Dr. Sahin Açiklamasi 'Dogum Kontrol Hapi Saglik Kurulusuna Danisilmadan Kullanilmamali'

Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Opr. Dr. Sami Sahin, dogum kontrol hapinin saglik kurulusuna danisilmadan kullanilmamasi gerektigini söyledi.

Dr. Sahin Açiklamasi 'Dogum Kontrol Hapi Saglik Kurulusuna Danisilmadan Kullanilmamali'
Kadinlik hormonu içeren haplarin her gün bir adet alindigi takdirde kadinin yumurtaliklarindan, yumurta hücresinin çikmasini engelledigini ve rahim agzindaki salgilari kalinlastirarak spermin geçip rahme ulasmasini önledigini söyleyen Liv Hospital Samsun Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Opr. Dr. Sami Sahin, dogum kontrol günü dolayisiyla dogum kontrol yöntemleri hakkinda bilgilendirdi.

Dogum kontrol haplarinin düzenli kullanilirsa çok etkili olabildigini söyleyen Opr. Dr. Sami Sahin, “Adet kanamasi sirasindaki agriyi azaltir. Adet dönemlerinin düzenli olmasini saglar. Adet kanamasi miktarini azaltarak, kansizligin önlenmesine yardimci olur. Rahim ve yumurtalik kanserine karsi koruyucudur. Kullanmaya baslamadan önce kesinlikle bir saglik kurulusuna danisilmasi gerekmektedir. Meme kanseri veya kanser öyküsü olanlar, kalp hastaligi olanlar, akut karaciger hastaligi olanlar, halen gebe ve gebelik süphesi olanlar, geçmiste veya halen damar hastaligi olanlar ve jinekolojik kanseri olanlar bu haplari kullanmamalidir” dedi.

Ertesi gün hapi hakkinda da bilgiler paylasan Opr. Dr. Sahin, “Ertesi gün hapina kondom yirtilmasi, diyaframin yer degistirmesi, RIA’nin düsmesi, hap alinmasinin unutulmasi gibi durumlarda ihtiyaç duyulur. Gebelik olustuktan sonra etkili degildir. Düsük yaptirici degildir. Tekrarlanan kullanimlar olabilir, fakat sik ve tekrar kullanimlarda koruyuculuk diger yöntemlere göre daha düsüktür. Korunmasiz cinsel iliskiden sonraki 72 saat içinde uygulanmalidir. Rutin bir korunma yöntemi olarak kullanilamaz” diye konustu.

Rahim içi araçlarin (spiral) küçük, esnek materyalden yapilmis, ilaç ya da bakir içeren araçlar oldugunu ifade eden Opr. Dr. Sami Sahin, su bilgileri paylasti:

“Rahim için spiraller, çok kisa bir islem ile rahim içerisinde yerlestirilir. Sperm hücrelerinin yumurtayi döllemesini engelleyerek gebeligi önler. Rahim içi araç kullanimi için isteyen kisiye uygun olup olmadigi açisindan mutlaka saglik kurulusuna danisilmasi ve muayene yapilmasi gerekmektedir. Rahim içi araç takildiktan sonra kontrolü için belli araliklarla doktora basvurulmasi gerekmektedir. Rahim içi araç cinsel iliskiyi etkilemez. Bazi kadinlarda, takildiktan sonraki birkaç ay içinde rahimde hafif kramp seklinde agrilar ve adet miktarinda artma olabilir. Gebelikten koruyucu enjeksiyonlarin (igneler) ise ayda bir ya da üç ayda bir yapilan çesitleri vardir. Bu ignelerin, içerdigi hormon ile yumurta hücresinin olusumu engellenerek, rahim agzinda bulunan salgilari koyulastirir, sperm geçisini güçlestirerek gebeligi önler. Rahim ve yumurtalik kanserine karsi koruyucudur. Adet kanamasi öncesindeki gerginligi ve agriyi azaltir, adet kanamasi miktarini azaltarak, kansizligi önleyebilir. Üç aylik olanlar için yöntem birakildiginda gebeligin geri dönüsü gecikebilir.”

“Cerrahi yöntemler gebelikten kesin korur”

Cerrahi yöntemlerle de gebeligin önlenebildigini sözlerine ekleyen Sahin, “Kadinlarda yumurtaliktan çikan yumurta hücresi, tüplerden geçerek rahme ulasir. Tüpler kapatilinca, yumurta rahme geçemez ve sperm hücreleriyle karsilasamaz, bu nedenle yumurta vücut tarafindan yok edilir. Erkeklerde ise sperm hücreleri hayalarda meydana gelir. Tohum kanallari kapatilinca, sperm hücreleri disari atilamaz. Vücut tarafindan eritilirler. Kadinlarda tüplerin baglanmasi ve erkeklerde ise tohum kanallarinin baglanmasi operasyonu, gebelikten kesin koruyan, kalici yöntemdir. Herhangi bir modern aile planlamasi yönteminin kisiye uygun olup olmadiginin belirlenmesi için mutlaka bir saglik kurulusuna danisilmasi ve aile planlamasi danismanligi alinmasi gerekmektedir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA