Morca Magarasi'nda 11 Yildir Çalisma Devam Ediyor

İçel’in Anamur ilçesinde ABD’li dagcinin rahatsizlandigi 2 bin 100 rakimda yer alan Morca Magarasi’nda 11 yildir çalisma yapildigi, dagin içindeki magaranin ve içindeki bitki ile hayvan popülasyonunun arastirilip ortaya çikartildigi ögrenildi.

Ilçeye bagli Sugözü Mahallesi’nde bulunan Türkiye’nin en derin 3’üncü magarasi Morca’ya aralarinda yabancilarin da oldugu ekip inis gerçeklestirdi. Toros daglarinin 2 bin 100 metreden girisi olan magaraya inen ekipte yer alan ABD’li Marck Dick, yaklasik bin 200 metrede mide kanamasi geçirdi. Haber verilmesi üzerine bölgeye AFAD, UMKE ve jandarma ekipleri sevk edildi. Rahatsizlanan dagciya ekip arkadaslarinin getirilen ilaçlarla serum baglandigi ve saglik durumunun iyi oldugu belirtildi. Türkiye Dagcilik Federasyonu’nun koordinesinde Türkiye’nin yani sira Macaristan’dan da ekip geldigi ifade edildi.

Magara arastirma grubunun çalismalarinda yer alan Jeofizik Mühendisi Turgay Gönülalan, magarada 2012 yilindan bu yana çalisma yapildigini belirterek, "Her yil bu ayda sular biraz daha kuru oldugu için magara çukur gibi. Su konusu biraz azalmasindan dolayi agustosun ortasinda baslayip, eylülün ortasina kadar devam eden bir çalisma. Bu yilki çalisma 14 Agustos’ta basladi, ben 30’unda geldim. Bu çalismalarda sürekli ayni ekip kalmiyor. Uluslararasi bir çalisma bu. ABD’lisi, Romanyalisi, Macaristanlisi var. Her yil böyle yabancilar ve Türklerin ortak bir çalismasi var. Su anda ekipte 21 kisi var. 4’ü Türk, 8’i Macar, 4 tane ABD’li, 1 tane de Ispanyol var. Her yil geliyorsun sifirdan baslayarak, su an bin 240 metrede. Yan yollar var. Her yil arastirma yapiliyor. Magara bitti denilene kadar bu çalismalar devam ediyor. Haritasi çiziliyor, magaraya özgü ne varsa, magaradaki bitki, hayvan popülasyonu çalismalari yapiliyor. Magara sonuna kadar çalisma devam edecek" dedi.

ABD’li dagcinin rahatsizlanmasina da deginen Gönülalan, mide kanamasi geçirdigini durumunun iyiye gittigini bak kaç gün içinde kendiliginden çikabilecegini söyledi.

Bu arada çalisma yapanlar magarada yeni bir bakteri bulundugu iddiasini dogrulamadi.
Kaynak: İHA