Halil Duman Cinayetinde Savci Mütalaasini Açikladi

Hakkari’nin Kaval köyünde öldürüldükten sonra cenazesi magaraya saklanan Halil Duman, cinayetinin altinda kan davasi çikti. Cinayetin failleri H.K., A.Y. ve köy muhtari A.D., 32 yil önce öldürülen Kazim Kanat’in intikamini almak amaciyla tasarladiklarini itiraf etti. Savci mütalaasinda ’Tasarlayarak Kan Gütme Saikiyle Öldürme’ suçundan zanlilara ayri ayri agirlastirilmis müebbet hapis cezasi istedi.

Halil Duman Cinayetinde Savci Mütalaasini Açikladi


Kent merkezine yaklasik 30 kilometre uzakliktaki Kaval köyünde yasayan 9 çocuk babasi Halil Duman, 10 Haziran 2018 tarihinde tarlaya gitmek için evden ayrilmis, aksam eve dönmeyince de meraklanan yakinlari aramaya çikmisti. Jandarma, AFAD ve köy sakinleri Duman’i bulmak için günlerce çalisma baslatmis ancak bulunamamisti. Polis ve jandarmanin titizlikle yürüttügü çalismalar sonucu, cinayeti isledikleri tespit edilen H.K., A.Y. ve azmettirici A.D., için dügmeye basildi. Van’da oldugu tespit edilen zanlilarin saklandiklari adrese düzenlenen operasyonla 24 Mayis 2022’de gözaltina alindilar. Gözaltina alinan süphelilerin ifadeleri üzerine yasli adami kalasnikof silahla 3 el ates ederek öldürdükleri ve cesedini magaraya tasidiktan sonra magaranin önünü tas duvar örerek sakladiklarini itiraf ettiler.

Savci mütalaasini açikladi

Savci, dosya çerçevesinde cinayet zanlisi tutuklu H.K.’nin 1994’te öldürülen agabeyi Kazim Kanat’in intikamini almak için firsat kolladigini ve kan davasi gütme saikiyle hareket ettigi, olay günü ele geçirilemeyen kalasnikof marka tüfekle Halil Duman’i 3 el ates ederek öldürdügü gerekçesiyle agirlastirilmis hapis cezasi istedi.

“Tutuksuz saniklara da müebbet”

Tutuksuz yargilanan A.Y. ise, uzun süredir Duman ailesinden intikam almak için firsat kollayan H.K.’yi köye götürdügü, olay yerinden kaçmasini sagladigi, bu hususun sanik beyaninda da dosya çerçevesinde deliller bir bütün halinde degerlendirildiginde bu eyleme basindan sonuna kadar katildigi, öldürme olayi ile ilgili resmi makamlara bilgi vermedigi hususlari da bir bütün degerlendirildiginde eyleminin yardim etme sorumlulugundan öteye geçerek istirak halini aldigi A.Y. ve H.K.’nin kan gütme saikiyle gerçeklestirdigi eylemi diger saniklari ile birlikte tasarladigi ve eyleme bu sekilde istirak ettigi sabit olmakla eylemleri nedeniyle agirlastirilmis müebbet hapis cezasi istendi.

“Muhtar cinayetin azmettiricisi ve tasarlayicisi çikti”

Tutuksuz sanik A.D., olay tarihinde köyde muhtar olmasindan kaynakli olarak su sirasinin kimde oldugunu bildigi, kan gütme saikiyle hareket eden H.K. ve A.Y., su sirasini haber ettigi, Halil Duman ile akraba olmasindan dolayi basina geleceklerden haberi olmayan maktülü olay yerine sürükledigi, sanik A.Y.’nin Cumhuriyet Savcisi huzurunda verdigi ifadesinde “H.K.’nin yaninda tüfegin olmadigini, sanik A.D.’nin yaninda kalasnikofu gördügünü, H.K.’nin bir anda nereden aldigini göremedigi tüfegi çikardigini” yine Sulh Ceza Hakimliginde yapilan sorgusunda da “tüfegi olay yerinden almis olabilecegini veya A.D.’nin de almis olabilecegini” beyan etmesiyle birlikte degerlendirildiginde sanik H.K.’nin eylemi gerçeklestirirken kullandigi tüfegi A.D.’den direkt aldigi veyahut da A.D.’nin Halil’i götürdügü yerde aldiginin anlasildigi, her ne kadar sanik A.D. alinan ifadesinde olay günü evde oldugunu beyan etmis ise de tanik sifatiyla beyanda bulunan ve A.D.’nin bahçesinde çalisan M.K.’nin alinan beyaninda A.D.’yi olay günü evde hiç görmedigini beyan etti. Yine telefonunu diger saniklarla pes pese açtigi, tüm bu husularla birlikte degerlendirildiginde A.D.’nin beyanlarinin suçlamadan kurtulmaya yönelik oldugu su sirasinin bilmeleri mümkün olmayan diger saniklara su sirasini haber vererek ve maktülü olay yerine götürerek, diger saniklarla birlikte Halil Duman’in öldürülmesi eylemine istirak ettigi sabit olmakla eylemi nedeniyle agirlastirilmis müebbet hapis cezasi istendi.

Karar durusmasinin, 2 Ekim Pazartesi günü 2’inci Agir Ceza Mahkemesinde görülecegi ögrenildi.
Kaynak: İHA