda 10 ariciya 60 ar adet ari kovani ve aricilik malzemeleri verilmis ayrica sertifikasyon giderleri karsilanmistir. Proje baslangicindan bugüne kadar çesitli miktarlarda organik bal üretimi devam etmistir.

2019 yilinda Il Müdürlügümüz koordinatörlügünde, “Yalova’daki bal üretiminin büyük bir bölümünü son derece degerli olan kestane ve ihlamur bali olusturur. Yapilan analizler neticesinde Yalova’mizda üretilen balin, kestane oraninin yüzde 80’lerin üzerine çiktigi görülmüstür. Bu da Yalova Kestane Balini tescil ettirme yönünde bizi harekete geçirdi ve 23 Haziran 2020 tarihinde cografi isaret almak yapmis oldugumuz basvura son asamaya gelmis bulunmaktayiz. TARSIM çerçevesinde sigorta yaptiran aricilarimizin ödeyecekleri sigorta priminin yüzde 50 ‘si devlet tarafindan karsilanmaktadir. Sürdürülebilir ve güvenli olan bu sistem sayesinde aricilarimiz, Aricilik Sistemine kayitli arili kovanlarini sigorta yaptirarak ödeyecekleri cüzi miktar ücretle, kovanlarini, dogal afetler, yangin, vahsi hayvan saldirisi ve nakliye esnasinda meydana gelebilecek çarpma, çarpisma gibi nedenlerle olusabilecek zararlara karsi güvence altina almis olacaklardir. Gelecek nesillere yasanabilir bir çevre birakmak, gida arz ve güvenligini saglamak ve yetistiricilerimizin gelirlerini artirmak amaciyla çalismalarimiz araliksiz sürdürülecektir” dedi.

Il Genel Meclisi Baskani Hasan Soygüzel yaptigi konusmada; birligin ilk defa bal dolum tesisi ile ilgili bir destek aldiginin bu destegin ardindan yine basarili projeler yapmaya devam ettigini ve Yalova’nin bir markasi olarak gördüklerini söyledi.



Dogu Marmara Kalkinma Ajansi Genel Sekreteri Mustafa Çöpoglu da yaptigi konusmada, Yalova’da projelerin basarili sekilde yürütülebildigini belirti. Çöpoglu, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Arastirma Enstitüsü’nün sagladigi bilimsel destegin ve Tarim Il Müdürlügü’nün sagladigi teknik destegin aricilara önemli katkilar sundugunu ve proje için degerli oldugunu belirtti.

Konusmalarin ardindan toplu fotograf çekimiyle panel sona erdi.
Kaynak: İHA