Türk Çimento Sektörü 2024'Ten Umutlu

Çimento sektörünün temsilcileri, Istanbul’da bir araya geldi. Istanbul’daki bulusmaya 45’in üzerinde ülkeden yaklasik 480 sektör temsilcisi katilim gösteriyor.

Türk Çimento Sektörü 2024'Ten Umutlu
Uluslararasi çimento endüstrisinin bulusma noktasi olan INTERCEM konferansinin 115’inci bulusmasi Istanbul’da yapiliyor. Sekizinci kez INTERCEM’e ev sahipligi yapan Istanbul’daki bulusmaya 45’in üzerindeki ülkeden yaklasik 480 sektör temsilcisi katilim gösteriyor. Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri Ihracatçilari Birligi’nin (ÇCSIB) is birligiyle düzenlenen etkinligin açilis konusmasini ÇCSIB Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Abdulhamit Akçay yapti. Akçay açilisin ardindan “Türk Çimento Sektörünün Bugünü ve Yarini”ni anlattigi bir sunum da gerçeklestirdi.

Abdulhamit Akçay: “Siki ekonomi politikalarinin etkilerini 2024’te de görecegiz”

Çimento sektöründe küresel ölçekte büyümenin bu yil için yüzde 3’ün altinda kalacagini öngördüklerini söyleyen Abdulhamit Akçay, “Bu yil Çin ekonomisindeki yavaslama, Avrupa’da devam eden savas ve ekonomik kriz endisesiyle talepte yasanan daralmanin etkilerini hep birlikte yasiyoruz. Ancak diger taraftan dünya genelinde ekonomi yönetimleri enflasyon ve maliyet soklarina karsi daha dirençli bir ekonomi yapisi olusturmak için kararlilikla mücadele ediyor. Para ve mali politikalarda tavizsiz bir durus sergileniyor. Bunun neticesinde her ne kadar her ülkede ayni seviyede olumlu sonuç elde edilemese de özellikle enflasyonla mücadele konusunda yavas yavas mesafe aliniyor. Enerji piyasalarinda da volatilitenin giderek azaldigini görmekteyiz. Uygulanan siki ekonomi politikalarinin bir süre daha devam edecegini öngörüyoruz. Bu durum talepteki yavaslamanin 2024 yilinda da devam edecegine isaret ediyor. Hiç kuskusuz bu noktada Çin’in önümüzdeki dönemde sergileyecegi performans belirleyici olacak” dedi.

“Deprem nedeniyle iç piyasa olusan talep ihracatimizi etkilemeyecek”

6 Subat’ta yasanan deprem felaketinin ardindan Türk çimento sektörünün bölgenin yeniden imari için önceligini iç piyasa olarak belirledigini hatirlatan Akçay söyle devam etti; “Su anda bölgenin yeniden imari için çalismalar tüm hiziyla sürüyor. Biz de Türk çimento üreticileri bu yapilanmaya katki saglama sorumluluguyla hareket ediyoruz. Bunun neticesinde iç piyasada yüzde 16’lik bir artis yasandi. Ancak yeniden imar nedeniyle olusan ekstra talep ihracatimizi etkilemeyecek. Yillik 120 milyon tonluk yüksek üretim kapasitemiz, hizmet kalitemiz, ürün yelpazemiz, lojistik gücümüz ve cografi avantajlarimiz ile hem iç hem de dis talebi ayni anda karsilayacak güce sahibiz. Dolayisiyla tüm taahhütleri yerine getirmeye devam edecek, siparislerimizi her zaman oldugu gibi eksiksiz ve zamaninda teslim edecegiz.”

“Tonaj bazinda ihracat artisi hedefliyoruz”

Küresel daralmanin ve özellikle düsük enerji maliyeti avantajina sahip olan ülkelerin uyguladigi düsük fiyat politikasinin etkisiyle Türk çimento sektörünün rekabetçilik gücünü bir miktar kaybettigini ifade eden Akçay, “Bunun neticesinde 2022 yilini 1,6 milyar dolarlik ihracat ile kapatan sektörümüzün bu yil sonunda deprem sonrasi artan iç talebi de dikkate alarak, ihracatta yüzde 20’lik bir azalma yasayacagini öngörüyoruz. 2024 yilinda ise bu yüzde 20’lik kaybi yeniden kazanmayi hedefliyoruz. Bunu da pazarda derinleserek, tonaj bazinda ihracat artisiyla saglayacagimizi öngörüyoruz” açiklamasinda bulundu.
Kaynak: İHA