(Özel) Tepeli Pelikanlardan Görsel Sölen

Tepeli pelikanlar yilin bu döneminde aralarina kattiklari genç bireylerle birlikte sulak alanlarda birlikte görülmeye basladi.Fotograf sanatçisi Alper Tüydes tepeli pelikanlari Uluabat Gölü’nde kayda aldi.

(Özel) Tepeli Pelikanlardan Görsel Sölen
Gün boyu avlanma disinda en çok kis öncesi tüylerini düzenlemekle ilgilenen tepeli pelikanlar, 3 buçuk metreye varan kanat açikligiyla Türkiye’nin en kocaman kuslari olarak biliniyor. Sürü halinde avlanan tepeli pelikanlari görüntüleyen doga fotografçisi Alper Tüydes, sosyal medyadaki paylasiminda; "Gölün ortasinda veya ulasamayacagi derinlikteki baligi kiyiya sürerler. Bunu kanatlarini suya vurarak çikardiklari seslerle ürküterek yaparlar. Sonra sirayla arkadan öne geçerek 1 metreye varan uzunlukta gaga ve boyunlarini suya sokup kese seklindeki alt gagasini su ve balikla doldururlar. Bu kuslar Türkiye’nin Marmara ve Ege bölgesinde yogunlukta yasamaktadir. Gediz, Uluabat, Manyas ve Kocaçay’dan baska bu saydigim özelliklerde faydalanabilecegi bir sulak alanlari yoktur" dedi.

Uluabat ve Manyas Kus Gölünde her sene sularin çekilmesinin onlar için büyük risk olusturdugunu ifade eden Tüydes, "Sulak alanlar sig oldugundan bu mevsimsel olaylardan çok hizli etkileniyor. Sonuçlarindan birisi bu dünyalar güzeli kuslarin bölgemizden gittikçe uzaklasmalarina sebep olacak. Sulak alanlar, sig sular, batakliklar, taskin alanlari, dere ve göl yataklari. Bize bu yerleri yillarca sinek yapar, pis kokar hastalik yuvasi diye anlattilar, kötülediler. Halbuki doganin en güzel, en özel en renkli ve en ihtiyaç duydugu alanlardir bu yerler. Bu sebeple, sulak alanlarimizi korumamiz gerekmektedir" diye konustu.

Kaynak: İHA