Maden Isçilerinin Yer Altindaki Eylemi

Türkiye Maden Isleri Sendikasi Orta Anadolu Sube Baskani Talih Kocabiyik, Eskisehir’de SSS Yildizlar Holding’e bagli Doruk Madencilik isçilerinin yerin metrelerce altinda baslattigi açlik grevini sorun çözülünceye kadar sürdüreceklerini belirtti.

Maden Isçilerinin Yer Altindaki Eylemi
Kocabiyik, yaptigi açiklamada, isçilerin 8 gündür yaptiklari eylemin halen devam ettigini belirtti.

Bunun ilk 4 günü oturma eylemi olarak burada basladigini anlatan Talih Kocabiyik, “Fakat yetkililerden herhangi bir olumlu cevap gelmediginden dolayi su an 190 tane arkadasimiz yer altina kendini kapatma eylemine devam etmektedir. Bu süreçte 6 tane arkadasimiz rahatsizlandi. Tedavileri için gerekli yerlere gönderildi. Bu mücadelenin sonuna kadar süreceginin bilgisini vereyim herkese. 2016 yilindan bugüne kadar olan toplu sözlesmeden dogan haklarimizin 2022 Aralik ayinda firmadan ayrilan 250 tane arkadasimizin kidem tazminati, temmuz ve agustos ayinda herhangi bir resmi teblig yapilmadan arkadaslarin esas is degisikligi yer alti olmasina ragmen ücretlerinin yer altina degil yer üstüne göre uyarlanmasi bu arkadaslara son damla oldu. Tabii bu firma yetkilileriyle yapilan görüsmede ruhsatlarinin kendilerine verilmedigini iddia etti. Bu bizi baglayan bir olay degil. Bizim tek bir sikintimiz var ve nokta atisi yapmak istiyoruz. Bu gün olaylarin yasanmasinin tek sebebi bizim açimizdan TMSB’dir. TMSB baskani, burada bir eylem yapilirken, isçi arkadaslarin alacaklarini ödeyip de devretmen gerekirken, niye bu sekilde bir imzayi yaptin? Anlasmayi niye bu sekilde yaptin? 8 gündür aileler burada. Arkadaslar 4 gündür yer altinda. Bunun cevabini sizden ricam, buyurun gelin arkadaslara bir anlatin. Yaklasik ortalama kisi basi toplu sözlesmeden dogan hak, kidem tazminatlari, bireysel emeklilikten dogan haklarla da 450’ser bin lira ortalama rakam alacagi varken, bu eylemi bitirmesi hiçbir zaman söz konusu olamaz. Buradan tüm yetkililere sesleniyorum, sesimizi duymasini istiyorum. Sorun çözüldügü anda bu eylemin biteceginin garantisini veririz. Yüce milletime ve Türk kamuoyuna saygiyla duyurulur” dedi.

“Türk milletinden sesimizi duymasini istiyoruz artik”

Rahatsizlandigi için hastanede tedavi gördügünü anlatan isçilerden Kamil Tanriseven ise “Yeni hastaneden geldim su anda. Sabah saat 10 siralari rahatsizlandim. Hastaneden su an çiktim. Geriye tekrardan ocaga giris yapacagim, eylemimize devam edecegim. Ücretlerimizi alamadik, yarim maas aldik. Sigortalar yarimdi, yer üstü yatti hepsi. O yüzden hakkimizi alamiyoruz. Türk milletinden sesimizi duymasini istiyoruz artik.
Kaynak: İHA