Rusya'dan Ermenistan'a Nota

Rusya Disisleri Bakanligi, Ermeni politikacilarin Rusya karsiti söylemleri ve Ermenistan ile ABD arasinda ortak tatbikat yapilacagi duyurusunun ardindan Ermenistan’a nota verdi.



Rusya Disisleri Bakanligi tarafindan yapilan yazili açiklamada, Ermeni politikacilarin Rusya ve Kolektif Güvenlik Anlasmasi Örgütü (KGAÖ) aleyhine yaptigi açiklamalar sonrasi Ermenistan’in Moskova Büyükelçisi Vagharshak Harutyunyan’in bakanlik binasina çagirildigi aktarildi. Açiklamada, "Son günlerde Ermenistan siyasi çevreleri ve siyasi elitleri tarafindan Rusya ve ikili iliskilerin sorgulandigini kaydettik. Bu baglamda Ermenistan yönetimi Uluslararasi Ceza Mahkemesi (UCM) Roma Statüsü’nün onaylama sürecinin baslatilmasi, Ermenistan Basbakani’nin esi Anna Hakobyan’in, Kiev’deki Nazi rejimine insani yardim ulastirmak için Kiev’e gitmesi ve ABD’nin katilimiyla Ermenistan topraklarinda askeri tatbikatlarin düzenlenmesiyle ilgili bir dizi dost olmayan adim atmistir" denildi.

Açiklamada ayrica, "Bu konuyla ilgili olarak Ermenistan’in Moskova Büyükelçisi Vagharshak Harutyunyan, Rusya Disisleri Bakanligina çagirilmis ve kendisine sert bir sunum yapilmistir. Ayrica Ermenistan Ulusal Meclisi Baskani Alen Simonyan’in, 6 Eylül’de Rusya Disisleri Bakanligi resmi temsilcisine (Rusya Disisleri Bakanligi Sözcüsü Maria Zaharova’ya) ve Rusya Disisleri Bakanligi’na karsi yaptigi saldirgan açiklamalarin kabul edilmediginin belirtildigi protesto notasi sunulmustur" ifadeleri kullanildi.

Açiklamanin sonunda tüm bu gelismelere karsi Rusya ve Ermenistan’in müttefiklik iliskilerini sürdürecegi inanci vurgulanarak "Ayni zamanda Moskova, Rusya ve Ermenistan’in müttefik olarak kaldigina, ortaklik ve iliskilerin güçlendirilmesine yönelik tüm ikili anlasmalarin ülke halklarinin yararlari dogrultusunda uygulanacagina inanilmaktadir." denildi.

Ne olmustu?

Ermenistan Savunma Bakanligi, ABD ve Ermenistan ordusu arasinda ortak bir tatbikatin yapilacagini duyurmustu. Ermenistan Basbakani Nikol Pasinyan ise Batili bir medya kurulusuna yaptigi açiklamada, Rus baris güçlerinin kendi inisiyatifiyle Daglik Karabag’dan çekilebilecegini ifade etmisti. Ermenistan Ulusal Meclis Baskani Alen Simonyan ise Rusya Disisleri Bakanligi Sözcüsü Maria Zaharova’nin, Ermenistan yönetimine karsi yaptigi açiklamaya sert ifadelerle tepki göstermisti.
Kaynak: İHA