Trabzon'da 'Afet Uyum Plani' Çalistayi Basladi

Içisleri Bakanligi Afet ve Acil Durum Yönetimi Baskanligi Risk Belirleme ve Önlem Dairesi tarafindan yürütülen Avrupa Birligi ile Türkiye Cumhuriyeti tarafindan finanse edilen ’Türkiye’de iklim degisikliginden kaynaklanan afet risklerinin azaltilmasi ve uyum konusunda AFAD’in kapasitesinin artirilmasi için teknik destek’ projesi kapsaminda ’Trabzon Afet Uyum Plani’ çalistayi basladi.

Trabzon'da 'Afet Uyum Plani' Çalistayi Basladi
“Türkiye’de iklim degisikliginden kaynaklanan afet risklerinin azaltilmasi ve uyum konusunda AFAD’in kapasitesinin artirilmasi için teknik destek" projesi kapsaminda projenin pilot büyüksehirlerinden Trabzon’da ’Temel veri çalismasi’ ve ’Trabzon ili iklim degisikliginden kaynaklanan afet risklerinin ve kirilganliklarin degerlendirmesi’ çalismalari neticelendirildi. Bu çerçevede yapilan arastirmada Trabzon’un dogal çevre ve sosyo-ekonomik durum, mevcut iklim egilimleri ile bu egilimlerin gelecekteki etkileri, kirilganliklar, iklim degisikligi kaynakli afet riskleri, bu risklere karsi alinan önlemler ve deneyimler, mevcut yerel iklim eylem plani ve iklim politikalari gözden geçirildi. Proje kapsaminda 26-28 Eylül 2023 tarihlerinde gerçeklestirilecek ’Trabzon Afet Uyum Plani’ çalistayi basladi.

Trabzon’da bir otelde gerçeklestirilen çalistayda Trabzon Afet Uyum Plani’nin taslak eylem planinin nihai hale getirilmesi hedeflenirken, çalistayda bir konusma yapan AFAD Trabzon Il Müdürü Ömer Kiratli, "Küresel iklim degisikligi ve kuraklik ile ilgili daha önce yapmis oldugumuz çalismalar var. Umut ediyorum ki bu çalismalarimizin bu çalistaya katkisi olacaktir. Bu çalistayin özellikle ilimiz için çok yararli olacagini düsünüyorum. Çünkü bizim gerek seller, heyelanlar ve son zamanlarda orman yanginlariyla epey basimiz muzdarip. Hepimiz için bu çalistayin hayirli olmasini diliyorum" dedi.



"Son yillardaki bu artislar kurumlarin duyarlilik göstermesi gerektigini ortaya koyuyor"

AFAD Risk Belirleme ve Önlem Dairesi Baskani Gökhan Yilmaz ise, son yillarda özellikle Türkiye’de ve dünyanin çesitli ülkelerinde meteorolojik ve hidrojeolojik afet türlerinde ciddi bir artis yasandigini belirterek, "Özellikle asiri siddetli yagislar sonucu sel ve taskin olaylari, orman yanginlari, hava sicakliklarindaki artislardan dolayi saglik problemlerindeki artislar pes pese görülmeye devam ediyor. Dolaysisiyla son yillardaki bu artislar bize iklim degisikligi kaynakli afetlerin artik hayatimizi ciddi anlamda olumsuz etkilemeye ve bu konuda kurumlarin duyarlilik göstermesi gerektigini ortaya koyuyor. Bugün burada Avrupa Birligi destekli, Türkiye’deki iklim degisikligi kaynakli afet risklerinin azaltilmasi ve bu konuda AFAD’in uyum ve kurumsal kapasitesinin arttirilmasi projesi kapsaminda düzenlemis oldugumuz ikinci çalistayimiza katilim saglamis bulunuyoruz. Bugün ikinci pilot il olan Trabzon ilimizde afet uyum eylem planini bugün sizlerle degerlendirmeye açiyoruz. Siz kurumlarimizin geri dönüsleri ve katkilariyla taslak planimizi nihai plana çevirecegiz insallah. Trabzon’un önümüzdeki yillarda hangi eylemleri hayata geçirmesi gerekiyor, bunlari degerlendirecegiz" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA