Selimiye Camii'nde Restorasyonun 2025'Ten Önce Bitirilmesi Hedefleniyor

Edirne Valisi Yunus Sezer, Selimiye Camii’nde devam eden restorasyon çalismalarinin 2025’ten önce bitmesini hedeflediklerini belirtti.

Selimiye Camii'nde Restorasyonun 2025'Ten Önce Bitirilmesi Hedefleniyor
Edirne’de 2021 yilinin Kasim ayinda restorasyon çalismalarina baslanan Mimar Sinan’in "Saheserim" dedigi Selimiye Camii’ndeki çalismalarin 2025 yilindan önce bitirilmesi hedefleniyor. Edirne’de görev yapan gazetecilerle Meriç Nehri kenarindaki Polis Çay Bahçesi’nde bir araya gelen Vali Sezer, Selimiye’deki iç ve dis çalismalarin hizli bir sekilde ilerledigini ve 2025 yilindan önce tamamlanmasini hedeflediklerini ifade etti.



“Insallah tamamlanacak ve tekrar eski ihtisamli haline dönecek”

Vali Sezer, "Selimiye Camii’nin restorasyon çalismalarinda önemli mealimler kat edilmis durumda. Hemen hemen üç tane minaresiyle ilgili çalismalar tamamlanmis. Bir minaresi de çok az bir çalisma yapilacagi için sona birakilmis. Yine içeride de bu kalem isleri dâhil olmak üzere diger bütün çalismalar hizli bir sekilde yürüyor. Zannediyorum ki Selimiye önümüzdeki yil büyük bir oranda tamamlanacak. 2025 hedefi koymuslar ama oradaki isin yüklenicisi çok hizli çalisiyor. Daha önce de önemli restorasyon projelerine imza atmis bir yüklenicimiz. Dolayisiyla burada da çok hizli bir sekilde çalisildigini, hem bilim kuruluyla beraber ortak istisare halinde çalisildigini takip ediyoruz. Insallah tamamlanacak ve tekrar eski ihtisamli haline dönecek” dedi.



"Yüzyillar önce yapilan bir cami ve benzeri dünyada yok"

Edirne’ye gezmeye gelen vatandaslar da büyük usta Mimar Sinan’in saheseri Selimiye’ye hayran kaldiklarini belirttiler. Istanbul’dan Edirne’ye gezmeye gelen Selma Aslan, “Selimiye Camii’ni görmek için geldik. Edirne’yi tanimak için geldik ve gördügümüz için de mutluyuz. Selimiye’yi ve Kocasinan’i gördük. Edirne mimarisiyle tarih kokan bir yer. Selimiye de tarih kokuyor. Selimiye’ye girdik gezdik ve çok mutlu olduk. Yüzyillar önce yapilan bir cami ve benzeri dünyada yok. Benim oglum da insaat mühendisi ve Mimar Sinan’in hayrani” seklinde konustu.



“Selimiye, tek kelimeyle harika görünüyor”

Istanbul Kadiköy’den Edirne’ye gezmeye gelen Sakine Ünal da, Selimiye’nin muhtesem güzelligini gördügünü ve tarihi kokladiklarini anlatarak, “Edirne’yi gezecegiz, görecegiz ve gidecegiz. Restorasyon çalismalarindan dolayi fazla gezemedik. Selimiye, tek kelimeyle harika görünüyor. Büyük usta Mimar Sinan’a bize böyle bir saheser biraktigi için tesekkür ediyoruz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA