Togg KKTC Yollarinda

Sanayi ve Teknoloji Bakani Mehmet Fatih Kacir, KKTC Ekonomi ve Enerji Bakani Olgun Amcaoglu ile Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) caddelerde Togg ile tur atti.

Togg KKTC Yollarinda
Cumhurbaskani Yardimcisi Cevdet Yilmaz ile KKTC’ye ziyarette bulunan Bakan Kacir, bir dizi temasta bulundu. Kacir, KKTC Ekonomi ve Enerji Bakani Olgun Amcaoglu ile birlikte “Sanayi Yatirimlarinin Kolaylastirilmasi Hakkindaki Anlasma”ya imza atti. Türkiye’de ve KKTC’de yatirimcilar arasinda ortaya çikan farklari gidermeyi planladiklarini belirten Kacir, "Finansal destek sagladigimiz OSB’lerde Türkiye Cumhuriyeti vatandaslari ve Türkiye kanunlarina tabi sirketlerin KKTC’de gerçeklestirecegi sanayi yatirimlarini kolaylastiriyoruz" dedi.

Türkiye’nin son 21 yilda Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan liderliginde birçok alanda büyük atilimlar gerçeklestirdigini anlatan Kacir, dev bir Ar-Ge, inovasyon ve girisimcilik ekosistemi insa edildigini aktardi. Bugün Türkiye’nin 101 teknoparkinda 10 binin üzerinde girisim ile teknoloji gelistirme yolculugunun sürdügünü kaydeden Kacir, “Bin 600’den fazla Ar-Ge ve tasarim merkezimizle birlikte 272 bin kisilik büyük bir Ar-Ge ordusu ile hareket ediyoruz” diye konustu.



"Teknoloji ve üretim üssüyüz"

Türkiye’nin artik sanayisi, üretim kapasitesi, Ar-Ge ve inovasyon altyapisi, nitelikli is gücü ve üç kitayi birlestiren stratejik konumu ile küresel bir teknoloji ve üretim üssü oldugunu kaydeden Bakan Kacir, “Bir dönem en temel savunma sanayi ürünlerini bile ithal ederken, bugün insansiz hava araci üretiminde dünya birincisiyiz. 60 yillik hayalimiz, dogustan elektrikli ve akilli milli otomobilimiz Togg yollarda” ifadelerini kullandi.

Kacir, "Türkiye Yüzyili"nin insa edildigi ve "Milli Teknoloji Hamlesi" hedeflerine dogru ilerlendigi dönemde KKTC’nin ekonomik potansiyelini ortaya koyacak plan ve projelerin destekçisi olmaya devam edildigini de bildirdi.

Bilim, teknoloji ve inovasyon ekosistemini gelistirmek için çalismalar sürüyor

KKTC bilim, teknoloji ve inovasyon ekosistemini gelistirme çalismalarini sürdürdüklerini bildiren Kacir, TÜBITAK ile KKTC Milli Egitim Bakanligi arasinda 2009 yilinda imzalanan is birligi protokolünü yakin zamanda bir üst düzeye tasidiklarini hatirlatti. KKTC üniversitelerindeki hocalarin TÜBITAK akademik arastirma destek programlarinin tümünden faydalanabileceklerine dikkati çeken Kacir, ayrica KKTC’de egitim gören ortaögretim ögrencilerinin de TÜBITAK tarafindan düzenlenen ulusal arastirma projeleri ve olimpiyat yarismalarina katilabileceklerini aktardi.

Bakan Kacir, Çukurova Kalkinma Ajansi ile KKTC’de yürütülen kalkinma projeleri için mali destek programlari yürüttüklerine deginerek, ajansin teknik yardim ve gözetiminde 2011 yilindan bu yana uygulanan 27 mali destek programi çerçevesinde KKTC’nin kalkinmasi için 1,1 milyar lira destek sagladiklarini bildirdi.

