Süt Tüketiminde 2 Güne Dikkat

Memorial Kayseri Hastanesi Uzman Diyetisyeni Betül Merd, sütün açildiktan 2 gün sonrasina kadar tüketilmemesi halinde zehirlenmelere yol açacagini söyleyerek, “Süt ve yogurt atmaktansa dönüstürerek degerlendirilebilir” dedi.

Süt Tüketiminde 2 Güne Dikkat
Sütün dolapta arti 4 derece sicaklikta muhafaza edilmesini ve 2 günden sonra tüketilmemesi gerektigini söyleyen Uzman Diyetisyen Betül Merd, ”Süt ürünlerini sicak havalarda muhafaza ederken dikkat etmemiz gereken birkaç nokta vardir. Süt ürünleri hemen bozulabilir. Süt, oda sicakliginda zaten bekletilmemelidir, açilan sütü de dolapta arti 4 derecede 2 gün bekletebiliriz. Sonrasinda kullanimi çok uygun degildir, zehirlenmelere yol açabilir. Günlük süt, yogurt ve ayran tüketiminin ölçüsü 2-3 porsiyon olmali. Sütün içerisinde kalsiyum miktari yüksektir. Özellikle kemik ve dislerin sagligina etkisi vardir ve hem yaslilarda hem çocuklarda süt tüketimini de öneriyoruz. Yogurt prebiyotik açisindan zengindir. Yine süt gibi ayni sekilde oda sicakliginda onun da bozulma etkisi vardir ama yine dolapta muhafaza edilmesi lazim. 2 gün içerisinde tüketilmesi sart degil, daha uzun kosullara sahiptir. Çünkü fermente edilmis bir üründür ve dolapta uzun süre saklanabilir. Saklanma kosullari yüksektir. Biz genelde el yapimi yogurt öneriyoruz. Bu yogurtlarda kaynatilma orani olarak süt yüksek derecelerde kaynatilmali. Günlük süt de alinip maya yapilabilir” dedi.

Betül Merd, 2 günü dolduran sütlerin atilmaktansa dönüstürülerek tatli formunda da tüketilebilecegini söyleyerek, “Biz burada 2 gün açikta kalmis sütü atmaktansa dönüstürebiliriz. Dolapta bekleyen ürünü sütlü tatli formuna da çevirebiliriz. Bu sayede hem tatli ihtiyacimizi karsilamis oluruz hem de sütlü tatli oldugu için de daha az kalori almis oluruz. Yogurtta da çok dibinde kalmis yogurdu tüketmeyip atmaktansa onu da yine soguk çorba, ayran asi çorbasina çevirebiliriz. Içerisine girecek yarma ve nohut sayesinde de bunu zenginlestirmis oluruz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA