AIHM'den 'Skandal' FETÖ Karari

Avrupa Insan Haklari Mahkemesi’nin (AIHM) FETÖ davalari ile ilgili verdigi skandal karara karsi açiklama yapan Kayseri Barosu Avukati Emir Akpinar, “AIHM’nin karari Türk yargisina darbe niteligindedir.” dedi.

AIHM'den 'Skandal' FETÖ Karari


AIHM Büyük Daire’nin Türkiye Cumhuriyeti’nin bagimsiz mahkemelerinin üstüne geçerek hüküm tesis ettigini söyleyen avukat Emir Akpinar, “Avrupa Insan Haklari Mahkemesi Büyük Daire bugün bir basvurucunun pilot dava olarak kabul ettigi dosyasina iliskin kararini açikladi.

Pilot dava dememin sebebi bu dosya üzerinden binlerce Avrupa Insan Haklari Mahkemesi’ne yapilan basvuruyu inceledi ve netice itibariyle Türkiye Cumhuriyeti Devleti açisindan skandal bir karara imza atti. Kararda Avrupa Insan Haklari Mahkemesi Büyük Daire, Avrupa Insan Haklari Sözlesmesinin 6,7 ve 11. Maddelerinin ihlaline karar verdi. 6 ve 11. Maddeye deginmeyecegim ancak 7. Maddeye iliskin olarak vermis oldugu kararla Avrupa Insan Haklari Mahkemesi Büyük Daire adeta Türkiye Cumhuriyeti’nin bagimsiz mahkemelerinin üstüne geçerek hüküm tesis etmistir. Bu açidan da hak ihlali karari vermistir. Avrupa Insan Haklari Sözlesmesi 7. Madde cezalarin kanuniligi ilkesini içermektedir ve buna iliskin maddedir. Buradan hareketle Avrupa Insan Haklari Mahkemesi Büyük Daire, ByLock kullanimini, Bank Asya’ya para yatirma eylemlerini, Zaman gazetesi üyeligini ve sendika üyeligi gibi faillerin eylemlerinin suç teskil edemeyecegi yönünde bir karar vermistir.” dedi.



Akpinar, verilen kararin Türk yargisina darbe niteliginde oldugunu söyleyerek, “Karar bu yönüyle Türk yargisina adeta darbe niteligindedir. Vermis oldugu karar Türk Mahkemeleri’nin yerine geçerek vermis oldugu bir karardir. Kendisi yargilama yapabilen bir mahkeme degilken, kararin Avrupa Insan Haklari Sözlesmesi’ne uygunlugunu denetlemesi gerekirken tüm bunlari hiçe sayarak adeta yeniden bir hüküm tesis etme cihetine gitmistir. Sonuç olarak Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin üst makamlarinin bu kararin uygulanip uygulanmamasi noktasinda Avrupa Konseyi’ne taraf olup olmama noktasinda Avrupa Konseyi’ne taraf ülke olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin tarafliktan çekilmesi noktasina kadar gitmesi gerekmektedir.” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA