Mayer Limon Agaçta Kaldi

Yüregir Ziraat Odasi Baskani Mehmet Akin Dogan, mayer limonda erkenci ve boylu olan ürünlerin ilk etapta ortalama 4 ile 5 TL arasinda satildigini fakat su anda 2 liraya alici bulunamadigini söyledi.

Mayer Limon Agaçta Kaldi
Türkiye narenciye üretiminin üçte birinden fazlasinin Adana’da üretildigini belirten Yüregir Ziraat Odasi Baskani Mehmet Akin Dogan, “Bu yil narenciyede rekolte yüksek fakat su anda fiyatlar maliyetlerin altinda. 2022 Mart ayindaki don sebebiyle rekoltenin düsük olmasi fiyatlarin yükselmesine sebep olmustu ve meyvesi olan üreticiler para kazanmisti. Bu yil ülkemiz genelinde kisin sert geçmemesi ürün verimini arttirdi. Adana’da 3 milyon 200 bin ton narenciye rekoltesi var. Mayer limonda erkenci ve boylu olan ürünler ilk etapta ortalama 4 ile 5 TL arasinda satildi fakat su anda 2 liraya alici bulunamiyor. Çiftçilerimiz fiyat artisini bir umut bekliyor" dedi.

Dogan, "Narenciyenin hepsi iç pazarda tüketilemiyor. Rusya’ya, Ukrayna’ya, Balkan ülkelerine ve erkenci meyveler de Irak pazarina ihraç edilse de yurtdisi pazari yetersiz. Yeni pazarlarin olusturulmasi sart. Kesilme tarihi 8 Eylül, ihraç tarihi ise 15 Eylül olarak kararlastirilan Mayer cinsi limon para etmedigi için agaçta kaldi. Gerekli önlemler alinmazsa Ekim ayinin ortalarindan itibaren mayer cinsi, eski narenciye agaçlarinin tamami sökülecek. Simdiden tekleme sökümler basladi.

Sadece volka mariana erkenci agaç çesidi fidanlar kalabilir" seklinde konustu.

Yüregir Ziraat Odasi Baskani Mehmet Akin Dogan, "Ihtiyaçtan fazla üretilen narenciye için yurt disi pazari da yetersiz. Ürünlerini 2 liradan satan çiftçilerimiz maliyetlerini bile karsilayamazken, paketlemeye giren limon marketlerde 15 TL’nin üzerinde satiliyor. Agaçlar sökülürse önümüzdeki yil tüketiciler limonu daha yüksek fiyata alacaktir. Gerek çiftçilerimizin üretimine devam edebilmesi gerekse tüketicilerimizin narenciyeyi daha uygun fiyata alabilmesi için üreticilerimize destekler verilmeli. Tarim Bakanligimizdan DFIF desteginin açiklanmasini bekliyoruz" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA