Talas Belediyesi'nden Bir Ilk

Talas Belediyesi, yine bir ilke daha imza atti. Dünyada sadece sayili ülkelerde yapilan geri dönüsümden plastik asfalt üretimi Türkiye’de ilk kez Talas Belediyesi tarafindan uygulandi. 70 bin adet atik pet siseye ya da 170 bin adet atik çöp posetine es deger oranda atik plastik kullanilarak elde edilen asfalt, Mevlana Mahallesi’nde uygulandi. Talas Belediye Baskani Mustafa Yalçin, “Artik Talas’ta plastik atiklardan yapilan çevreci ve ekonomik olan asfaltlar kullanilacak.” dedi.

Talas Belediyesi'nden Bir Ilk
Yapilan birbirinden farkli ve özel çalismalarla dikkat çeken Talas Belediyesi bunlara bir yenisini daha ekledi. Talas Belediyesinin bu çerçevedeki çalismalari dogrultusunda atik plastigin asfaltta kullanimi basladi.

Ilçe sinirlarindan toplanan geri dönüsüm plastik atiklari, Talas Belediyesi’nin laboratuvarindaki testlerden basariyla geçerek asfalt olarak yola serildi. Talas Belediye Baskani Mustafa Yalçin, Mevlana Mahallesi Papatya Caddesi ile Tarif Sokak baglanti yolunda serilen geri dösümden asfalt çalismalarini inceledi. Burada açiklamalarda bulunan Baskan Yalçin, yol ve asfalt yapiminin belediyelerin en önemli hizmetlerinden biri oldugunu belirterek, “Bu çalismada biz AR-GE’ye daha fazla önem veriyoruz. Asfaltin daha çevreci ve kullanisli hale gelmesini saglamak amaciyla yaptigimiz çalismalarda sona geldik. Simdi bitümün bir bölümü yerine artik plastik atiklari kullaniyoruz. Bu nedenle de çok büyük kazanç elde ediyoruz. Artik Talas’ta plastik atiklardan yapilan asfaltlar olacak. Simdiden hayirli olsun. Önümüzdeki günlerde yine bir sürpriz açiklayacagiz. Hem çevreye sahip çikacak hem de insanlarimizin kullaniminda kolaylik saglayacak ve ekonomik bir katkisi olacak. Vatandasimiz her seyin en iyisine layik.” dedi.

Çalismanin yapildigi bin 200 metrekarelik alanda 150 ton plastik asfalt serilirken, sicak karisim asfalt kullanilsaydi bu rakam 216 tona çikacakti. Plastik asfaltta kullanilan bitüm ise 6,7 ton olurken, sicak karisim asfalta ise 10,8 ton kullanilacakti. Maliyet hesabina bakildiginda ise sicak karisim asfalt 324 bin lira olacakti ancak plastik asfalt ile 225 bin lira harcandi. Böylelikle bin 200 metrekarelik alanda yapilacak asfaltta 99 bin lira kazanç elde edildi. Atik plastigin asfaltta kullanimi çok yönlü fayda sagliyor. Plastik atiklarin yol yapiminda kullanilmasi ile hem önemli çevre sorunlarinin önüne geçilerek dünyanin daha yasanabilir olmasina katki saglayacagi gibi hem de tükenebilir enerji kaynaklarina da bagimliligi da azaltmaya yardimci oluyor. Yapilan çalismalarda plastik asfalt karisimlarinin sicak karisim asfaltlara göre neredeyse 3 kat daha uzun ömürlü oldugu saptandi. Bununla beraber direnç kaybi olmadan üretim ve serim maliyetinin sicak karisim asfalta göre yaklasik yüzde 30 oraninda azaldigi ve yaklasik yüzde 50 daha fazla dayanima sahip oldugu gözlemlendi.

Dünyada günden güne artan plastik kirliligi ve emisyon problemlerinden dolayi yenilikçi bir yaklasim olan plastik asfaltlar sayesinde atik plastiklerden üretilmis asfaltlar daha uzun yol ömrüne sahip ve bununla birlikte yasam döngü analizleri yapilan plastik asfaltlar daha düsük emisyon degerleri ve küresel isinma potansiyelinin yaklasik yüzde 30 daha düsük olmasi sebebiyle birçok avantaji da beraberinde sunuyor. Plastigin asfalt kullanimindaki deney sonuçlarinda asfalt dayanimi yaklasik yüzde 50 daha fazla. Bu sonuçlar da üretim maliyetini ciddi oranda düsürüyor. Bunlardan baslica olanlari asfaltin gerek sicak ve soguk havalarda daha yüksek performansi ile gerekse dayanimi ve düsük deformasyonu olarak öne çikiyor. Bunun yani sira asfalt çatlamalarinda azalma, agrega asinmasinin yari yariya azaltmasi, sifir su emme kapasitesiyle bozulmanin önüne geçilmesi, araç lastiklerinin yüzde 90’a varan oranda asinmasini engelleme gibi yönleriyle plastik asfalt daha uzun yol ömrü, çevreci yaklasim ile daha dayanikli ve sürdürülebilir yollara imkân sagliyor.

Çevreci ve ekonomik olan plastik asfalt, ABD’de New York ve Hawaii, Hindistan’da Madurai, Meksika’da Guanajuato ile Ingiltere’de Cumbria bölgelerinde uygulandi. Türkiye’de ise ilk kez Talas Belediyesinde uygulamasi basladi.

Kaynak: İHA