Toroslar'da Asure Etkinligi

İçel’in merkez ilçe Toroslar Belediyesince, Yunus Emre Kültür Merkezinin bahçesinde binlerce kisinin katilimiyla gerçeklestirilen asure etkinliginde deyisler söylendi, semah gösterileri yapildi, halk ozanlari ise baglamalarinin teline İçelliler için dokundu.

Toroslar'da Asure Etkinligi
Alevi Kültür Dernegi Toroslar Cemevi ile birlikte geleneksel olarak düzenlenen asure etkinliginde birlik ve beraberlige vurgu yapildi. MHP İçel Milletvekili Levent Uysal ve Toroslar Kaymakami Ibrahim Çenet’in de katildigi etkinlikte konusan Alevi Kültür Dernegi Toroslar Cemevi Baskani Hüseyin Degerli, her yil geleneksel olarak düzenledikleri asure etkinligine katki sunan Toroslar Belediye Baskani Atsiz Afsin Yilmaz’a ve ekibine tesekkür etti.

"Canlarla bulusmaktan mutluluk duydum"

Toroslar Belediye Baskani Atsiz Afsin Yilmaz ise geleneksel hale getirdikleri asure lokmasinda hemsehrileriyle bulusmaktan büyük mutluluk duyduklarini belirterek, “Alana geldigimizde semah dönen çocuklarimiz, bizleri güler yüzle kucaklayarak karsiladilar. Kizilkaya ve Dalakderesi mahallelerimizden, ilçemizin, sehrimizin her yerinden gelen canlarla kucaklasmamiz bizi son derece mutlu etti” dedi.

MHP Genel Baskani Devlet Bahçeli’nin, Nevsehir’in Hacibektas ilçesinde Horasan Erenleri Dernekler Federasyonuna hibe ettigi arsada yapilacak olan Türkiye’nin en büyük Alevi Kültür ve Cemevi Külliyesinin temel atma törenine katildiklarini aktaran Baskan Yilmaz; “Hünkar Haci Bektas Veli’nin makaminda, ayak ucucunda 6 bin metrekarelik bir arsada yapilacak Alevi Kültür ve Cemevi Külliyesinin temel atma törenine katildik. 18 Aralik 2022’de İçel’de yapilan mitingimizde Horasan Erenleri Dernekler Federasyonu Genel Baskani ve Toroslar Alevi Kültür Derneginin de üyesi olan Mehmet Sahin dedemiz, Genel Baskanimiz Devlet Bahçeli ile bir araya geldi. Genel Baskanimiz Devlet Bahçeli tarafindan Horasan Erenleri Dernekler Federasyonuna bu arsa tahsis edildi, hediye edildi. Genel Baskanimiz bugün degil, dün degil, geçen hafta degil, 5 ay önce degil, 12 yil önce bu arsayi satin almistir. Oraya ve sizlere kiymet ve deger verdigi için satin almistir. Birligi, beraberligi, hosgörüyü öne çikarmak için satin almistir. Ve federasyonumuzun bir talebi olmamasina ragmen sürecin içinde oldugumuz için biliyorum, burayi federasyonumuza bagisladilar. Mehmet Sahin dedemiz, Genel Baskanimiza ’Devlet Bahçeli Cemevi’ yapilsin mi diye sordugunda, Genel Baskanimiz da ’Hayir, burasi Horasan Erenleri Cemevi olacak. Biz bunu siyaset için yapmiyoruz. Gönül bagimizi, birligimizi, beraberligimizi güçlendirmek için yapiyoruz’ dediler. Horasan Erenleri Cemevi olarak insaati basladi” ifadelerini kullandi.

"4 kapi, 40 makam anlayisiyla yapilacak"

Baskan Yilmaz, Türkiye’nin en büyük Alevi Kültür ve Cemevi Külliyesinin ’4 Kapi, 40 makam, 12 imam’ anlayisi dogrultusunda insa edilecegine dikkat çekerek, “4 tane kapisi, 12 tane kubbesi, 40 tane sütunu olacak. Tamamen alevi degerlerine göre insa edilecek ve kullanilacak. Almanya’da Ali’siz alevilik ortaya koymak isteyenlere, bizi bölmek, parçalamak, ayristirmak isteyenlere karsi bu çok önemli bir iradedir. Liderimiz, Genel Baskanimiz Devlet Bahçeli, meclis konusmasinda “Alevi kardeslerimiz, cemevi ibadethane diyorsa orasi ibadethanedir. Alevi de bizim, sünni de bizim, cami de bizim, cemevi de bizim’ diyen kisidir. Kendisini buradan saygiyla selamliyorum. Biz, biriz ve beraberiz, farkimiz yok. Farktan, ayriliktan, gayriliktan bahsedenler kötü niyetlidir. Birligimizi, beraberligimizi muhafaza edecegiz” seklinde konustu.

Toroslar Kaymakami Ibrahim Çenet de etkinligi düzenleyen Toroslar Belediye Baskani Atsiz Afsin Yilmaz’a ve Toroslar Cemevine tesekkür ederek; “Asure etkinliginde bir araya gelerek bollugu ve bereketi simgeleyen bu güzel günü hep birlikte idrak etmenin mutlulugunu yasadik” ifadelerini kullandi.

Konusmalarin ardindan Kizilkaya Yenidünya Dernegi Tahtacilar Grubunun yöresel oyunu da büyük begeni topladi. Toroslar Belediye Baskani Atsiz Afsin Yilmaz, Alevi Kültür Dernegi Toroslar Cemevi Baskani Hüseyin Degerli’ye çiçek ve plaket takdim ederek tesekkür etti. Degerli de Baskan Yilmaz’a Cemevine sundugu her türlü katkilarindan dolayi tesekkür plaketi verdi.

Tiyatro sanatçisi Gürsel Firat’in sunuculugunu yaptigi etkinlik, sanatçilar Özlem Taner, Dertli Divani, Ali Riza ve Hüseyin Albayrak’in konserleriyle son buldu.
Kaynak: İHA