Kentin Göbeginde 'Huzur Koridoru'

Bursa Büyüksehir Belediyesi tarafindan yapilan peyzaj düzenlemeleriyle Gökdere’nin her iki yakasini adeta ‘huzur koridoruna’ dönüstüren Irgandi Parki törenle hizmete açildi. Gerek Irgandi Köprüsü gerekse de hat boyunca yenilenen aydinlatma sistemleri ile bölge geceleri de hem estetik hem de güvenli hale getirildi.

Kentin Göbeginde 'Huzur Koridoru'
Türkiye’nin adi yesille anilan tek kenti olan Bursa’nin yeniden yesil kimligine kavusmasi için Bursa Millet Bahçesi, Vakif Bera Kent Parki, Gökdere Millet Bahçesi, Hacivat Parki, Demirtas Mesire Alani gibi büyük ölçekli projeleri kente kazandiran Büyüksehir Belediyesi, mevcut yesil alanlari da Bursa’ya yakisir hale getiriyor. Bursa’yi kuzey güney ekseninde kesen Gökdere, Hacivat, Baliklidere ve Deliçay’i da islah projeleriyle kente deger katan, alanlari dönüstüren Büyüksehir Belediyesi, Gökdere’nin Setbasi Kütüphanesi ile Gökdere Meydani arasindaki bölümünü de peyzaj çalismalari ile ayricalikli bir alana dönüstürdü. Tarim Peyzaj A.S. tarafindan yapilan çalismalarla derenin her iki yakasi ayricalikli bir alan oldu. Yaklasik 12 bin metrekarelik alanda yapilan çalismada, 7 bin 500 metrekarelik alan rulo çimle kaplandi, 243 metrelik travers yol yapildi. 379 metrekarelik amfi alani olusturulurken, 20 türden 70 bin çali ile 25 adet agaç dikildi. 200 metrekarelik alanda yapay kaya ve 735 metrekarelik alanda dikey bahçe uygulamasi gerçeklestirildi.

Gerek Irgandi Köprüsü gerekse de hat boyunca yenilenen aydinlatma sistemleri ile bölge geceleri de hem estetik hem de güvenli hale getirildi.

Çalisma çerçevesinde kurulan kamera sistemlerinin kontrolleri Bilgi Islem Dairesi Baskanligi tarafindan yapilirken, güvenlik ve zabita ekiplerinin 7 gün 24 saat kesintisiz denetimleri bölge tamamen güvenli hale getirildi.

Adim adim hedefe

Irgandi Parki’nin açilis töreninde konusan Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, yesilin her sehre yakistigini ancak Bursa’yla özdeslestigini ve çok yakistigini söyledi.

Yesil deyince ilk akla gelen sehir olan Bursa’nin özellikle 1970-80’li yillardan sonra hizli büyüyen sanayisi neticesinde yogun göçler aldigini belirten Baskan Aktas, her bir kösede baslattiklari hamlelerle sehre yesil hüviyetini tekrar kazandirmak için yogun gayret harcadiklarini ifade etti.

Bu çalismalardan bir tanesinin de Irgandi Köprüsü ve Gökdere peyzaj düzenlemesi oldugunu hatirlatan Baskan Aktas, “Köprülü çarsi diye anilan Irgandi Köprüsü’nün benzerinden dünyada sadece 4 tane var. Irgandi Köprüsü’nü çarsi olmasinin yaninda bir sanat merkezi olarak da düsünmeliyiz. Üzerinde önemli sanat çalismalarina imza atiliyor. Ulucami, Yesil Türbe, Üftade gibi Irgandi Köprüsü de bir çekim merkezidir. Bu alani gezmek için Türkiye’nin farkli sehirlerinden ve yurtdisindan misafirlerimiz geliyor. Irgandi Köprüsü’ndeki çalismalarimizin yaninda Gökdere’de peyzaj düzenlemesi yapilmasinin da bölgeye deger katacagini düsündük ve Tarim Peyzaj AS marifetiyle bu çalismalari gerçeklestirdik. Bizim 6 konu basligimiz vardi. Bir tanesi de yesil alanlardi. Bursa genelinde dönem sonuna kadar 3 milyon metrekare yesil alan hedefimize varmak için çalisiyoruz” dedi.

