Biden'a Yönelik Azil Sorusturmasi Basladi

ABD Baskani Joe Biden’a yönelik azil sorusturmasinin ilk oturumu basladi.

Biden'a Yönelik Azil Sorusturmasi Basladi


ABD Temsilciler Meclisi Baskani Kevin McCarthy, 12 Eylül’de ABD Baskani Joe Biden’a ailesinin is anlasmalari nedeniyle resmi bir azil sorusturmasi açilmasi çagrisinda bulunmasinin ardindan Cumhuriyetçi Parti kontrolündeki Temsilciler Meclisi’nde Biden’a yönelik azil sorusturmasi ilk oturumu basladi.

ABD Temsilciler Meclisi Gözetim ve Hesap Verilebilirlik Komitesi Baskani James Comer yaptigi açiklamada, Biden’in "ailesinin mali kazanci için kamu görevini kötüye kullandigini" gösterecek "bir yigin kanita" sahip oldugunu belirterek, ABD halkina hesap verebilirlik saglamak için parayi ve kanitlari takip etmeye devam edecegini söyledi.



Bugünkü oturumda, Biden veya oglu Hunter Biden’in ticari çalismalari hakkinda bilgi sahibi taniklar ifade vermeyecek, bunun yerine vergi hukuku, cezai sorusturmalar ve anayasal hukuk teorisi konularinda disaridan uzmanlar ifade verecek.

"Mevcut kanitlarin azil maddelerini destekleyecegine inanmiyorum"

Cumhuriyetçilerin çagirdigi üst düzey taniklardan biri olan ve azil konularinda uzman olan George Washington Üniversitesi’nden Hukuk Profesörü Jonathan Turley, Temsilciler Meclisi’nin sorusturma için esigi geçtigine inandigini ancak mevcut kanitlarin suçlamalar için yeterli olmadigini belirterek, "Mevcut kanitlarin azil maddelerini destekleyecegine inanmiyorum" dedi.



"Baskan Biden’a karsi azledilebilir bir suçla ilgili en ufak bir delilleri bile yok"

Gözetim ve Sorumluluk Komitesi’nden Demokrat Temsilci Jamie Raskin yaptigi açiklamada, "ABD hükümetinin kapanmasina 62 saat kaldi ve Cumhuriyetçiler uzun süredir çürütülmüs ve itibarsizlastirilmis bir yalana dayanan bir görevden alma kampanyasi baslatiyor" ifadelerini kullanarak, "Baskan Biden’a karsi azledilebilir bir suçla ilgili en ufak bir delilleri bile yok" dedi.



Söz konusu oturum, federal hükümetin Kongre’nin somut adim atmamasi durumunda kapanmasina üç günden az bir süre kala yapildi.

Biden’a yönelik azil sorusturmasi

Cumhuriyetçiler, Biden’in 2009-2017 yillari arasinda eski Baskan Barack Obama döneminde Baskan Yardimciligi görevi sirasinda görevi kötüye kullandigini ve finansal islerini oglunun sirketi üzerinden yürüttügünü iddia ediyor. Cumhuriyetçiler, aylarca süren ön sorusturmada Baskan Biden’in yasalari çignedigine iliskin henüz herhangi bir kanit elde edemedi.

Hunter Biden hakkinda 19 sayfalik belge yayinlanmisti

Geçtigimiz ay Comer, Biden’in Baskan Yardimcisi oldugu dönemde oglu Hunter Biden’in, Rus, Kazak ve Ukraynali oligarklardan yüklü miktarda ödeme aldigini gösteren 19 sayfa belge yayinlamis, “Joe Biden’in Baskan Yardimciligi sirasinda Hunter Biden onu Kazakistan, Rusya ve Ukrayna’daki oligarklardan milyonlar kazanmak için ’marka’ olarak satti” ifadeleri kullanmisti.
Kaynak: İHA