Erkilinç Açiklamasi 'Bu Örnektekilere Gazeteci Veya Basin Diyebilir Miyiz?'

Resmi ilan yayimlama hakki kazanan 400’ün üzerinde internet haber sitesinin yarisindan fazlasinin 4 ay gibi kisa bir sürede bulunduklari kategoriye iliskin trafik kosullarini saglamayi basardiklarini belirten Basin Ilan Kurumu Genel Müdürü Cavit Erkilinç, Kurumun metriklerine göre ölçümlenen trafik verilerinin günlük olarak paylasilmaya baslandigini söyledi.

Erkilinç Açiklamasi 'Bu Örnektekilere Gazeteci Veya Basin Diyebilir Miyiz?'
Basin Ilan Kurumu (BIK) 32. Dönem 3. Genel Kurul Toplantisi, Genel Müdür Cavit Erkilinç’in konusmasi ile basladi.

Genel Müdür Erkilinç, internet haber sitelerinin trafik verilerinin güvenilir bir sekilde alinmasina ve degerlendirilmesine olanak saglayacak programin, test ve canliya alinmasi asamalarinin basariyla tamamlandigini açikladi.

Internet haber sitelerinin Kurum görev alanina dahil olmasinin ve bu yönde verilen mücadelenin degerinin simdiden anlasildigini ifade eden Erkilinç, Kurumun metriklerine göre ölçümlenen trafik verilerinin söz verildigi gibi Agustos ayi içerisinde internet haber siteleri ile günlük olarak paylasilmaya baslandigi bilgisini verdi.

Yönetmelik üzerinden yapilan elestirileri degerlendiren Erkilinç, “Aylardir Kurumumuzu Yönetmelik üzerinden acimasizca elestirenler, 1 Nisan’a kadar resmi ilan yayimlama hakki yokken simdi resmi ilan haklarini ellerinden almakla suçlayanlar, aba altindan sopa gösterenler, saga sola sikâyet ederek üzerimizde psikolojik baski olusturmaya çalisanlar; tek kelime ile ifade etmek gerekirse kul hakkina girmislerdir. Gururla, mutlulukla ve büyük bir memnuniyetle ifade etmek isterim ki bünyemize katilan 400’ün üzerindeki internet haber sitesinin yarisindan fazlasi bulunduklari kategoriye iliskin trafik kosullarini saglamayi basarmislardir. Üstelik bu basari nisan ayindan bu yana geçen 4 ay gibi kisa bir sürede elde edilmistir” dedi.

Basin camiasina güvendiklerini ve inandiklarini belirten Erkilinç, onlardan da kendilerine güvenmelerini ve inanmalarini beklediklerini kaydetti.

Genel Müdür Erkilinç, mevzuata iliskin kosullari yerine getiren internet haber sitelerinin daha basarili olmayi hedeflemelerinin tercih degil zorunluluk oldugunu hatirlatarak, resmi ilan akisinin sürekliliginin ancak elde edilen kazanimin devam etmesi ile mümkün olacagini vurguladi.

“Ikircikli yaklasimlar verilen emekleri gölgeliyor”

Kurumun Yönetimini ve çalisanlarini derinden yaralayan ve üzen hususlar olduguna dikkat çeken Erkilinç, “Bunlardan ilki Genel Kurulun, Yönetim Kurulunun ve Kurumumuzun çalisma prensiplerinin herkesçe çok iyi bilinmesine ragmen sahada sergilenen tavirlardir. Basin isletmelerimizi, Kurumumuza ve Genel Kurul Üyelerine karsi kiskirtmak, bu çati altinda neredeyse tamami oy birligiyle alinan kararlari tartismaya açmak; bunu yaparken de ‘Sizleri sadece ben düsünüyorum, size ben sahip çikiyorum’ algisi olusturmanin ve kahramanliga soyunmanin en hafif tabirle ‘ayip’ oldugunu düsünüyorum. Üstelik özel görüsmelerde bu sitemimizi dile getirdigimizde cevap olarak verilen ‘Ne yapalim, sahada öyle demek zorunda kaliyoruz’ seklindeki ikircikli yaklasim, verilen onca emegi gölgeliyor, sevkimizi kiriyor” seklinde sitemini dile getirdi.

