Gazeller'de Yasanan Dolu Olayinda Zarar 1 Milyon 617 Bin TL
Mugla’nin Mentese Ilçesi Gazeller Mahallesi’nde geçtigimiz günlerde doludan zarar gören tarim arazileri ve üreticileri Mugla Tarim ve Orman Il Müdürü Baris Saylak ve TARSIM Denizli Bölge Müdürü Oktay Çayiroglu ziyaret etti.
Mugla’nin Mentese ilçesi Gazeller Mahallesi’nde 2 Eylül Cumartesi günü etkili olan dolu nedeniyle toplam 21 üretici zarar gördü. Silajlik misir üreten 17 çiftçinin 187,5 dekarlik arazisi doludan etkilenirken, bazi bahçelerde ceviz ve dut agaçlari ile sebze alanlari hasar gördü. Bir ton tütünün zararinin da olustugu afet sonrasi yapilan hasar tespit çalismalarinda zararin 1 milyon 617 bin 625 TL oldugu belirlendi.
Il Tarim ve Orman Müdürü Baris Saylak ile TARSIM Denizli Bölge Müdürü Oktay Çayiroglu, Gazeller’de doludan zarar gören mahalleleri ziyaret ederek üreticilerle bir araya geldi. Çevre mahallelerin muhtarlarinin da katildigi toplantida konusan Il Müdürü Baris Saylak, tüm dünyada ve Türkiye’de oldugu gibi Mugla’da da küresel isinmanin yol açtigi iklim degisikliklerinin dogal afetler ve siddeti artan yagis rejimleri ile kendisini gösterdigini hatirlatarak, tarimsal üretimde sigortanin önemini hatirlatti. Saylak, “Insanlik, bilgisiz yapilasma, yayilma ile dogaya zarar veriyor, iklim degisikligi de insanligin hatalarini tabiatin affetmesini imkansiz hale getiriyor. Kisacasi doga insanogluna ‘ben bu yükü artik kaldiramiyorum, benden aldiklarinizi geri verin’ mesaji veriyor” ifadelerini kullandi.
Mugla’da son yillarda küresel iklim degisiklikleri nedeniyle yasanan gelismelere dikkat çeken Saylak, sunlari kaydetti:
“Sadece Kizildeniz’de yasayan balik türleri artik Gökova’ya kadar geldi. Basra böcekleri kuzeye dogru kaymaya basladi.
Bu ne demek? Mugla’mizin en önemli degerlerinden çam bali için tehlike çanlari çaliyor demek. 2021 yilinda yasadigimiz ve haftalarca süren yanginlarin acisini unutmadik. Benzer sekilde Yunanistan’da, Italya’da, Kanada’da orman yanginlari çok sik yasanmaya basladi.
Mugla’ya Haziran ayinda dolu yagiyor. Bu yil Seydikemer, Fethiye’de elma ve üzüm bahçelerinin verimi yüzde 70 düstü. Tütünde mavi küf yapti. Açik sebze alanlarinda, zeytinde de ayni sikintilari yasiyoruz. Doga verdigini geri aliyor. Bizler bununla mücadele edemeyiz. Yapabilecegimiz tek sey, emegimizi, topragimizi, ürünümüzü güvence altina almak. TARSIM’i sizlere her firsatta anlatmaya çalisiyoruz. Yüzde 50 ila 70 arasi primi devlet tarafindan karsilanan bu sigortadan yararlanin”
Toplantida daha sonra TARSIM Denizli Bölge Müdürü Oktay Çayiroglu tarafindan devlet destekli tarim sigortalari sisteminin isleyisi ve basvuru sartlari hakkinda üreticilere bir sunum yapildi.