Dünyanin Hedef Pazari Haline Gelen Afrika, Türkiye'yi Seçti

Afrika ve Türkiye’nin ticari köprü çalismalarina yönelen yüzlerce is insaninin ikili görüsme firsati yakaladigi Türkiye-Afrika Ihracatçilar Is Birligi Lansmani Istanbul’da gerçeklesti.

Dünyanin Hedef Pazari Haline Gelen Afrika, Türkiye'yi Seçti
Türkiye ile Afrika arasindaki ihracatin günümüzde daha da önem kazanmasiyla birlikte, küresel hedef pazar haline gelen Afrika ve Türkiye’nin ticari köprü çalismalarina yönelen yüzlerce is insaninin ikili görüsme firsati yakaladigi Türkiye - Afrika Ihracatçilar Is Birligi Lansmani 4 Eylül tarihinde Istanbul’da gerçeklesti. Afrika’ya ihracata yönelmek isteyen KOBI’ler bir yandan dijitallesmeye yönelik tedirginlikleri sebebiyle harekete geçmekte zorlanirken öte yandan hiz kesmeyen arastirmalarina devam ederek güvenilir köprüler kurmak isteyince üretici firmalarin ihracata yönelik talepleri kadar sorulari da artis gösteriyor. Hususa iliskin olarak A Para’da ‘Ekonomi Notlari’ adli programa canli yayin konugu olarak katilan Türkiye Afrika Ihracatçilar Birligi Baskani Muhammet Ali Aras, kitanin barindirdigi ticari potansiyeli, dogal kaynaklarin çoklugu ve özellikle de yaklasan gida krizini ciddi anlamda engelleyebilecek oranda tarima elverisli arazi fazlaligi gibi sebeplerle dünya ülkelerinin odagi haline geldigine deginerek Türkiye’deki üretici ve ihracatçi firmalarin dijitallesme öncesi yasadigi zorluklari ve TURCAF olarak ne sekilde destek verdiklerini anlatti.

“Dogru partnerler bulup o partnerlerin üzerinden yatirim yapmamiz gerekiyor”

Türkiye’nin 1998 yilinda baslattigi Afrika Açilimi Politikasi sonrasi atilan dogru stratejik adimlara, Afrikalilarin da duyarsiz kalmayarak Türkiye ile isbirligi yapmak istediklerini, böylelikle ihracati kolaylastirdigini vurgulayan Aras, “Türkiye’de 4 milyona yakin sirket var bunun bir milyona yakinda fiziki ihracat yapabilir pozisyonda. 110 binini fiziki ihracat yapiyor, yüzde 10’unun sadece Ingilizce web sitesi ve dijital materyallere sahip. Simdi burada baktigimiz zaman bizim en büyük üretici ve ihracatçi firmalarimizin zorlandigi dijitalizasyon kismi, yani dijitalde çok aktif degiller bundan kaynakli olarak Afrika kitasinin getirdigi sorunlar güvenlik saglik yol masraflari orada gidip kalmayla alakali problemlerden kaynakli üretici firmalarimiz oraya ihracati yapmakta zorlaniyorlar arti yatirim yapmak da zorlaniyorlar bu yüzden bizim orada baslica sektörlerimize baktiginiz zaman insaat, tarim birçok alanda aslinda bosluk var fakat ilk basta bizim Afrika kitasindan dogru partnerler bulup o partnerlerin üzerinden orada yatirim yapmamiz gerekiyor” dedi.



“2020 yilinda artik dijital varlik dünyaya hükmetmeye basladi”

Aras, “2020 yilinda artik dijital varlik dünyaya hükmetmeye basladi, yani biz bir kisi sirtima çantami alayim gideyim Afrika’da kapi kapi gezeyim müsterilerimi ziyaret edeyim çok güzel bir sey fakat maliyet ve zaman açisindan orta ölçekli ve üretici firmalarimizi çok memnun eden bir tablo degil” diyerek TURCAF tarafindan gelistirilen platformun ihracatçilara nasil dijital destek verdigini anlatti. E-ihracat platformlarinda 42 Afrika ülkesine yapilan reklam ve tanitim çalismalari sonrasi Afrika’dan portala gelen satin alma talebini Ingilizce, Fransizca, Farsça veya Arapça olmasi fark etmedigini söyleyen Aras, dilimize çeviri destegi sunan yapay zekali tercümanlar ile hizli, kolay ve kesintisiz ticari iletisimin saglandigini belirtti.

Platformun büyük kisminin dijital pazarlama oldugunu açiklayan Aras, geleneksel pazarlama raporlarinda yer alan alici listeleri ve alici tercihlerine dair bilgileri de içerdigini, ek olarak Afrika ülkelerinde yapilan basin, yayin ve TV mecralardaki reklam çalismalariyla 360 derece e-ihracat imkani sundugunu ifade etti.

Kaynak: İHA