Fay Hattinin Üzerine Yapilan Binalar Harabeye Döndü

Afyonkarahisar’in Bolvadin ilçesinde fay hattinin üzerine yapilan binalar harabeye dönerken, afet bölgesini animsatan görüntüler akillara ‘uslanilmiyor’ söylemini getirdi. Yikilmaya yüz tutan binalara belediyenin müdahale etmemesi ise bir baska düsündürücü konu oldu.

Fay Hattinin Üzerine Yapilan Binalar Harabeye Döndü
Afyonkarahisar’in Bolvadin ilçesinde yaklasik 11 yil önce ortaya çikan ve iki mahalleyi etkileyen yüzey kiriklarindan dolayi bir çok ev kullanilamaz hale gelirken, mahallelerdeki mezarlar topraga gömülüp, yollarda ise derin çatlaklar olustu. Kahramanmaras’ta meydana gelen deprem sonrasi yikima ugrayan kentlerde ortaya çikan görüntülerin bir benzer manzarasi da hasarli olmasina ve adeta harabeye dönmesine ragmen yikilmayan binalarin bulundugu Bolvadin’de yasaniyor. Sihlar mahallesi ile merkeze bagli Dipevler köyünde yaklasik 11 yil önce ortaya çikan topraktaki yüzey kiriklari korkutucu boyutlara ulasti. Toprakta meydana gelen yüzeysel çatlaklar ev, ahir, besihane gibi yapilarinda duvarlarinda devasa çatlaklar olusturdu.

“Binalari harabeye dönen bölge halki konusmaya dahi çekiniyor”

Topraktaki yüzeysel kiriklari ve derin çatlaklarin 11 yil önce baslamasina ragmen Bolvadin Belediyesi’nin aradan geçen zaman içerisinde bölgeyle ilgili imar plani degisikligi yapmamasi ve yakin zamanlarda halen, bölgeye bina yapi ruhsatlari vermesi ise bir baska düsündürücü konu. Afet bölgesini animsatan bölgedeki binalarda yikim yapilmazken, binalarin adeta kendi kendine çökmeleri bekleniyor.

Bölge sakinleri ise daha önceden gündeme gelen binalarla ilgili bazi belediye basta olmak üzere kamu kurumlarindan kendilerine olayla ilgili yapilan baski sonucu konusmaya çekiniyor.

“Yilda 8-9 metre devam eden bir deformasyon”

Afyon Kocatepe Üniversitesi Deprem Uygulama ve Arastirma Merkezi (DUAM) Müdürü Prof. Dr. Çaglar Özkaymak ise telefon ile ulasan Ihlas Haber Ajansi muhabirine yaptigi açiklamada zonlarin (yüzey kiriklarinin) 5 metreden baslayarak yer yer 20 metreye kadar ulastigini ve bununda haritalandigini kaydetti.

Prof. Özkaymak, “Bölgede bir kirik ve deformasyon var. Onun üzerine bina yapilmasi dogru degil ve üzerinde bina olmasi da dogru degil çünkü bu devam eden bir deformasyon, yilda 8-9 metre devam eden bir deformasyon. Valilik bununla ilgili harekete geçti ve o zonu yapilasmaya kapatiyorlar. Bölgeyle ilgili Bolvadin Belediyesi Meclisi karari ile bölgenin imar plani güncellenecek, amaç o zonun üzerine bina yapilmasini engellemek” diye konustu.

Öte yandan, diken üstünde yasayan bölge sakinleri duruma bir çare bulunmasini bekliyor.
Kaynak: İHA