Çal Karasinda Hasat Devam Ediyor

Denizli’nin Çal ilçesinde cografi isarete sahip ilçenin en önemli üzümü çesidi olan Çal karasinda hasat devam ederken, bu yilki kilogram fiyat beklentisi 40-45 TL olarak açiklandi.

Çal Karasinda Hasat Devam Ediyor


Denizli’nin yetistirdigi üzümleriyle ünlü Çal ilçesinde üzüm hasadi devam ediyor. Bölgede uzun aradan sonra bu yilasiri yagislarla birlikte ortaya çikan ve üzüm baglarina büyük zarar veren ‘Mildiyö’ hastaligi nedeniyle ürün rekoltesinde büyük düsüs yasanmasi bekleniyor.

Çal Ziraat Odasi Baskani Hasim Ahmet Çil de ilçede toplam 380 bin dekar civarinda tarim arazisi bulundugunu, Çiftçi Kayit Sistemi’ne (ÇSK) kayitli 150 bin dekardan fazla üzüm baginin bulundugunu dile getirdi. Bagciligin Çal için bir kültür, bir hayat, bir üretim sekli olduguna dikkat çeken Ziraat Odasi Baskani Hasim Çil, “Bagcilik üzüm üreticiligi ilçemizin en büyük gelir kaynagi. En fazla üretildigi ürün özellikle de Çal denilince tabii ki cografi isaretini almis oldugumuz Çal Karasi üzümümüz akla geliyor. Binlerce yildir bu bölgede dünyanin en kaliteli üzümleri üretilmis, tarihte de böyle günümüzde de böyle ayni üretim devam etmekte. Üzüm bizim için önemli. Maalesef bu yil yakin zamanda görülmemis, yaklasik 60-65 yil önce yasanan bir hastalik, baglarda Mildiyö hastaligi bizleri perisan etti. Yaklasik üretimimizin çesitlere göre yüzde 50 ile yüzde 80 arasinda üretim, ürün kaybimiz var. Devletimizin tüccarimizin özellikle bu yil üzüm üreticisini korumasi, fiyat konusunda büyük destek olmasi gerekiyor. Çal Karasi’nda 40-45 lira bandinda, Sultaniye de çekirdeksiz üzümde de 25-30 bandinda bir fiyat çiftçimizi bu sene memnun eder diye düsünüyorum” seklinde konustu.



“Bir dekar üzüm bagi maliyeti 2 bin TL”

Verime oturmus bir üzüm baginin bir dekarlik maliyetinin 2 bin TL’yi bulduguna dikkat çeken Hasim Çil, “Üzüm üreticimizin dekar basina maliyeti 2 bin TL iken ne yazik ki mildiyö hastaligi nedeniyle bir salkim üzüm alinamayacak baglarimiz var. Özellikle de bizde ki üzüm çesitleri mildiyö hastaligindan çok fazla etkilendi. Çiftçimizin, üreticimizin en azindan bu masraf kismini karsilayacak bir yardim yapilirsa gerçekten can suyu olacak. Bu üretici önümüzdeki yillarda da üretimi devam ettirecek. Devam ettirmesi için de bu can suyunun bu ödemenin üreticimize mutlaka yapilmasi lazim. Maliyetler çok yüksek özellikle akaryakitta, ilaçta, birçok kalemde, isçilikte geçen yila göre çok büyük artislar oldu. Bunun üzerine de ortaya çikan mildiyö hastaligi tamamen belimizi büktü” ifadelerini kullandi.

Baglardaki hastalik nedeniyle çok az miktarda üzüm hasadinin yapilacagina dikkat çeken Baskan Hasim Çil, “Bu yil üzümde rekoltemiz çok az olacak. Üzümün fiyatlandirilmasinda Toprak Mahsulleri Ofisinin açiklamis oldugu kuru üzüm fiyatlarinda iyi bir fiyat açiklanmasini bekliyoruz. Türkiye’nin her yerinden Çal’a gelip üzüm alan firmalarimiz var. Çal ilçemizde bulunan 12-13 yerel firmamiz ciddi oranda üzüm alip isliyorlar. Bu sene onlar kendi karlarini, kendi devamliliklarini bir kenara birakip, özellikle çiftçimizin böyle yakin zamanda görülmeyen, tarihte de 1-2 sefer görülen bir hastaliktan dolayi bu derece muzdarip, magdur oldugu bir yilda iyi bir fiyat vermelerini, çiftçimizin üretiminin devam etmesi için bekliyoruz. Çal Karasi’nda kilogram fiyatinin 40-45 lira bandinda, Sultaniye de çekirdeksiz üzümde de 25-30 bandinda bir fiyat çiftçimizi bu sene memnun eder diye düsünüyorum. Saraplik üretimin çesitleri neredeyse tamami ilçemizde mevcut onlar da bu Çal Karasi ve Sultaniye’ ye verilen fiyata göre de arada derecelendiriliyor, fiyatlandiriliyor” dedi.

Kaynak: İHA