Efeler Edebiyat Söleni Basladi

Efeler Belediye Baskani Mehmet Fatih Atay’in talimatiyla ilçenin ilk kitap fuari 1. Efeler Kitap Günleri, binlerce kisinin katildigi coskulu törenle kapilarini açti.

Efeler Edebiyat Söleni Basladi
Ülke genelinden 90 yayinevi ve farkli alanlardan 100 yazarin katilimiyla 10 gün sürecek edebiyat yolcugu, Pinarbasi Mesire Alani’nda basladi.

Fuarin açilis gününde Baskan Atay’a Türk edebiyatinda iz birakan yazarlar Ayse Kulin, Ahmet Ümit, Ahmet Telli ve Özlem Sahin’in yani sira siyasi partilerin ve sivil toplum kuruluslarinin temsilcileri ile Efeler Belediyesi meclis üyeleri, muhtarlar ve çok sayida kitapsever katildi.

1. Efeler Kitap Günleri’nin açilis konugu olan yazar Ayse Kulin, yaptigi konusmada Efeler Belediye Baskani Mehmet Fatih Atay’in kente kazandirdigi güzel projeler nedeniyle ilçe sakinlerini çok kiskandigini ifade etti.

Kulin konusmasinin devaminda sunlari söyledi;

“Benim ilçemde down sendromlu çocuklari düsünen, çocuklar ve gençler için matematik ve bilim parki açan bir baskan yok. Benim ögrenim yillarimda böyle bir park açilmis olsaydi belki ben de matematigi ögrenirdim. Yazar olmak yerine bir bilim insani olabilirdim. Benim ilçemde sadece kadinlarin çalistigi fabrikalar yok. Bunlardan dolayi sizleri çok kiskaniyorum. Çok özel bir belediye baskanina sahipsiniz. Efelerliler, Mehmet Fatih Atay’in kiymetini bilin çünkü o sizin kiymetinizi çok iyi biliyor.”

Fuarin konuklari arasinda yer alan usta yazar Ahmet Ümit ise konusmasinda, sanatin ve edebiyatin toplumlar için önemini vurgulayarak Baskan Atay’in bu alanlarda çok önemli çalismalar yaptigini belirtti.

Ümit, “Toplumlarin gelismesi ancak kültürle mümkün olur. Kültür de elbette sanattir. Sanatin anasi ise edebiyattir. Baskan Atay’i buna yönelik hizmetlerinden dolayi kutluyorum. Türkiye’de kitap okunmuyor algisi dogru degil. Insanlarla kitaplari bulusturmak gerekiyor. Belediyeler, temel hizmetlerin yaninda vatandaslarin ruhuna dokunacak ihtiyaçlari da karsilamalidir. Edebiyat, toplumlar için tüketilmesi zorunlu bir ihtiyaçtir. 1. Efeler Kitap Günleri de tam da bu amaca yönelik bir hizmettir. Baskan Atay’i kutluyorum” diye konustu.

Toplumlarin ekonomik zenginliginin kültür ve sanat zenginligi ile taçlandirilmasi gerektigini söyleyen Efeler Belediye Baskani Mehmet Fatih Atay, “Kültür ve sanat insanlarin mutluluk yoludur ve yasamini anlamli hale getirir. Yasamimizi güzellestiren sanatçilara ve yazarlara çok tesekkür ederim. Dünyanin en iyi yazarlari ve sanatçilari bizim ülkemizde. Onlari tanima ve eserlerini okuma firsati buldugumuz için çok sansliyiz” dedi.

Baskan Atay konusmasinin devaminda egitimde firsat esitligini saglamak için hayata geçirdigi projeleri anlatti, “Göreve gelir gelmez Kitap Kafeleri ve 500 ögrencimizin çok cüzi miktarlara egitim gördügü dershanemiz EFESEM’i açtik. Buralarda egitim gören çocuklarimizin basarisi bizleri gururlandiriyor. Avrupa’nin en büyük 2’nci Matematik ve Bilim Parki’ni ilçemizde hizmete sunduk. Görev sürem boyunca beni hiç yalniz birakmayan Efeler halkina çok tesekkür ederim. 1. Efeler Kitap Günleri, hepimize hayirli ugurlu olsun.”

Efeleri edebiyatin zengin dünyasiyla bulusturacak fuarin açilisinin ardindan usta yazarlar Ahmet Ümit, Ayse Kulin, Özlem Sahin ve Mustafa Ünver okurlariyla imza stantlarinda bir araya geldi.

Festival havasinda geçen ilk günün son programinda ise sair Ahmet Telli, siir dinletisi gerçeklestirdi. 60 yil önce kaleme aldigi ilk dizelerinden bu yana edebiyat dünyasina damga vurmus usta sair Ahmet Telli, essiz eserlerini seslendirerek fuara katilanlara masalsi bir deneyim yasatti.
Kaynak: İHA