(ÖZEL) Kirtasiye Esnafindan Ögrencilere 'Yalnizca Ihtiyaçlarinizi Alan' Tavsiyesi

Eskisehir’de ögrencilerin kirtasiye alisverisleri için hazirliklarini tamamlayan esnaf, ihtiyaç listelerinin 2 bin lirayi bulacagini söylerken, ögrencileri yalnizca ihtiyaçlarini almalari için uyardi.

Eskisehir’de 2023-2024 yili egitim-ögretim sezonu hazirliklari basladi.

Yeni egitim sezonunda ögrencilerin ihtiyaçlarini karsilamalari için depolarini dolduran kirtasiyeciler, müsterilerini beklemeye basladi.

Eskisehir’de yaklasik 16 yildir kirtasiyecilik yapan Yusuf Kaplan, okullarin açilmasina az bir süre kalmasina ragmen alisveris hareketliligin baslamadigini söyledi.

Okullarin hazirladigi ihtiyaç listelerindeki ürün fiyatlarinin yaklasik 2 katina çiktigini belirten Kaplan, alisveris tutarlarinin anaokulu ögrencilerinde 2 bin, ilkokul ögrencilerinde ise ortalama bin 100 lira civarinda olacagini söyledi.



“Okullar açilmadan 2 hafta önce hareketliligin baslamasi lazim ama henüz hareket yok”

Esnaf Yusuf Kaplan, alisveris yapacak ögrenciler için hazirliklarini tamamladiklarini, ancak hareketliligin henüz baslamadigini söyledi.

Kirtasiyeciler için rekabetin arttigini ve gelirlerin düstügünü dile getiren Kaplan, “Sektördeki firmalar ve kitap - kirtasiyeci arkadaslarimiz hazirligini yapti, eksiklerini belirledi. Hatta daha önce fuarlara katilarak, alisverislerini yapti. Öncelikle ana sinifi ögrencilerini, sonradan da ilkokul, ortaokul ve lise ögrencilerini kitap ve kirtasiye alisverisine bekliyoruz. Henüz bir hareket yok, normalde okullar açilmadan 2 hafta öncesinden hareketliligin baslamasi lazimdi ama bu sene henüz hareket yok. Ürünlere sürekli zamlar geliyor, o anlamda belki sikinti yok ama ürün âdeti ve müsteri fazlaligi anlaminda seneden seneye biraz düsüsler olabiliyor. Çünkü bunun market tarafi var. Biliyorsunuz milyoncu dedigimiz taraflarin yani sira AVM’ler ve hem hirdavat hem kirtasiye hem de birçok ürünün satildigi yerler var. Açikçasi bunlar biraz sekte vuruyor. Özellikle zincir marketler bizim isimize biraz sekte vuruyor” dedi.

“Almak istedikleri ürünlere ihtiyaçlari olup olmadigini sorgulasinlar”

Son yillarda kirtasiye alisverisi yapan çocuklarin sosyal medyadan etkilendigini dile getiren Yusuf Kaplan, ihtiyaç disi ürünlerin de ragbet gördügünü söyledi.

Ihtiyaç listelerinin 2 bin liraya kadar çiktigini dile getiren Kaplan, söyle konustu;

“Her okul, her ögretmen bir sekilde ihtiyaç listesi hazirlar. Bu listelerde en çok para tutan kisim, ana sinifi okul öncesi ürünleridir. Genellikle bu sene 2 bin TL civarinda bir ortalama bekliyoruz. Geçen sene bu ürün yari yariyaydi, yani 800 ila bin lira civarinda listeler yapilirken, bu sene 2 bin liraya varan listeler yapabiliyoruz. Ortalamada da bin 500 ila 2 bin TL arasinda bir masraf bekliyoruz. Bu fiyatlar ilkokul çocuklarinda birazcik daha düser çünkü orada boya ve karton ürünleri çok daha azdir. Özellikle kâgit ürünler daha az oldugu için meblag biraz daha düser. Hatta yüzde 30 ila 40 düser. Onlarda da ortalama olarak bin ila bin 200 TL civarinda bekliyoruz. Su siralarda ögrencilerin alisveris kültürleri genel olarak popüler kültür üzerinden gidiyor. Sosyal medya burada çok fazla etken oluyor. Ekonomik olarak sikintili günler yasiyoruz. Ögrencilere tavsiyem, ihtiyaçlari olan ürünlere yönelip, almak istedikleri ürünlere ihtiyaçlari olup, olmadigini da sorgulasinlar.”
Kaynak: İHA