“Bu örnektekilere gazeteci veya basin diyebilir miyiz?”

Bazi gazetecilerin etik disi tavirlarla kamuoyunu yanlis yönlendirmeye çalistiklarini belirten Genel Müdür Erkilinç, internet sitesi sahibi bir gazetecinin, belediyelerden aldigi reklamlari kurdugu dernege üye internet sitelerinde ücretsiz yayimlatarak bu reklam üzerinden kendi sitesine haksiz trafik sagladigini, ayni gazetecinin tüm bunlarin üzerine bir de ‘internet sitelerinin hakkini savunmak üzere gerekirse Basin Ilan Kurumu önünde eylem yapacagim’ seklinde sorumsuzca açiklamalar yaptigini kaydetti.

Illerden birinde bazi internet haber sitelerinin ‘kamuya ait ilan ve reklamlar Kurum üzerinden geçmeli’ denildiginde ortaligi ayaga kaldirdigini söyleyen Erkilinç, bahsi geçen internet haber siteleri incelendiginde sahiplik yapilarinin ilginçligine vurgu yaparak, su bilgileri aktardi:

“Bir tanesi tip fakültesinde güvenlik görevlisi, üç tanesi dügün ve açilis organizasyonlari yapiyor, bir tanesi orman bölge müdürlügünde kadrolu isçi, bir tanesi yurt disindan ögrenci olarak gelmis gündelik islerde çalisiyor, bir tanesi belediyenin basin biriminde görevli, bir tanesi isten atildigi belediyeyle ugrasmak için haber sitesi kurmus, bir tanesi gerçekte sürücü kursu isletiyor, 20’ye yakini sadece reklam girecegi zaman siteyi aktif veya güncel hale getiriyor, 10’a yakin site sahibi gerçekte baska gazetelerin asgari kadrosunda bulunuyor.”

Bir köse yazisinin “Anadolu basini yok oluyor” seklinde birçok gazete ve internet sitesinde haberlestirildigini belirten Erkilinç, “Bu yazinin yayimlandigi gazetenin o günkü nüshasinda 22 haber ve 1 köse yazisi var. Ve bunlardan sadece 5 tanesi gazetenin çiktigi sehre ait yerel haber. Komsu ilin haber sayisi kendi ilinden daha fazla. Gazetedeki 7 haber internetten, bir o kadar haber de komsu sehrin gazetesinden alinip basilmis. Sonra ne diyorlar, gazete çikardik. Soruyorum size; gazeteci dedigimiz, Anadolu basini dediginiz bu mu?” diye sordu.

“Resmi ilan fiyat tarifesinde tüm dengeleri gözetmeliyiz”

Resmi ilan fiyat tarifesinin artirilmasi konusunda basin isletmelerinin beklenti içine girdiklerini kaydeden Erkilinç, bu konuda tüm dengelerin gözetilmesi gerektigini vurgulayarak, sunlari kaydetti:

“Öncelikle sunu söyleyeyim. 2023 yili resmi ilan fiyat tarifesi belirlenirken; hatirlayin o günleri, meslek örgütleri temsilcilerinin tiraji 50 binin altindaki yayinlar için zam orani talebi yüzde 85 idi. Digerleri için yüzde 30-35 artis konusuluyordu. Sag olsunlar, Iletisim Baskanimiz Sayin Fahrettin Altun’un destegini alarak yüzde 100 ile yüzde 58,73 oraninda artis öngören teklifi kabul ettik. Sayin Cumhurbaskanimiz da tensip buyurdular ve beklentilerin çok üzerinde bir artis ile 2023 yilina vaktinde giris yaptik. 1 Nisan’dan itibaren resmi ilan yayimlamaya baslayan internet haber sitelerinin ilan bedellerinin çok daha asagida olmasi kabullenilmisken gönlümüz buna razi gelmedi. Sizlerin destegi ile bu mecranin da ilan bedellerini basili gazetelerle esitleyerek iyi bir baslangiç yapmalarini sagladik. Bugün, Genel Kurul toplantisinda bir zam karari almamiz halinde, çok kisa bir sürede hayata geçmesi imkansiz gibi görünüyor. Iyimser olalim ve kabul edildigini varsayalim. Bu kez Kasim ayindaki Genel Kurulda görüsecegimiz 2024 yili resmi ilan fiyat tarifesini kismen veya tamamen riske atmis oluyoruz. Daha önce de ifade ettim. Karsimizda ilan bedellerinden oldukça rahatsiz olan bir kamu kesimi var. Ilan vermemenin veya ebat küçültmenin yollarini ariyorlar. Resmi ilan bedellerinin iki katina çikmasi bir yana, gazete ve internet haber sitesi gibi ilanlarin iki ayri mecrada birden yayimlanmasi zorunluluguna yüksek sesle itiraz ediyorlar. Anlik reflekslerle hareket etmeyelim, tüm dengeleri gözetelim, hesabimizi iyi yapalim istiyoruz. Degilse yapilacak zammin ayni zamanda Kurumumuza da ciddi katki saglayacagini çok iyi biliyoruz.”

“Gazetecilerin alin teriyle kazandiklari haklarinin yenmesine müsaade etmeyecegiz”

Süreli yayinlarin denetimine iliskin bilgiler paylasan Genel Müdür Erkilinç, ödenmeyen veya bankaya yatirilip sonradan bir kismi elden geri alinan maaslar ile sigorta tahakkuklari konusunda oldukça hassas ve kararli olduklarini vurgulayarak, konusmasini söyle tamamladi:

“Kontrol Müdürlügümüzde görev yapan arkadaslarimiz, yogun ve siki bir denetim gerçeklestirmek üzere sahaya çikti. Hem gazeteler hem de internet haber sitelerimize yönelik titiz ve tüm tartismalara kapali bir denetim dönemi geçirecegiz. Pandemi döneminin ardindan geçen yaz aylarinda basladigimiz, ancak deprem ve internet haber sitelerinin görev alanimiza girecek olmasi nedeniyle ara verdigimiz denetimlerin ana gündem maddesi, gazeteci arkadaslarimizin özlük haklari olacak. Ödenmeyen veya bankaya yatirilip sonradan bir kismi elden geri alinan maaslar ile sigorta tahakkuklari konusunda oldukça hassas ve kararli oldugumuzu özellikle belirtmek isterim. Bu arkadaslarimizin alin teriyle kazandiklari haklarinin yenmesine asla müsaade etmeyecegiz. Zaten bu konuda yogun sikâyetler geliyor ama bir kez daha buradan magdur olan gazeteci arkadaslarima açik çagrida bulunuyorum. Özlük haklariniza ve fiziki çalisma kosullariniza iliskin yasadiginiz sikintilari lütfen bizlere iletin, biz de mevzuat çerçevesinde geregini yapalim.”

Erkilinç’in konusmasinin ardindan Baskanlik Divani Heyeti seçimi gerçeklestirilerek baskan ve üyeler belirlendi.

Toplantida, Cezayir Büyükelçisi olarak atanan Yönetim Kurulu Baskan Vekili Mücahit Küçükyilmaz’dan bosalan Yönetim Kurulu üyeligine seçim yapildi. Cumhurbaskanligi Iletisim Baskanligi Dezenformasyonla Mücadele Merkezi Koordinatörü Idris Kardas, Genel Kurul tarafindan Yönetim Kurulu üyesi olarak seçildi.

Gündemin kabulünden sonra Yönetim Kurulu Durum Raporu ve Denetçiler Raporu okundu. Yönetim Kurulunun tekliflerine iliskin sunumun ardindan üyeleri belirlenen Ilan Isleri, Hukuk Isleri ve Mali Isler Komisyonlari çalismalarina basladi.

BIK Genel Kurulu Toplantisi, 8 Eylül 2023 Cuma günü yapilacak oturumun ardindan tamamlanacak.
Kaynak: İHA