Mevsim Geçislerinde Beslenmeye Dikkat

Diyetisyen Süheyla Subasi Uçar, mevsim geçislerinde beslenmeye dikkat edilmesi gerektigini söyleyerek, “Kaliteli bir kahvaltiyla güne baslamali, saglikli ara ögünlerle günü zenginlestirmeyi, öglen ve aksam yemegiyle de günü dinlendirmeliyiz” dedi.

Mevsim Geçislerinde Beslenmeye Dikkat
Kis mevsiminin yaklasmasiyla birlikte ülke genelinde ani hava degisimleri etkili olmaya basladi.

Diyetisyen Süheyla Subasi Uçar, mevsim geçislerinde beslenmeye dikkat edilmesi gerektigini belirterek, kis aylarinda su tüketiminin azaldigini ve bu yüzden soguk havalarda kilogram basi 35 mililitreye denk gelecek sekilde su tüketilmesi gerektigini söyledi.



“Soguk havalarda kilogram basi 35 mililitre denk gelecek sekilde su tüketilmeli”

Diyetisyen Uçar, havalarin sogumasiyla insanlarda su tüketiminin azaldigindan bahsederek, “Havalarin sogumasiyla birlikte insanlarin hastalanma ihtimalleri artiyor ve ayni zamanda beslenme düzenleri bozuluyor. Bizler de daha düzenli beslenme ve bagisiklik sisteminizin daha kuvvetli nasil olur bunu anlatacagiz. Özellikle su tüketimi kis aylarinda ciddi bir sekilde azaliyor. Yaz sicakliklarinda 10-12 derece sicakliga sahip bir suyu kolaylikla tüketebilirken, kis aylarinda oda sicakligindaki su bize soguk geliyor. Bu yüzden insanlarda hep gözlemledigimiz soguk havalarda su tüketimleri yari yariya azaliyor ve su tüketiminin azalmasi ciddi anlamda bagisiklik sisteminin düsmesine neden oluyor. Bu yüzden soguk havalarda kilogram basi 35 mililitreye denk gelecek sekilde su tüketimini asla unutmamalisiniz. Soguk havalarda özellikle bagisiklik sistemini güçlendirecek besin guruplarini tercih etmeliyiz. Örnegin sogan, sarimsak, zencefil, pirasa gibi antibakteriyel özelligi olan sebzelere yemeklerimizde yer vermeliyiz. Bu besinleri salatalarda kullanabiliriz, çorbalara ekleyebiliriz, azar azar yemeklerimize ekleyebiliriz. Bagisiklik sistemimizin kuvvetlenebilmesi adina yemeklerde et suyu kullanimi ayni zamanda ara ögün gibi et suyu içimi de güzel olabilir. Direncinizin düstügü bu aylarda dengeli ve yeterli bir beslenme ile bir hastalik geçirseniz bile daha hafif atlatmayi saglayabilirsiniz. Kaliteli bir kahvaltiyla güne baslamali, saglikli ara ögünlerle günü zenginlestirmeyi, öglen ve aksam yemegiyle de günü dinlendirmeliyiz” dedi.



“Ana yemekte protein gruplarindan birisi bulunmali”

Uçar, ana yemeklerde protein agirlikli besinlerin tüketilmesi gerektiginden bahsederek, “Özellikle saglikli bir kahvalti tabaginda yumurta, peynir, zeytin, tam bugday ekmegi, farkli renkte sebzelerin bulundurulmasina özen gösterilmeli, yagli tohumlardan ceviz, badem, findik gibi gruplar omega-3 tarafindan zenginlestirilmeli. Daha sonrasinda ana yemekte ise özellikle protein gruplarindan birisi bulunmali. Et, tavuk, balik, kuru baklagiller, yumurtali sebze opsiyonlari bulabilir. Bunun yaninda sebzelerin yanina bu besinlerin katilmasina özen gösterebiliriz. Özellikle öglen ve aksam yemeklerinde vitamin içeriginden dolayi salata tüketimine özen gösterin, yaz mevsimlerinde salatayi çok sik kullaniyoruz ama havalar soguyunca ihmal ediyoruz. Ara ögünlerde ise C vitamini kaynagi olan meyvelerin tüketimine özen gösterilmeli, yanina kuruyemis guruplari ya da süt ve yogurt gibi besinler eklenebilir” diye konustu.

Kaynak: İHA