Depremde Yikilan Adiyaman Ulu Cami'de Restorasyon Basladi

6 Subat depreminde yan taraftaki binanin üzerine devrilmesi sonucu yikilan Adiyaman Ulu Cami’de restorasyon çalismasi basladi.

Depremde Yikilan Adiyaman Ulu Cami'de Restorasyon Basladi
Kültür ve Turizm Bakanligi’nin tescilli eserlerinden birisi olan Adiyaman Ulu Cami 6 Subat depreminde yikildi. Güneyindeki binanin üzerine devrilmesi sonucu yikilan Ulu Cami’de restorasyonun ilk asamasi olan kültür taslarinin molozdan ayristirma islemi basladi.

Resmi kayitlara göre 1506-1515 yillari arasinda yapilan Ulu Cami’nin yan tarafinda is makinesiyle tas ayristirma islemi için alan olusturuldu. Enkaz buraya getirilecek ve içinden caminin taslari ayristirilacak. Bilim kurulunun tavsiyeleri dogrultusunda gerek el gerekse is makinesiyle bu islem yapilacak.

Sanliurfa Vakiflar Bölge Müdürü Mehmet Ali Palali, 14 tescilli eserin hasar gördügünü, bunlardan 1’i yikilirken, 11’i agir, 1’i orta, 1’i ise hafif hasar aldi.

Mehmet Ali Palali açiklamasinda, “6 Subat 2023 tarihinde Kahramanmaras merkezli depremlerde Adiyaman’da hasar gören yapilarimizdan Adiyaman Ulu Camii’nde bu gün restorasyon asamasindayiz. Adiyaman merkezde bulunan ve yapimi resmi kayitlara göre 1506 ile 1515 yillari arasina dayanan ve deprem sonucu yikilan Adiyaman Ulu Cami’de, kültür molozlarinin ayristirma islemine baslanildi. Caminin güney tarafinda bulunan binanin camimizin üzerine yikilmasindan dolayi yikilan camimizin taslariyla, binanin yeni taslari karisti. Bu taslarin ayristirma islemine bu gün basladik” dedi.

Kaynak: İHA