Antik Roma Yolundaki Kilikya Bölgesinin En Büyük Nekropolü Turizme Kazandiriliyor

İçel’de tarihi 2 bin 200 yil öncesine kadar giden Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nde yer alan onlarca mezarin yer aldigi Roma yolu üzerindeki nekropolün turizme açilamasi için çalisma baslatildi.

Antik Roma Yolundaki Kilikya Bölgesinin En Büyük Nekropolü Turizme Kazandiriliyor
Bizans ile Roma dönemlerinde yapilasma evresi geçiren 2 bin 200 yillik geçmisiyle tarihe isik tutan Erdemli ilçesi Ayas Mahallesi’nde, İçel-Antalya D400 karayolunun yaninda ortaya çikarilan ve 29 dönemdir kazi çalismalarinin sürdügü 23 hektarlik alanda kuruldugu belirlenen, geçmisin en önemli ticaret ve üretim merkezlerinden Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nde bu sene farkli bir çalisma yapilmaya baslandi. Kültür ve Turizm Bakanligi İçel Müze Müdürlügü koordinesinde yapilan çalismada Kastamonu Üniversitesi Insan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölümü Ögretim Üyesi Kazi Baskani Dr. Asena Kizilarslanoglu ile birlikte 15 kisilik ekip yer aldi. Ekibin bu seneki çalismalari çerçevesinde dönemin önemli kisilerinin mezarlarinin da yer aldigi antik Roma yolunda bulunan Kilikya bölgesinin en büyük nekropolünün turizme açilmasi için çevre düzenlemesi ile 3 boyutlu dijital verilerinin hazirlanmasi için start verildi.

Sahadaki taramalarin sonlarina yaklasilirken, önümüzdeki yil çevre düzenlemesinin yapilmasinin ardindan bölgenin önemli turizm merkezi olacagi ifade edildi.

"Turizme açilmasi için çevre düzenlemesi yapilmaya baslanacak"

2023 yili çalismalari hakkinda bilgiler veren Kazi Baskani Dr. Asena Kizilarslanoglu, "Su anda kentin kuzey nekropolünde bulunmaktayiz. Bu nekropol antik Roma yolu üzerinde farkli pek çok tipolojideki mezari barindiriyor. Bu alanin turizme açilmasi için çevre düzenlemesi yapilmaya baslanacak. Su an projelendirme asamasindayiz. Bir ön hazirlik yapilmakta. Burada mezarlarin tipolojik çalismalari yapildi. Çevre düzenlemesi yapilmasi ve turizme açilmasi amaciyla bir gezi güzergâhi belirlenmesi ve yine buradaki mezarlarin dijital verisinin elde edilerek belgelenmesi ve tanitim amaciyla kullanilmasi hedeflenmekte. Çalismalarimiz su an devam ediyor" dedi.



"Kilikya bölgesindeki en büyük nekropollerden bir tanesi"

Antik Roma yolunda bulunan nekropolde farkli pek çok tipolojideki mezar olduguna tekrar dikkat çeken Dr. Kizilarslanoglu, "Roma döneminde bu mezarlar yapilmis. Geç dönemde Bizans döneminde de tekrar kullanimlar görmüs. Genellikle toplu aile mezarlari olarak kullanilmis burasi. Oda mezarlar var. Yine lahit mezarlar var. Bireysel gömülerin yapildigi, birazcik insanlari ekonomik sinifina göre hitap eden bir nekropol burasi. Burasi özellikle Kilikya bölgesindeki en büyük nekropollerden bir tanesi. Halihazirda pek çok mezar da korunabilmis durumda. Çok farkli ve tipolojideki mezari barindirdigi için turizme açildiginda büyük bir potansiyele sahip olacak. Bölgenin tanitimina büyük katki saglayacak, kentin ne kadar büyük oldugunu ve nüfusunu ile ekonomik düzeyini çok net bir sekilde burayi ziyaret eden insanlara gösterme sansina sahip olacagiz" ifadelerini kullandi.

"Iki adet tapinak tipli mezar var"

Nekropolde iki tane anitsal tipte mezarin olduguna da vurgu yapan Kizilarslanoglu, "Onlar tabi ki o dönemde birazcik daha ekonomik statüsü yüksek olan ya da idareci siniftan olanlarin oldugu düsünülüyor. O tapinak tipli mezarlarda bu bölge de önemli bir yer ediniyor" diyerek sözlerini tamamladi.

Kizilarslanoglu’yla birlikte ekipte Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Dr. Ögretim Üyesi Ayça Gerçek, Arastirma Görevlisi Hakan Gerçek, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Sanat, Tasarim ve Mimarlik Fakültesi, Mimarlik Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Nisa Erkovan, arkeolog ve seramik uzmanlari ve ögrencilerin de yer aldigi belirtildi.
Kaynak: İHA