O Örümcekle Ilgili Uzmanlardan Rahatlatan Açiklama

Dünyanin en zehirli örümcekleri arasinda oldugu belirtilen ‘Argiope lobata’ örümcegi ile ilgili uzmanlardan rahatlatan açiklama geldi. Türün insani öldürecek zehre sahip olmadigini söyleyen Araknoloji Uzmani Prof. Dr. Kemal Kurt, bu durumun aksine örümcegin zehrinin tibbi amaçlarla bile kullanilabildigini söyledi.

O Örümcekle Ilgili Uzmanlardan Rahatlatan Açiklama
Türkiye’de daha önce Gümüshane, Balikesir, Sivas ve Malatya gibi illerde karsilasilan ve güçlü zehirleriyle insan vücudundaki sinir hücrelerini öldürerek can kayiplarina neden oldugu ifade edilen ‘Argiope lobata’ örümcegiyle ilgili Gümüshane Üniversitesi Saglik Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Ögretim Üyesi Araknoloji Uzmani Prof. Dr. Kemal Kurt’tan rahatlatan açiklama geldi.

Son günlerde Türkiye’nin her tarafinda görülen ve vatandaslarda endiseye neden olan türün Türkiye’de daha önce de tespit edildigini ve yaygin bir tür oldugunun altini çizen Prof. Dr. Kurt, “Dünyanin en zehirli örümcegi” ifadesinin dogru bir tanim olmadigini söyledi.



Türe ait yapilan çalismalarda, örümceklerin zehirlerini avlarini öldürmekten ziyade felç etmek için kullandiginin tespit edildigini ifade eden Prof. Dr. Kurt, oldukça genis bir cografyada yayilim gösteren türün su ana kadar literatürde bir insanin ölümüne sebep olduguna dair veri olmadigini belirtti.

Prof. Dr. Kurt, son olarak örümcege ait zehrin insanlari öldürebilecek güçte olmadigini söyleyerek, bu durumun aksine zehrin tibbi amaçlarla kullanildigini sözlerine ekledi.

“Literatürde bu türün insanlari öldürdügüne dair bir bilgiye rastlamadik”

Bu türün ilk olarak 1772 yilinda Alman Zoolog Palmas tarafindan tespit edildigini ve daha sonra 1873 yilinda baska bir arastirmaci tarafindan revize edildigini hatirlatan Prof. Dr. Kurt, “Bu aslinda dünyada oldukça bilinen bir tür. Bunu biz Güney Avrupa’da, Asya’da, Avustralya ve Afrika’da da görüyoruz. Ülkemizde de 2011 yilinda yapilan bir çalismada Afyon, Bursa ve Izmir gibi bölgelerin yani sira 32 farkli lokalitede bu tür tespit edilmis. Son yillarda küresel isinma ve iklimsel degisikliklerin bu türün yasam döngüsü ve biyolojisinde bazi degisiklikler yaptigini degerlendiriyoruz. Örümceklerin 2 grubu hariç hepsi zaten zehre sahip. Fakat ‘dünyanin en zehirlisi’ tanimi aslinda yanlis bir tanim çünkü örümceklerin dünyada 50 binden fazla türü var. Böyle bir kategori yapabilmemiz için bu türlerin tamaminin zehirlerini ayri ayri çalismamiz ve bir siralamaya koymamiz gerekir. Yapilan çalismalarda bu türün genelde avlarini öldürmekten ziyade felç ettiklerini dogruluyor. Çekirgeleri felç ettikleri ve kurbagalarin iskeletini felç ettigine dair bilimsel çalismalar mevcut. Literatürde bu türün insanlari öldürdügüne dair bir bilgiye rastlamadik ama özellikle yasli insanlar, bagisikligi düsük olan kisilerde ve çocuklarda bu türün zehri tibbi önem arz edebilir; bu tür durumlarda bir saglik kurulusuna basvurmalari gerekiyor” dedi.



“Bunlar diger böceklerle beslendigi için biyolojik dengenin korunmasi adina önemli görevleri var”

‘Argiope lobata’ türü örümceklerin sikistirilma ve kendilerini tehlikede görmedikleri sürece insana saldirmadiklarini kaydeden Kurt, “Insanlarin bulundugu habitatlarda da çok fazla yasamadiklarini söyleyebilir. Vücutlari da küçük oldugu için çok az miktarda zehir üretiyorlar bu da bu kadar korkulmamasi gerektigini içeren bilgiler arasinda. Örümceklerin ya da zehirli hayvanlarin birçogunda oldugu gibi bu türün zehri de çesitli arastirmalara konu olmus. Biz bunlarin zehrinden farmakolojide, biyoteknolojide ve yine son yillarda yapilan çalismalarda kanser giderici maddeler ürettigine dair bilgiler de literatürde mevcut. Son yillarda bu kadar artmasi korkutmamali, bir insani öldürebilecek boyutta olmadigini biliyoruz. Aksine bunlar diger böceklerle beslendigi için de biyolojik dengenin korunmasi adina önemli görevleri var” diye konustu.

Kaynak: İHA