Enerjisa Enerji Ve Çimsa'dan Atik Isi Geri Kazanim Projesi

Sabanci Toplulugu’nun global markasi Çimsa, Türkiye’nin net sifir emisyon hedefi ve yesil dönüsüm yolculuguna önemli katki saglayacak çalismalara imza atan Enerjisa Enerji ile Afyon’da devreye aldigi günes enerjisi santralinin ardindan yine enerji sirketinin is birliginde 54 ay süre ile imzalanan Enerji Performans Sözlesmesi sayesinde Eskisehir fabrikasinda da Atik Isi Geri Kazanimi yatirimi için dügmeye basiyor.

Enerjisa Enerji Ve Çimsa'dan Atik Isi Geri Kazanim Projesi


Çimsa, ‘Herkes için daha iyi bir gelecek’ vizyonuyla Türkiye’nin önde gelen dagitim, perakende satis ve müsteri çözümleri sirketlerinden Enerjisa Enerji is birligiyle ‘Isimin Enerjisi’ kapsaminda enerji yatirimlarina devam ediyor. 13 Eylül’de Enerjisa Enerji is birligiyle Afyon fabrikasindaki günes enerjisi santralini hizmete alan Çimsa, bu kez de Eskisehir fabrikasinda Atik Isi Geri Kazanimi sistemi kurmaya hazirlaniyor. 54 ay süre ile imzalanan Enerji Performans Sözlesmesi’nin (EPS) çiktisi olan projenin, her iki sirketin uzman ekiplerinin çalismalari sayesinde 2024 yili sonunda tamamlanmasi hedefleniyor.

Yeni nesil atik isi geri kazanimi teknolojisi kullanilarak su kullanimi olmadan elektrik enerjisi üretecek olan bu özel sistem, Eskisehir fabrikasinin elektrik ihtiyacinin yaklasik yüzde 25’ini karsilarken operasyonel verimlilik artisi da saglayacak.

“13 bin hanenin yillik elektrik kullanimina es deger’’

Eskisehir yatiriminin tamamlanmasi ile yilda 19 bin ton karbon emisyonu azaltilarak iklim krizi ile mücadelede önemli bir katki verilmis olacak. Eskisehir fabrikasinda kurulacak bu sistemde üretilecek elektrik enerjisi 13 bin hanenin yillik tükettigi elektrik ihtiyacina es deger olacak.

Karbon emisyonlari yogun olan bir sektör olarak emisyonlarin azaltilmasi konusunun önemli gündem maddelerinden biri oldugunu vurgulayan Çimsa CEO’su Umut Zenar konuya iliskin su degerlendirmeyi yapti:

“Sirket olarak, döngüsel ekonominin bir parçasi olmaya devam etme ve yesil dönüsümün gerekliliklerini yerine getirme hedefiyle ilerliyoruz. Sürdürülebilir bir yasam için özellikle fosil yakitlari ikame eden alternatif yakitlar ve düsük karbon emisyonunu destekleyen yeni teknolojik degisimler üzerinde çalisiyoruz. Mevcut teknolojilerin optimizasyonunun yaninda yenilenebilir kaynaklardan elde ettigimiz enerjiyi de artirmayi hedefliyoruz. Yenilenebilir enerji kaynaklarindan elde edilen elektrik enerjisi kullanim oranimiz 2022’de yüzde 58,2 olarak gerçeklesirken, 2030 yilinda bu orani yüzde 80’in üzerine çikarmayi hedefliyoruz. Sirket olarak, sürdürülebilir bir yasam için özellikle fosil yakitlari ikame eden alternatif yakitlar ve düsük karbon emisyonunu destekleyen yeni teknolojik degisimler üzerinde çalisiyoruz. Bu kapsamda hayata geçirdigimiz Afyon GES projesi ve Afyon Atiktan Türetilmis Yakit Besleme Tesisi ile sürdürülebilirlik ajandamizda çok önemli adimlar atmistik. Bu sürece Eskisehir Atik Isi Geri Kazanimi yatirimimiz ile devam ediyor, emegi geçen tüm çalisma arkadaslarimiza ve Enerjisa Enerji ekibine tesekkürlerimizi sunuyoruz.”

“Daha iyi bir gelecek için iklim degisikligi ile mücadelede çözümün bir parçasiyiz’’

Isimin Enerjisi çatisi altinda sundugu doga dostu ürünlerle yenilenebilir enerji kullanimini artirarak yenilikçi çözümler sunan Enerjisa Enerji CEO’su Murat Pinar, “Iklim degisikligine karsi verdigimiz mücadeleyi yenilenebilir enerji teknolojisi yatirimlariyla güçlendiriyoruz. Bugün karbon saliminin yüzde 70’inden enerji sektörü sorumlu iken enerjinin en yogun tüketildigi sektörlerin basinda ise çimento sektörü geliyor. Tam bu noktada Enerjisa ve Çimsa olarak ‘Isimin Enerjisi’ çatisi altinda daha iyi bir gelecek için iklim degisikligi ile mücadelede elimizi tasin altina koyarak, sorunun bir parçasi oldugumuz gibi çözümün de bir parçasi oldugumuzu göstermek üzere adimlar atiyoruz. Çimsa ile bir GES projesini kisa süre önce Afyon’da devreye almistik. Bu kez Çimsa’nin Eskisehir fabrikasindaki atik isi geri kazanim projesinin hayata geçirmek üzere adim attik. Eskisehir fabrikasinda kendi kendini çok kisa bir sürede amorti edecek bir atik isi geri kazanimi yatirimina imza atmak bizi hem sürdürülebilirlik hedeflerimize beraber kosmak hem de ortaya bir basari hikayesi koymak anlaminda heyecanlandiriyor. Üstelik projenin enerji üretim testlerini yerinde yaparak ve performans garantisi vererek Çimsa için de konforlu bir süreç olusturdugumuzu düsünüyorum. Hep altini çizdigim üzere ‘Herkes için daha iyi bir gelecek’ demek, yarinin problemlerine bugün çözüm olusturmak demek. Bu vizyona deger katan katkilardan dolayi emegi geçen tüm çalisma arkadaslarimiza ve Çimsa ekibine tesekkürlerimizi sunuyoruz.”
Kaynak: İHA