2023, En Sicak Yaz Oldu

Kuzey Yarimküre’de 2023 yilinin Haziran, Temmuz ve Agustos aylarinda ortalama hava sicakliginin küresel çapta en yüksek seviyeye çikmasiyla en sicak yaz mevsimi yasandi.

Avrupa Birligi (AB) Copernicus Iklim Degisikligi Servisi verilerine göre 2023’ün Haziran, Temmuz ve Agustos aylarinda Kuzey Yarimküre’de ortalama hava sicakligi küresel çapta en yüksek seviyeyi gördü. Dünya’nin tarihteki en sicak 3 ayini yasadigi belirtildi. Haziran, Temmuz ve Agustos aylarinda ortalama küresel sicakligin 16,77 santigrat derece (62,19 Fahrenheit derece) oldugu, önceki rekorun 16,48 santigrat dereceyle 2019’da kayitlara geçtigi vurgulandi.

Küresel deniz yüzeyi sicakliklarinin da üst üste üç boyunca benzeri görülmemis seviyeye ulastigi aktarildi.

“Iklim çöküsü basladi”

Birlesmis Millet (BM) Genel Sekteri Antonio Guterres konuyla ilgili yaptigi açiklamada, “Gezegenimiz bir kaynama mevsimini, kayitlara geçen en sicak yaz mevsimini geride birakti. Iklim çöküsü basladi.

Bilim insanlari uzun süredir fosil yakit bagimliligimizin nelere yol açacagi konusunda uyari yapiyordu. Dünya liderlerin iklim çözümleri için çabalarini artirmasi gerekiyor. Iklim kaosunun en kötüsünden hala kaçinabiliriz, kaybedecek bir dakikamiz bile yok” ifadelerini kullandi.

Dünya Meteoroloji Örgütü Genel Sekreteri Prof. Petteri Taalas ise, “Kuzey yarimkürede asiriliklarla dolu bir yaz yasandi. Sicak hava dalgalari yikici orman yanginlarini körüklüyor, sagliga zarar veriyor, günlük hayati sekteye bozuyor ve çevreye kalici olarak zarar veriyor" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA