Amazon Ormanlarinda Antik Kent Bulundu

Amazon ormanlarinda binlerce yildir yesil bitki örtüsü ile kaplanmis devasa bir antik kent bulundu.

Ekvador’un dogusunda Upano bölgesinde Amazon ormanlarinda devasa antik kent bulundu. Bulunan antik kentin zengin topraklarda ancak ayni zamanda toplumun yok olmasina da yol açmis olabilecek bir yanardagin gölgesinde yer aldigini kaydeden bilim adamlari, evler ve meydanlarin birbirine “sasirtici” yollar ve kanallarla baglandigini ifade etti.

Arkeologlar antik sehrin 2 bin 500 yil önce kurulmus ve insanlarin da yaklasik bin yil yasam sürmüs olma ihtimali üzerinde duruyor. Antik kentte kaç kisinin yasadigi bilinmese de bilim adamlari 10 bin kisinin yasamis olabilecegini ifade ediyor.

Fransa Ulusal Bilim Arastirma Merkezi’nden Prof. Dr. Stephen Rostain, “Burasi, Amazon’da bildigimiz diger antik yerlerden daha eski. Avrupai bir medeniyet bakisimiz var ancak, antik kentin bulunmasi bize medeniyet ve kültür hakkinda bakisimizin degismesi gerektigini gösteriyor. Bu kesif, Amazon kültürüne bakisimizi degistirdi. Çok sayida insan küçük gruplar halinde, büyük ihtimalle çiplak, avci ve toplayici olarak resmediliyordu ancak bu kesif insanlarin karmasik kent yasami sürdügünü gösteriyor” dedi.

Arkeologlar çalismalarini, 300 kilometrekarelik alanda kazi çalismalarinin yani sira yogun bitki ve agaçlarin altindaki kalintilari da belirleyebilen havadan lazer teknolojisi kullanarak gerçeklestirdi.
Kaynak: İHA