Kerkük Halki Yasananlardan Endiseli

Kerkük’te yasayanlar kentte bulunan Ortak Operasyonlar Komutanligi ana karargah binasinin Mesut Barzani liderligindeki Kürdistan Demokrat Partisi’ne (KDP) teslim edilmesi kararinin ardindan yasanan olaylar nedeniyle endiseli.

Irak’in Kerkük kentinde bir hafta önce Ortak Operasyonlar Komutanligi ana karargah binasinin Mesut Barzani liderligindeki Kürdistan Demokrat Partisi’ne (KDP) teslim edilmesi yönünde karar alinmis ve bu karari reddeden Türkmenlerle Araplar, protesto gösterilerine baslayarak Kerkük - Erbil yolunu trafige kapatmisti. Yolun kapatilmasiyla KDP destekçileri de sokaklara dökülmüs, Kürtlerin yogunlukta yasadigi Rahimava bölgesindeki protestolarda çikan olaylarda 4 protestocu hayatini kaybederken 14 kisi de yaralanmisti. Yasanan olaylarin ardindan binanin KDP’ye teslim edilmesi karari ertelense de kentte yükselen tansiyon bölge halkini da endiselendirdi.

“Bu olaylar siyasetçilerin oyunudur”

Ihsan Abdullah, “Bu olaylar siyasetçilerin oyunudur. Fakir insanlar bosu bosuna hayatini kaybetti. Kerküklüler iç içe yasiyorlar ve kendi aralarinda sorun yok. Siyasetçiler lütfen yakamizi birakin” ifadelerini kullandi. Burhan Mahmut ise, “Düsmanimizi taniyalim. Kürt, Türkmen ve Araplarla kardesçe yasayalim. Fitneye izin vermeyelim” dedi.

Soran Rahim adli vatandas , “Yasanan olaylari kiniyoruz. Biz Kerkük’te kardesçe yasiyoruz. Onlar Kerküklü degiller. Tek istegim güvenlik güçlerinden sehirdeki tüm yabancilari çikartmasi. Tüm olaylari çikaran onlar” açiklamasini yapti. Sermet Gazi de, “Yabancilar aramizda fitne olusturuyor. Bunlara kulak asmayalim çünkü biz kardesiz. Arap, Kürt ve Türkmen fark etmeksizin birbirimizle arkadasiz. Çarsida, sokakta ve iste beraberiz” dedi.

Kaynak: İHA