Güvenli hale geldi

Kütüphaneler ve gençlik merkezleri arasinda en gözde konumda olan Setbasi Kütüphanesi’nin ve Yesil Türbe’nin de bölgenin bir parçasi oldugunu hatirlatan Baskan Aktas, alanda yapilan çalismalar hakkinda bilgi verdi. Yaklasik 12 bin metrekarelik alanda yapilan çalismalarda çim, dikey bahçe, yol yapimi, amfi alani olusturma, çali ve agaç dikimi gibi islemler yapildigini dile getiren Baskan Aktas, “Kurdugumuz kamera sistemleri ile güvenlik ve zabita ekiplerimizin 7 gün 24 saat kesintisiz denetimleriyle bölgeyi tamamen güvenli hâle getirdik. Alani tamamen dogal ortam içerisinde birakmak için ahsap ve çimle süsledik. Bu alana sahip çikmak hepimizin görevi. Evimizdeki esyaya nasil sahip çikiyorsak buralara da öyle sahip çikmaliyiz. Atilacak her bir çöp, Allah göstermesin alanin eski haline dönüsmesine sebep olacaktir. Bizler Yildirim ilçesinin çevresini degistirmek için önemli çalismalar yapiyoruz. Kentsel dönüsümler hizla sürüyor. Bunun yaninda tarihimize de sahip çikiyoruz. Bizler güzel bir sehirde yasiyoruz. Bu sehre hizmet etme imkani buldugum için sükrediyorum. Bursa’da yasayan her birey kendini sansli hissediyordur. Bursa’nin daha güzellesmesini, gelismesini ve eski hüviyetine bürünmesini arzu ediyor. Yapacagimiz bu tür çalismalarla bunlar gerçeklesecektir. Bölgeye deger katan çalisma Bursa’ya, ilçemize ve mahallelerimize hayirli olsun” diye konustu.

Tarih ve yesil

Bursa Valisi Mahmut Demirtas da Bursa denince insanlarin aklina önce tarih ve yesil geldigini belirterek Bursa Büyüksehir Belediyesi tarafindan yapilan çalismanin büyük önem tasidigini anlatti. Bursalilarin bölgeye gönül rahatligiyla gelebilecegini söyleyen Vali Demirtas, yöneticiler olarak sehrin huzuru ve güvenligi için gece gündüz demeden halkin hizmetinde olduklarini ifade etti.

Demirtas, projede emegi geçen herkese tesekkür ederek parkin sehre hayirli olmasini diledi.

Bursa Milletvekili Refik Özen ise, Bursa deyince akla Uludag’in, Yesil Türbe’nin, Emir Sultan’in geldigi gibi Irgandi Köprüsü’nün de geldigini söyledi.

Sehirle özdeslesen bu sembolün bastan sona düzenlenmesinin mutluluk verici oldugunu anlatan Özen, “Emegi geçen herkese tesekkür ediyorum. Çocuklugumuz buralarda geçti. Bugün gördük ki Irgandi’nin alti da üstü kadar güzelmis. Bursa’da güzel islere imza atiyoruz. 2004’ten bu yana Bursa’nin kimligi degisti ve degisiyor. Daha yapacagimiz çok isler var. Irgandi ve Gökdere peyzaj çalismalari hayirli olsun” dedi.

Yildirim Belediye Baskani Oktay Yilmaz, Bursa Büyüksehir Belediyesi tarafindan çevre düzenlemesi yapilan Gökdere Parki’nin sehre ve ilçeye hayirli olmasini temenni etti. Yildirim’i bezeyen derelerden biri olan Gökdere’ye yakisir bir peyzaj çalismasi yapildigini anlatan Yilmaz, ilçedeki diger üç derede de önemli çalismalarin yürütüldügünü ve ilçedeki bir buçuk milyon yesil alan hedefine hizla yürüdüklerini söyledi.

Yilmaz, ilçeye deger katan çalismalara imza atan Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas’a ve ekibine tesekkür etti.

Kurtoglu Mahalle Muhtari Ahmet Gedik, daha önceden herkesin gezmekten çekindigi Gökdere’de Bursa Büyüksehir Belediyesi’nin harika bir çalismaya yaptigini belirterek bölgenin güzelligine güzellik katan Bursa Büyüksehir Belediyesi Baskani Alinur Aktas’a ve emegi geçenlere tesekkür etti.

Konusmalarin ardindan Baskan Aktas ve protokol üyeleri parki gezerken, Büyüksehir Belediye Orkestrasi tarafindan düzenlenen ‘Ses sizin, sahne sizin’ programi törene katilanlara müzik dolu anlar yasatti.
Kaynak: İHA