Cimin Üzümü Hastaliklara Sifa

Erzincan’in eski adiyla Cimin yeni adiyla Üzümlü ilçesinde yetisen ‘Cimin Üzümü’ adiyla bilinen siyah üzümün saglik açisindan faydalari saymakla bitmiyor.

Cimin Üzümü Hastaliklara Sifa
Kurusunu da yasini da bol bol tüketilmesini öneren uzmanlar siyah üzümün içerdigi demir sayesinde hastaliklara sifa oldugunu söyledi.



Çekirdeginden, kabuguna, yapragina, kurusuna kadar sifa deposu olan siyah üzümün faydalarinin saymakla bitmedigini ifade eden uzmanlar, “Migrenden, hazimsizliga, demir eksikliginden, kabizliga kadar iyi gelen siyah üzümün yumurtaliklardaki kist olusumunu önler. Yapilan arastirmalar sonucunda siyah üzümün kadinlarda adet düzensizligi, kisirlik, düsük yapma gibi birçok soruna neden olan, yumurtaliklarda olusan kistleri tedavi edici etkisi bulundugu sonucuna ulasildi. Siyah üzüm 3 çesit olan üzümün diger bir çesididir. Genel hatlariyla saglik açisindan faydalari aynidir fakat bazi özellikleri siyah üzümü digerlerinden ayri kilmaktadir. Ayrica siyah üzümün tadi digerlerinden biraz daha farklidir, eksi degildir. Özellikle cilt ve saç sagligina ciddi anlamda katki saglar. Siyah üzüm kolesterol seviyesini dengeler, içerdigi mineral ve bilesenler yardimiyla insülin duyarliligini arttirir. Siyah üzümün düzenli tüketimi konsantrasyon, hafiza ve ayrica sözleri ve mekanlari hatirlama yetenegini gelistirmeye yardimci olur. Siyah üzümün içerdigi vitamin ve diger besinler kalp ve damar sagligini korur. Düzenli olarak siyah üzüm tüketimi, basta cilt kanseri olmak üzere, kolon, prostat, mide ve bagirsak kanserine yakalanma riskini azaltir. Siyah üzüm ayrica sindirim sistemi için faydali oldugu için kilo vermek isteyenlerin tercih edebilecekleri besin maddelerinin basinda gelir. Mantar hastaliklarina karsi etkili olan siyah üzüm, güçlü bir antioksidan olarak, enfeksiyon ve bakterilerin yol açtigi iltihaplari giderebilir. Siyah üzüm kabizlik ve hazimsizligi giderir, midede bulunun asit seviyesinin saglikli düzeyde kalmasini saglar.

Siyah üzüm diger üzüm çesitlerinde oldugu gibi göz sagligini korumak için gerekli olan besinler içerir, görme yetenegini gelistirir. Saç ve cilt sagligini korur, saçlarin saglikli kalmasini saglar. Cildi özellikle günes isinlarinin zararli etkilerinden korur.” bilgilerine yer verdi.

Öte yandan Erzincan’in Üzümlü ilçesinde yetistirilen ve Türkiye genelinde büyük ilgi gören Cimin Üzümünün hasadina peyderpey baslandi. Kilogram fiyati 75 ila 60 lira arasinda degisen Cimin Üzümü büyük zorluklarla hasat ediliyor. Erzincan’da 15 kilometre uzakliktaki Üzümlü ilçesinde bölgeye özgü rengi ve tadi ile Türkiye genelinde nam salan Cimin Üzümünün hasadi devam ediyor. Bugünlerde baslayan hasat mevsimi nedeniyle üzüm baglarinda hareketlilik yasaniyor. Ilçede yaklasik 10 bin dekar alanda bu yil 8 bin ton üzüm hasadi yapilmasi planlaniyor. Üzümlü Belediyesinin 2000 yilinda Türk Patent Enstitüsüne müracaatiyla "Cimin Üzümü" ismiyle tescillenen ürün, Erzincan ve Üzümlü ekonomisi açisindan büyük önem tasiyor. Ilçeye bagli Piskidag Köyü ve çevresinde yaklasik 2 bin 500 metre yükseklikte yetistirilen üzümler, özellikle Karadeniz Bölgesi olmak üzere Dogu Anadolu Bölgesi ve Türkiye’nin birçok iline ihraç ediliyor. Ekim ayi sonuna kadar devam etmesi planlanan hasat döneminden üreticiler memnun.

“Üretim zor sartlarda yapiliyor “

Ilçede yüzlerce ailenin geçim kaynagi haline dönüsen Cimin Üzümü üretimi beraberinde birçok zorlugu da getiriyor. Yaklasik 2 bin 500 metre yüksekligindeki daglarin eteklerinde özel yöntemlerle yapilan baglarda yetistirilen üzümlerin, budanmasindan, sulanmasina ve hasadina kadar üreticilerin büyük çabasiyla gerçeklesiyor. Yüksek alanlardaki baglardaki bag bozumu kimi zaman katir veya eseklerle yapiliyor. Kasalarla köy merkezlerinde toplanan üzümler buradan kamyonlarla Üzümlü ilçesindeki kooperatiflere tasiniyor. Ilçe merkezinde ise kamyonlardan Tirlara yüklenen üzümler Karadeniz basta olmak üzere Türkiye’nin birçok yerine gönderiliyor.
Kaynak: İHA