Yildirim'da Robotlar Yarisiyor

‘Ahican Cumhuriyet’in Izinde, Teknolojinin Pesinde Bursa’da’ sloganiyla 14 farkli kategoride gerçeklestirilen 15. Uluslararasi MEB Robot Yarismasi, Naim Süleymanoglu Spor Kompleksi’nde basladi.

Yildirim'da Robotlar Yarisiyor
Millî Egitim Bakanligi Mesleki ve Teknik Egitim Genel Müdürlügü tarafindan düzenlenen Uluslararasi 15. MEB Robot Yarismasi Yildirim Belediyesi ev sahipligi ile Naim Süleymanoglu Spor Kompleksi’nde düzenleniyor. 9 Eylül’e kadar sürecek olan MEB Robot Yarismasi; Endüstriyel Robot Kol, Çizgi Izleyen (Temel Seviye), Çizgi Izleyen (Ileri Seviye), Hizli Çizgi Izleyen, Insansiz Hava Araci (Mini Drone), Mini Sumo, Tasarla-Çalistir, Yumurta Toplama (Caretta Caretta), Labirent Ustasi, Tozkoparan Robot (Temel Seviye), Serbest Proje, Temali, Su Alti Araci (ROV) ve Otonom Araç olmak üzere toplam 14 kategoride düzenleniyor. Yarismaya 81 il ve 18 ülkeden toplam 12 bin 500 robot ve 5 bin katilimci katildi.

Açilis programina Yildirim Belediye Baskani Oktay Yilmaz’in yani sira Milli Egitim Bakan Yardimcisi Kemal Samlioglu, Bursa Valisi Mahmut Demirtas, Mesleki ve Teknik Egitim Genel Müdürü Ali Karagöz, TEKNOFEST Genel Sekreteri ve T3 Vakfi Müdürü Elvan Kuzucu Hidir, Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, AK Parti Il Baskani Davut Gürkan, AK Parti Bursa Milletvekilleri Osman Mesten ve Mustafa Yavuz, Yildirim Kaymakami Metin Esen, kurum müdürleri ile yarismacilar ve danismanlari katildi.

“Gençlere güvenimiz tam”

2007 yilindan bu yana her yil düzenli olarak yapilan MEB Robot Yarismasi’nin bu yil 15’incisini Naim Süleymanoglu Spor Kompleksi’nde gerçeklestirmekten mutluluk duyduklarini ifade eden Yildirim Belediye Baskani Oktay Yilmaz, “Bilim ve teknoloji insanligin faydasina kullanilabildigi, baskalarina aktarilabildigi ölçüde kiymetlidir. Sizlerin ortaya koydugu bilimi, ürettigi teknolojiyi, özgün ve degerli kilan iste bu hassasiyettir. Rahmetli Cemil Meriç, bilgi, sonu gelmeyecek bir fetihtir, diyor. Bizlerin de gayesi sonu gelmeyecek olan bu fetih için yeni fetihler yani Fatihler yetistirmektir. Bu çerçevede Fatih Sultan Mehmet Han’in hocasi Molla Yegan’in da ders verdigi Molla Yegan Medresesi’ni aslina uygun bir biçimde ihya ederek Çocuk Üniversitesi’ne dönüstürdük. ‘Köklerden-gelecege’ diyerek, yeni Fatihlerin yetisecegi bir mekâni kentimize kazandirdik. Istedik ki bu mekândan istifade eden çocuklar, tipki Fatih Sultan Mehmet gibi çaginin ve akranlarinin ilerisinde olsun. O yüzden bu mekâna gelen çocuklarimiza kimyadan tutun da uzaya kadar farkli konularda egitimler veriyoruz. Evlatlarimizin yatkinlik ve yeteneklerine göre çok yönlü bir egitim ortami tesis ediyoruz. Ülkemizin dünya üzerinde merhamet dagittigi bir dönemde yetisen bu çocuklar, dünyaya adalet dagitan Fatih’in vizyonu ile kendi yarinlarina yürüyecekler. Bu organizasyonda evlatlarimizin emeklerinin yani sira Türkiye’nin birikimi ve ülkemizin zengin potansiyeli de var. Türkiye’nin yarinlarina yön verecek basarili insanlar var. Büyük ve güçlü Türkiye gençlerin omuzlarinda yükselecektir. Yarismaya katilma cesareti gösteren, dereceye giren, proje ve fikirleriyle yeni ufuklar açan tüm kardeslerimizi tebrik ediyorum” dedi.

19 ülkeden yüzlerce katilimci

Milli Egitim Bakan Yardimcisi Kemal Samlioglu, “Teknoloji gelistiren bir Türkiye için çalisiyoruz. Türkiye yüzyili gençlerimiz ile daha güçlü olacaktir insallah. Cumhuriyetimizin 100’üncü yilinda 15. Uluslararasi MEB Robot Yarismasi’nda robot teknolojimizi gençlerimizin taçlandiracagina olan inancim tam” dedi.

Bursa Valisi Mahmut Demirtas, “21’inci yüzyilin temel ihtiyaçlarin basinda kuskusuz bilisim ve bilgi teknolojileri gelmektedir. Bilisim teknolojilerine sahip olan ve yepyeni teknolojiler kazandiran toplumlar gelecegi sekillendireceklerdir” diye konustu.

Öte yandan Mesleki ve Teknik Egitim Genel Müdürü Ali Karagöz de yarismanin bu yil "Cumhuriyet ve Teknoloji" temasiyla "Ahican Cumhuriyet’in izinde, teknolojinin pesinde Bursa’da" sloganiyla düzenlendigini anlatti. Karagöz, yarismaya Türkiye’nin yani sira Azerbaycan, KKTC, Arnavutluk, ABD, Bosna Hersek, Gürcistan, Hirvatistan, Karadag, Kazakistan, Kirgizistan, Libya, Malezya, Özbekistan, Pakistan, Polonya, Romanya, Ürdün ve Yunanistan’dan da ögrencilerin katildigini vurguladi. Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas etkinligin Bursa’da düzenlenmesinde emegi geçenlere tesekkür etti. Konusmalarin ardindan robot yarismalari baslatildi.
Kaynak: İHA