Bursa'ya Kupalarla Döndüler

Bursa Teknik Üniversitesi ögrenci takimlari, TEKNOFEST 2023 Girisimcilik Yarismalarindan kupalarla ayrildi. TEKNOFEST 2023 Havacilik, Uzay ve Teknoloji Festivalinin 30 Agustos-3 Eylül 2023 tarihlerinde Ankara’da düzenlenen Girisimcilik Yarismalari finallerinde yarisan BTÜ INNOSENS Robot Teknolojileri ve BTÜ VISION R&D Takimlari Bursa’ya 1’incilik ödülleriyle döndü.

Bursa'ya Kupalarla Döndüler
Robotlar ve Akilli Sistemler alaninda uzmanlasan üniversite olarak Ar-Ge çalismalarina ve girisimcilige özellikle önem verdiklerini belirten BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çaglar, “Gelistirdikleri projelerle savunma sanayi ve üretim sektörüne yenilik getirecek degerli çalismalara imza atan ögrencilerimizi kutluyor ve basarilarinin artarak devam etmesini diliyoruz.” dedi.

BTÜ VISION R&D Takimi Uzay, Havacilik ve Savunma Teknolojileri Ön Kuluçka Kategorisi’nde En Iyi Girisim 1’incilik ödülünükazanirken BTÜ INNOSENS Robot Teknolojileri Takimi da Haberlesme ve Iletisim Teknolojileri Ön Kuluçka Kategorisi En Iyi Girisim 1’incilik ödülünüalmaya hak kazandi.

Dikey kalkabilen 5 motorlu Insansiz Hava Araci ile 1’incilik ödülünü kazanan BTÜ VISION R&D Takimi, gelistirdigi hidrojen yakitli IHA ile yarismanin gözdesi oldu.

Proje hakkinda bilgi veren Takim Kaptani Makine Mühendisligi dördüncü sinif ögrencisi Ibrahim Dur, “Gelistirdigimiz insansiz hava aracimizin dikey inis-kalkis yapmasini saglayan 4 motoru elektrik, 5. ve ana motoru ise hidrojen enerji teknolojisi ile çalismaktadir. Yapay zekâ destekli görüntü isleme teknolojisi ile tespit ettigi düsman unsurlarin koordinatlarini gerekli hesaplamalar sonucu belirleyen IHA’miz, bu verileri gövdesinde mühimmat olarak bulundurdugu 3 adet kamikaze drona iletmektedir. Ardindan bu kamikaze dronlar hedefe yönelerek kilitlenmekte ve yüksek hassasiyet ile hedefi imha etmektedir. Projede yer kontrol istasyonu, gimbal elektronik kutu, kara kutu, haberlesme sisteminde anten takip cihazi ve görev ara yüzü sistemleri gibi pek çok sistem yerli olarak üretilmektedir.” ifadelerini kullandi.

Kaynak izi sensörüyle endüstriyel kaynak islemlerinde kalite ve verimlilik artacak

Endüstriyel kaynak islemlerine yönelik gelistirdikleri “Kaynak Izi Sensörü” projesi ile Haberlesme ve Iletisim Teknolojileri Ön Kuluçka Kategorisinde En Iyi Girisim 1’licilik ödülünü alan BTÜ INNOSENS Robot Teknolojileri Takimi,endüstriyel kaynak islemlerini optimize edecek yeni bir sistem gelistirdi.

Proje ile ilgili detaylari aktaran takim kaptani Mekatronik Mühendisligi yüksek lisans ögrencisi Ali Yildiz, “Endüstride kaynak isleminin manuel yapilmasi üretim hizini düsürmekle birlikte kalifiye eleman ihtiyacini da ortaya çikartmaktadir. Bu sebeple firmalar kaynak süreçlerini otonomlastirmak, kaynak kalitesini arttirmak ve kalifiye eleman ihtiyacini ortadan kaldirmak için endüstriyel robotlara veya kaynak otomasyon robotlarina yönelmektedir. Mevcut robotik sistemler önceden planlanmis rotada hareket ederek kaynak islemini yapmakta ancak kaynak esnasinda olusan yüksek isi nedeniyle kaynak parçalari deforme olarak önceden planlanmis rotada sapmalar olusabilmektedir. Yine kaynak parçalarinin üretiminin hassas olmamasi da robotlarin kaynak prosesini saglikli bir sekilde yapmasini engellemektedir. Bu sorunlarin giderilmesi için robotlarin kaynak agzi boyunca yönlendirilmesini saglayacak kaynak izi takip sensörlerine ihtiyaç oldugunu gözlemledik. Üzerinde çalistigimiz proje çerçevesinde da kaynak robotlarina bagli kaynak torcunun kaynak agzi boyunca gerçek zamanli yönlendirilmesini saglayacak ve parlak yüzeyli malzemelerin kaynaginda çalisacak bir sensör gelistirdik.” seklinde konustu.

Kaynak: İHA