Karslioglu Açiklamasi 'Her Operatörüm Diyen Bina Yikiminda Kullanilmamali'

Kahramanmaras merkezli depremlerin etkiledigi Adana’da agir hasarli binalarin yikim islemleri sürüyor. Yikim islemlerinde operatörlerin hatalari sonucu olusan hatalarla ilgili DAIMFED Genel Baskani Mustafa Karslioglu uyarilarda bulunarak, "Her operatörüm diyeni yikimda kullanmamak gerekiyor" dedi.

Karslioglu Açiklamasi 'Her Operatörüm Diyen Bina Yikiminda Kullanilmamali'
Kahramanmaras’ta meydana gelen depremler, 11 ilde büyük yikima yol açti. Adana’da da 13 bina yerle bir oldu ve 418 kisi hayatini kaybetti. Kentte, yaklasik 3 binin üzerinde bina orta ve agir hasarli olarak belirlendi ve yikimlar Temmuz ayinda basladi.

Ekipler simdiye kadar binalarin yüzde 75’ini yikarken, Mart ayinda kent genelindeki bütün binalarin yikiminin tamamlanmasi planlaniyor.

Binayi yikan operatöre dikkat

Depremden etkilenen diger illerde de yikimlar sürerken bazi is makinesi operatörleri, binayi yikarken dogru teknigi kullanmadigi için is makinesiyle birlikte binanin altinda kaliyor. Dogu Akdeniz Insaat Müteahhit Birlikleri Federasyonu (DAIMFED) Genel Baskani Mustafa Karslioglu, firmalara operatör seçerken dikkat etmeleri gerektigini söyledi.

Karslioglu, “Her operatörüm diyeni yikimda kullanmamak gerekiyor. Operatörler de kendi aralarinda ayriliyor ve hepsi farkli islerde iyi oluyor. Kimi operatör daha iyi kanal kazar, kimisi daha iyi kum yükler, kimisi de yikimi çok iyi yapar. Ancak firmalar ellerinde personel olmadigi için bütün operatörleri yikimda kullandiriyor. Her operatör bu isi yapamaz” dedi.



“Gerekli önlemleri aliyoruz”

Adana’da yikimlar öncesi çevredeki vatandaslarin uyarildigina dikkat çeken Karslioglu, “Adana bölgesi olarak yikim teknigine uygun çalisiyoruz. Bir bina yikimina baslamadan önce uzmanlarca gelip o binanin tespitini yapiyoruz. Önlemler alindiktan sonra gerekli firmalarla çalisarak bina temellerinde bulunan kablo ve kanalizasyon baglantilarini tamamen ayiriyoruz. Çevre binalarda yasayan vatandaslari yikim islemi öncesinde binadan uzaklastiriyoruz. Tekrar kontrol amaçli çalisan arkadaslarimiz ile beraber kapi kapi gezip binadan ayrilmayan varsa onlara da haber veriyoruz ardindan yikima basliyoruz” ifadelerini kullandi.

Öte yandan Mustafa Karslioglu, binanin tepesine is makinesi çikartilip yapilan yikimin en güvenli yöntemlerden birisi oldugunu kaydetti.

Kaynak: İHA