Yasar Üniversitesi EIT Food'a Üye Olan Ilk Ve Tek Üniversite Oldu

Yasar Üniversitesi, Avrupa Birligi tarafindan desteklenen, gida ve tarim alaninda inovasyon ve girisimciligi tesvik etmek üzere kurulan bir topluluk olan EIT Food’a, Türkiye’den üye olan ilk ve tek üniversite oldu. Yasar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Levent Kandiller, “EIT Food ile Avrupa’daki tarim-gida girisimcilik ekosistemine ana hattan bir baglanti saglanmis olacagiz” dedi.

Yasar Üniversitesi EIT Food'a Üye Olan Ilk Ve Tek Üniversite Oldu
Yasar Üniversitesi, TÜBITAK 2028-Aglara Üyelik Destegini almaya hak kazandiktan sonra Avrupa Birligi tarafindan desteklenen EIT Food’a (European Institute of Innovation & Technology) Türkiye’den üye olan ilk ve tek üniversite oldu. Avrupa Komisyonuna bagli bir Avrupa Bilgi ve Inovasyon Toplulugu olan EIT Food’un 13 farkli ülkede 50’den fazla is birligi bulunuyor. EIT Food, tüketicilere daha saglikli bir yasam tarzi sunan ürünler, hizmetler ve yeni teknolojiler saglamak için yüksek vasifli bir gida sektörü gelistirmeyi amaçliyor. EIT Food Güney Avrupa Direktörü Begona Perez Villarreal ve FoodBack Kurucu Ortagi Tugçe Ergün Cireli, tarim ve gida alaninda yapilan çalismalari degerlendirmek ve ileride yapilmasi planlanan çalismalar hakkinda degerlendirme yapmak üzere Yasar Üniversitesini ziyaret etti. Temsilciler, Yasar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Levent Kandiller, Yasar Toplulugu Icra Baskani Dr. Mehmet Aktas, Izmir Ticaret Borsasi yetkilileri Dr. Kenan Keskinkiliç ve Pinar Erdil, Pinar Et ve Pinar Süt ile Çamli Yem yetkilileri ve akademisyenler ile bir araya geldi.

Selçuk Yasar Kampüsünde gerçeklesen toplantida çesitli sunumlar gerçeklestirildi.

Yasar Üniversitesi Tarim Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi ile is birligi halinde çalisan ve uzayda bitki deneyleri gerçeklestirecek olan Ege Üniversitesi Biyoloji Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ismail Türkan, bitki bilimi ve gida güvenligindeki ilerlemeler konusunda sunum yapti. Kuraklik sorunu üzerine arastirmalar yapan Insaat Mühendisligi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Mir Jafar Sadegh Safari, çalismalarinin sonuçlarini paylasti. Tarim Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekan Yardimcisi ve Meslek Yüksekokulu Gida Isleme Bölüm Baskani Doç. Dr. Ruhan Askin Uzel, ekili arazilerdeki toprak kosullarini iyilestiren uygulamalardan olusan rejeneratif tarim ve alternatif proteinlerden bahsederek, gelecekte proteinlerle ilgili neler yapilabilecegini aktardi. Yasar Üniversitesi Kadin ve Aile Çalismalari Uygulama ve Arastirma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Huriye Toker ise tarim ve gida alaninda çalisan kadinlarin güçlendirilmesi temali bir sunum gerçeklestirdi.

Rektör Prof. Dr. Levent Kandiller, “EIT Food, Avrupa Komisyonu’na bagli bir teskilat. O teskilata bagli bilgi ve inovasyon topluluklari var. Üniversite olarak EIT Food içinde etkili olmak istiyoruz. Yaptigimiz toplantida onlarin dikkat ettigi temel konularda sunumlar hazirladik. Ilk oturumda üniversitedeki arastirmalardan bahsettik, ikinci oturumda ise Izmir Ticaret Borsasi ile beraber yürüttügümüz Izmir Tarim Teknoloji Merkezi’nden bahsettik. Bu merkez, üç yildir yapilan bir çalismanin sonucunda Menemen’de Uluslararasi Tarim Arastirmalari Uygulama Merkezi içinde yer alacak. Burada yapmak istedigimiz, basta Ege Bölgesi olmak üzere tüm Türkiye’de dijital tarim teknolojileri üzerindeki yeni girisimlerin yer alacagi bir merkez meydana getirmek. Bu merkezin bir özelligi de Ekosistem Entegrasyon Laboratuvari olmasi. Yasayan bir laboratuvar olacak. Menemen’de bize tahsis edilen büyük araziler içinde gelistirilen teknolojilerin uygulamasini yapacagiz ve çiftçilere gösterecegiz. Toplantidan EIT Food yetkilileri de memnun kaldi, Izmir’i önemli bir irtibat noktasi olarak kimliklendirdiler. Önümüzdeki günlerde gerçek proje is birlikleri ile ise baslayacagiz. Hatta Kasim ayinda sonlanacak çagri için bir proje önerisinde bulunmamizi dilediler. EIT-Food üyeliginin en önemli katkisi, tarim-gida sektörlerinde disariya açik olmayan özel projelere dahil olma firsatini yakalamak, Yasar Toplulugu’nun yapmak istedigi arastirma alanlarini destek programlarina ekleyebilmek ve Avrupa tarim ve gida politika metinlerine katki koyabilmek. Ayrica, Avrupa’daki tarim-gida girisimcilik ekosistemine ana hattan bir baglanti saglanmis olacagiz” dedi.

EIT Food Güney Avrupa Direktörü Begona Perez Villarreal ise toplulugun çalismalarini anlatti ve üniversite akademisyenlerinin tarim ve gida üzerine yaptigi sunumlari keyifle dinlediklerini söyledi.

Villarreal, “EIT Food olarak amacimiz; çiftlikten sofraya güven ve adaletle herkesin sürdürülebilir, güvenli ve saglikli gidaya erisebildigi ve bu gidanin tadini çikarabildigi bir dünya. Bizim rolümüz tüm paydaslari bir araya getirerek tarimsal gida sistemini dönüstürecek inovasyon sürecine rehberlik etmek ve hizlandirmak. Gücümüz, Avrupa’nin önde gelen tarimsal gida sirketlerini, arastirma enstitülerini ve üniversitelerini temsil eden agimizdan geliyor. Türkiye’de binden fazla kisiyle ve 300’ün üzerinde girisimciyle çalisiyoruz, projelere toplamda 50 bin Euro hibe sagladik” diye konustu.

Kaynak: İHA