OSB’lerin gücüne güç katacak

KKTC’de yer alan Organize Sanayi Bölgeleri’nin (OSB) gücüne güç katmak ve sanayi altyapisini kuvvetlendirmek için mevkidasi ile yakin is birligi içerisinde olmaya devam edeceklerini vurgulayan Kacir, "Sanayi Yatirimlarinin Kolaylastirilmasi Hakkinda Anlasma" ile Türkiye’den ve KKTC’den yatirimcilar arasinda ortaya çikan farklari gidermeyi planladiklarini kaydetti.



"OSB’leri üretim alanina dönüstürecegiz"

KKTC’li yatirimcilarin yani sira, Türkiye’den gelecek yatirimlarla bu OSB’leri birer üretim alanina dönüstürmeyi hedeflediklerini dile getiren Kacir, böylece kurumsallasmis sirketleri KKTC OSB’lerinde yatirim yapmaya tesvik edeceklerini, iki ülke arasinda teknoloji ve bilgi transferini daha da güçlendireceklerini söyledi.

KKTC’nin sanayilesme yolculugunda büyük bir atilim saglayacaklarinin altini çizen Kacir, anlasmanin sadece Türkiye ve KKTC’nin degil, tüm Dogu Akdeniz havzasinin sanayi ekosistemine katki saglamasini temenni ettigini ifade etti.

Bakan Kaçir, KKTC Ekonomi ve Enerji Bakani Olgun Amcaoglu ile caddelerde Togg ile tur da atti.

Bilim Lefkosa’ya ziyaret

Bakan Kacir, Gençlik ve Spor Bakanligi, KKTC MEB, Türkiye’nin Lefkosa Büyükelçiligi, KEI Ofis, T3 Vakfi, Kibris Bilim ve Zeka Vakfi ile ITÜ KKTC Üniversitesi isbirligi ile hayata geçirilen Bilim Türkiye Egitim Programlari’nin uygulandigi Bilim Lefkosa’yi ziyaret etti. Ayrica Kacir, 6-14 yas grubunun egitim aldigi 7 farkli bilim atölye temasi ve ortaokul ile lise gruplarina yönelik uzun dönem egitim uygulanan Deneyap Atölyesi’ni ziyaret ederek, çalismalar hakkinda bilgi aldi.

Bakan Kacir, burada yaptigi konusmada, “Burasi, takim çalismasi esasli projelerle ögrencilerin bilimle tanismasini saglayan bir merkez. Havacilik, uzay gibi alanlardan tarim teknolojilerine, matematik ve doga bilimleri gibi alanlara pek çok farkli alanda ögrenciler burayi ziyaret ederek bilim atölyesi çalismasina katiliyorlar. Merak duygularini tetikleyen çalismalarla bulusuyorlar" dedi.

Deneyap Teknoloji Atölyesi egitim programlarinin da Bilim Lefkosa bünyesinde sürdürüldügünü anlatan Kacir, “Böylelikle özel yetenekli ögrencilerin erken yaslardan itibaren robotik, kodlama, siber güvenlik ve yapay zekayla tanismalari saglanmis oluyor. KKTC’de, Türkiye’de hayata geçirdigimiz tüm milli teknoloji hamlesi programlarini adim adim gerçeklestirmeyi hedefliyoruz” diye konustu.



KKTC’nin elektrikli yerli otomobili Günsel’i test etti

Bakan Kacir, KKTC’nin elektrikli yerli otomobili Günsel’in üretim tesisini ziyaret ederek, elektrikli yerli otomobil Günsel ile test sürüsü yapti. Cumhurbaskani Yardimcisi Cevdet Yilmaz ile Bakan Kacir, ayrica Lefkosa’da yapimi devam eden KKTC Cumhurbaskanligi Külliyesi insaat alaninda incelemelerde bulunarak, yapimi tamamlanan YDÜ Doktor Suat Günsel Camii’nin açilisina katildi.

Açilisa KKTC Cumhurbaskani Ersin Tatar, Basbakan Ünal Üstel, Diyanet Isleri Baskani Ali Erbas, Lefkosa Büyükelçisi Metin Feyzioglu ile Yakin Dogu Üniversitesi (YDÜ) Mütevelli Heyeti Baskani Prof. Dr. Irfan Suat Günsel de istirak etti.
Kaynak: İHA