Adiyaman'da 2100 Yillik Tarihi Eserler Helikopter Ile Tasindi

Jandarma Genel Komutanligi’na ait helikopter, 1650 metre rakimli Kimil Dagi’ndan Kommagene Uygarligina ait 2100 yillik tarihi eserleri tasidi.

Adiyaman'da 2100 Yillik Tarihi Eserler Helikopter Ile Tasindi
Adiyaman’in Gerger ilçe sinirlarinda yer alan 1650 rakimli Kimil Dagi’nda 2021 yilinda Kommagene Uygarligi’nin Nemrut Dagi benzeri olan yeni bir kült (kutsal) alan tespit edildi. Köylüler tarafindan geçtigimiz yillarda bulunan ve Adiyaman Müze Müdürlügü’ne bildirilen kült alaninda yetkililer incelemede bulundu.

Dagin eteklerinde düstügü fark edilen birisi ikiye bölünmüs 2 stel bulundu. Stellerin birisinde Tanri Apollo ile Kral Antiokhos’un tokalasma sahnesinin bulundugu 1.3x1.76 ebatlarinda 3 ton 500 kilo, her iki tarafinda yazit olan stel ise 1,16x1.76 ebatlarinda 2 ton 200 kilo agirliginda.

Eserlerin bulundugu daglik alana karayoluyla ulasim olmadigi için, eserlerin tasinmasi için Jandarma Genel Komutanligi’ndan helikopter talep edildi.

Jandarma Genel Komutanligi’nin talebe olumlu cevap vermesi üzerine Ankara Haci Bayram Üniversitesi ögretim üyesi Prof. Dr. Yasar Selçuk Sener, Adiyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan ve ekip eserleri tasinabilir hale getirmek için çatlama ve düsmeyi önlemek için sponzetlerle saglamlastirildi.

Diyarbakir Hava Grup Komutanligi’ndan genel maksat helikopteri tarafindan halat salinarak eserler baglandi. Eserler helikopter ile 6 kilometre uzakliktaki Gölyurt Kartal Yaylasina tasindi. Stellerin tasinmasinda yaklasik 30 kisilik Jandarma ekibi güvenlik önlemi aldi. Eserler daha sonra Adiyaman’de Perre Antik Kent’e tasinacak.

Ankara Haci Bayram Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Yasar Selçuk Sener, yapilan çalismayla ilgili bilgi vererek, “Yaklasik 2-3 defa Kimil Dagi’na çiktik. Zirveye çikmak öyle kolay olmadi. 3-4 saatlik bir yürümeyle alana ulasiyorsunuz. Malzemelerin götürülmesi ayri bir sorun oldu. Oradaki taslari helikopter ile tasinabilecek sekilde bagladik. Jandarma Hava Kuvvetlerinden helikopter geldi ve çok sükür nihayet dagdan indirdik. Simdi bundan sonraki asamada biz bir sikinti yasamadik çok sükür. Bundan sonraki asamada bu kirik parçayi birlestirip, iki tane steli de müzenin uygun görecegi bir yerde sergilemek için hazirlanacak” dedi.

Adiyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan ise, “2021 yilinda Müze Müdürlügümüze bir heykel kaidesinin fotografin gelmesiyle alanda incelemelerde bulunduk. Bu alanda yaptigimiz inceleme sonucunda üç parça stel tespit ettik. Bu stellerin bir tanesinde her iki tarafinda Grekçe yazit olan, bir tanesinde ise Kral Antiochos’un Tanri Apollon ile tokalasma sahnesi var. Bu stellerin çok zor bir alanda olmasi nedeniyle herhangi bir tasit ile tasinamadi. Kültür Turizm Bakanligi, Jandarma Genel Komutanligi isbirligi ile Diyarbakir’dan helikopter gelip buradaki stelleri bir alana tasidi. Bunun üzerindeki yazitlarin çözülmesiyle birlikte Kommmagene tarihi açisindan önemli bilgilere sahip olacagiz” seklinde konustu.

Adiyaman Kültür ve Turizm Müdürü Abuzer Gelse’de eserlerin tasinmasiyla ilgili süreçten bahsederek, “Yazismalar ve girisimler sonucunda helikopter ile eserlerin tasinmasina karar verildi.

Bu alanda bulunan steller ve yazitlar helikopter aracigiyla buraya tasindi. Burasi Kommagene Kralligina ait yeni bir kesif. Buradaki yazitlar okundugunda gerek ülkemiz, gerek dünya kültür mirasi için çok önemli bilgilerin ortaya çikacagini ümit ediyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA