ABD Kongre Baskini Davasinda Yeni Karar

ABD’deki asiri sagci "Proud Boys" grubunun eski lideri Enrique Tarrio, 2021’deki kongre baskini davasinda 22 yil hapis cezasina çarptirildi.

ABD’deki asiri sagci "Proud Boys" grubunun eski lideri Enrique Tarrio, 6 Ocak 2021’deki kongre baskini davasi kapsaminda Washington’da hakim karsisina çikti. Durusmada kolluk kuvvetleri, yasa koyucular ve digerlerine çektirdigi zorluklar için özür dileyen Tarrio, bundan sonra siyasetle, aktivizmle veya mitinglerle hiçbir ilgisinin olmayacagina söz verdi. Son 1,5 yilini bu duruma nasil düstügünü anlamaya çalisarak geçirdigini kaydeden Tarrio, kongre binasindaki siddet olaylarina karsi oldugunu iddia ederek "Ben siyasi olarak bagnaz biri degilim. Amacim zarara yol açmak ya da seçim sonucunu degistirmek degildi" ifadelerini kullandi.

22 yil hapis cezasina çarptirildi

Tarrio’nun sözlerinin ardindan karari duyuran Yargiç Timothy Kelly, Tarrio’nun "kiskirtici komplo kurmak" ve "iktidarin Donald Trump’tan Joe Biden’a devrini engellemeye yönelik basarisiz komploya liderlik etmek" suçlarindan 22 yil hapis cezasina çarptirildigini açikladi.

Kelly, kongre baskinina atifla, "O gün yasananlar, hukukun üstünlügünü ve Anayasayi korumaya yardimci olan önemli bir Amerikan gelenegine zarar verdi. O gün, daha önce sorunsuz çalisan iktidari barisçil bir sekilde devretme gelenegimiz yikildi" dedi.

Mahkeme heyetinin kimseyi siyaset yapmaktan mahkum etmediginin altini çizen Kelly, "Bay Tarrio ve digerleri kiskirtici bir komploya katilmaktan mahkum edildi." seklinde konustu.

Tarrio’yu "Kongre baskini komplosunun nihai lideri" olarak tanimlayan Kelly, "Bunun tartismaya açik oldugunu düsünmüyorum" ifadelerini kullandi. Kelly, kanitlarin Tarrio’nun "nihai lider ve örgütleyici" oldugunu destekledigini de sözlerine ekledi.

Siddet olaylari sonrasi yargi süreci baslamisti

Asiri sagci gruplar ve Donald Trump destekçileri ABD’de yapilan Kasim 2020 baskanlik seçimini kazanan Joe Biden’in zaferinin onaylanacagi oturum sirasinda kongre binasina baskin gerçeklestirmisti. Saatler süren siddet olaylari sirasinda 5 kisi hayatini kaybederken, yüzlerce kisi yaralanmisti. Kongre baskini sorusturmasi kapsaminda en az bin 100 kisi tutuklanirken, 110 kisi farkli suçlardan mahkum edilmisti. Baskin sirasinda orada bulunmayan Tarrio ise buna ragmen olaylarin bas organizatörü olmakla suçlanmisti. Son olarak, bir diger Proud Boys yöneticisi olan Ethan Nordean geçtigimiz hafta kongre baskini davasinda 18 yil hapis cezasina çarptirilmisti.
Kaynak: İHA