Zor Sartlar Altinda Mangal Kömürü Üretiyorlar Açiklamasi Tonu 14 Bin Lira

Kirikkale’de ormanlik bölgeye kurduklari çadirlarda yasamlarimi sürdüren mevsimlik isçiler, zor sartlar altinda mese odunundan mangal kömürü üreterek ekonomik kazanç sagliyor. Bir sezonda 25 ton üretilen kömürün tonu 14 bin liradan satiliyor.

Zor Sartlar Altinda Mangal Kömürü Üretiyorlar Açiklamasi Tonu 14 Bin Lira
Diyarbakir’dan kilometrelerce yol kat ederek Kirikkale’ye gelen Hekimoglu ailesi, mese odunundan mangal kömürü üretmek için 6 ay boyunca zorlu yasam sartlari altinda çadirlarda yasiyor. Sulakyurt ilçesindeki ormanlik bölgeye yerlesen ve aslen Mardinli olan aile, asirlar önce Orta Asya ve Anadolu’da bir yasam tarzi olan konar-göçerlik çadir gelenegini sürdürüyor. "Torlukçular" olarak da bilinen mangal kömürü üreticileri, sabahin ilk isiklariyla kesim için ormanda mesaiye basliyor, traktöre yükledikleri odunlari ocaklarin bulundugu sahaya getiriyor. Orman Isletme Müdürlügü tarafindan uygun görülen bölgelerden kesilen mese odunlari boyutlarina göre ayriliyor, koni seklinde dizildikten sonra üstü saman ve toprakla kapatiliyor. Yaklasik 400 ile 500 derece isiyla yanan odunlar kömüre dönüsüyor. Kömürlerin kül olmamasi için de 24 saat nöbet tutuluyor. Bir sezonda yaklasik 25 ton kömür üretiliyor. Mangal kömürünün tonu ise 14 bin liradan toptancilara satiliyor.

Kömür üreticisi Mehmet Bekir Hekimoglu, "Bir ocakta kömürün olusumu 20 güne kadar sürüyor. Daha sonra atesi sönsün diye naylon çekiyoruz. 4 gün beklettikten sonra çikartiyoruz kömürleri. Çuvalladiktan sonra alici bulursak satiyoruz. Bir sezonda 25 ton kömür üretiyoruz. Tonu ise en fazla 14 bin liradan satiliyor" dedi.



"Nöbet tutmazsak kül olur gider"

Sabaha kadar ocaklarin basinda nöbet tuttuklarini belirten mevsimlik isçi Ridvan Hekimoglu ise, "Sabahtan aksama kadar rezillik çekiyoruz. Yaptigimiz is göz önünde. Topraklamasi, budamasi, yakmasi, kesmesi her biri birbirinden zor. Ama baska bir meslegimiz olmadigi için bu isi yapiyoruz. Eskiden bize kâr birakiyordu, simdi ise sadece aç kalmiyoruz. Sabaha kadar nöbet tutuyoruz. Bir-iki saat yatiyoruz, tekrar kalkiyoruz ve çalismaya basliyoruz. Nöbet tutmazsak kül olur gider. Mecburen katlaniyoruz" diye konustu.

Kaynak: İHA