Kirklareli'nde Konut Satislari Azaldi

TÜIK geçtigimiz Aralik ayinda konut satis istatistiklerini açikladi. Bu verilere göre Kirklareli’nde 2023 Ocak ayi ile Kasim aylari arasinda önceki seneye göre yüzde 27 azalma yasandi.

Kirklareli'nde Konut Satislari Azaldi
TÜIK geçtigimiz sene Aralik ayi konut satislari istatistiklerine göre Kirklareli’nde yüzde 27 azalma oldugu belirtildi. Satis sayilari Kirklareli için 2022 yilinda 7 bin 620 olarak açiklanirken 2023 senesi için 5 bin 550 konut olarak kayda geçti. 2021 yilinda 7 bin 587, 2020 yilinda ise 8 bin 509 satis yapilmisti. Bu sayilar baz alindiginda geçtigimiz sene 2022’ye oranla Kirklareli’nde satislar yüzde 27 azalmis oldu. Ülke genelinde ise konut satislari Ocak-Kasim döneminde bir önceki yilin ayni dönemine göre yüzde 14,9 azalis gösterdi. Kirklareli’nde konut satis istatistiklerindeki durum ülke geneline göre neredeyse yariya düstü.

Hesaplanan son ay baz alindiginda da 2022’nin Kasim ayinda Kirklareli’nde 527 konut satisi gerçeklesirken geçtigimiz senenin Kasim ayinda toplam 423 konut satisi gerçeklesti.

Satislardaki düsüste birden fazla sebep

Konu ile alakali emlak danismani Olcay Kaya açiklamalarda bulundu. Kaya, bölgenin depreme dayanikli olmasindan kaynakli ev piyasalarinda fiyat artisi oldugunu ve bu artisa karsilik olarak satislarin da azaldigini vurguladi. Kaya, “TÜIK tarafindan açiklanan verilere göre önceki senelere oranla düsüs mevcut. Sebeplerinden bazilari girdi ve maliyetlerin yüksek olusu diyebiliriz. Baska bir sebep olarak mevduat faizlerinin yüksek olusu da durumu etkiliyor. Yatirimcilar emlak piyasasindan el ayak çekmis durumda. Paralarini mevduat hesaplarinda degerlendirmekteler. Diger bir etken olarak Ihtiyaç sahiplerinin konut alamayisi var. Bunun da baslica sebeplerinden biri kredi olmayisi veya geri ödemelerin, aylik ödemelerin çok çok yüksek olusu diyebiliriz” dedi.



“Alici ve satici rakamda bulusamiyor”

Konusmasinda kira fiyatlarina da deginen Kaya, kiracilarin da daire sahiplerinin de müteahhitlerin de hakli oldugunu ifade ederek, “Asgari ücret 11 bin 400 lirayken dairenin bulundugu yere ve içine göre Lüleburgaz’da 15 bin liraya da 20 bin liraya da kiralik daire mevcut. Burada daire sahibine de kiraciya da hak veriyoruz. Emlak piyasasi için bir çikmaz söz konusu. Umariz yeni yilda krediler açilir enflasyon düser ve gerçek anlamda fiyatlar yerini bulur. Insanlar parasiyla veya borçlanarak daire sahibi olur, piyasada hareketlenme olur. Mevduat faizlerinden dolayi yatirimci bile bankada degerlendiriyor parasini. Alici ve satici rakamda bulusamiyor zorlandigimiz kisim bu” dedi.

Kaynak: İHA