Tehlikeli Geçidi Kullanmak Istemeyen Üreticiler, Yolu Kapatarak Tepki Gösterdi
Denizli’nin Pamukkale ilçesine bagli Kocadere Mahallesiden geçen otoban güzergahinda çalismalari süren üst geçitteki egimin yüksek olmasi, bölge halki için tehlike olusturdugunu belirten üreticiler, traktörleriyle yol kapatarak duruma tepki gösterdi.
Temeli Kasim 2020’de atilan ve 140 kilometre ana gövde, 23 kilometre baglanti yolu olmak üzere toplam 163 kilometre uzunlugunda olacak proje çerçevesinde 94 köprü, 19 viyadük, 79 altgeçit ve 573 menfez insa ediliyor. Aydin- Denizli Otoyolundaki çalismalar sürerken, Pamukkale ilçesine bagli Kocadere Mahallesi ile tarim bölgesinin baglantisinin saglanmasi için üst geçit çalismasi yapildi. Üstlenici yetkililer tarafindan çalismalarinda sona yaklasilan üst geçidin egim olarak yüksek olmasi bölgedeki güzergahi kullanan üreticilerin dikkatini çekti. Üreticilerin uyarilarina ragmen egimin giderek artirilmasi ise mahallenin tepkisine neden oldu. Traktörleriyle üst geçidin üzerine çikan üreticiler, yolun egiminin yüksek olmasi nedeniyle araçlarin çikamadigi ve üst geçit yerine alt geçit yapilmasi gerektigini dile getirdi. Karayollarinin belirledigi kurallara göre egimin yüzde 8’de bulunmasi gerekirken, yüzde 25’lik bir egimin olduguna dikkat çekti. Bölge sakinleri, iklim ve hava sartlarina göre üst geçidin can ve mal kayiplarina yol açacagini, biran önce egimin azaltilmasi veya alt geçit yapilmasini talep ediyor.
“Araçlarimiz buradan çikmasi çok mümkün degil”
Bölge halkinin taleplerine kulak verilmedigini ve yasanan soruna çözüm bulunmadigi takdirde daha büyük sorunlarin ortaya çikabilecegini söyleyen Hüseyin Özel, “Buraya alt geçit yapilmasi daha uygundur ama karsi taraf kagit üzerinde hareket ettigi için üst geçit yapmis. Karayollarina göre de yüksek bir egim mevcuttur. Araçlarimiz buradan çikmasi çok mümkün degil. Bu geçit tehlike arz ediyor. Alt geçit yapilmasini talep ediyoruz” diye konustu.
“Buraya kar ve yagmur yagacak, biz buradan ceset mi toplayalim”
Üst geçidin egim oraninin düsürülmesini isteyen Kocadere Mahallesi Muhtari Abdi Cebe, “Burayi yapan ilgili yetkilerimiz, üst geçitte ki yüksekligi araçlar ile ezip egimi azaltsin. Buraya kar ve yagmur yagacak, biz buradan ceset mi toplayalim. Vatandaslara bedeller ödenmedigi için vatandas dur diyor ama karsi taraf durmuyor. 29 Ekim’de bu yolun açilisi olacak. B u yuzden hizlica yapmak için acele ediyorlar. Egim yüze 14 diyorlar ama karayoluna göre en fazla yüzde 7-8 olabilir. Bize göre egim yüzde 25 duruyor” dedi.
“Bu araçlarin hepsi köydeki kantara gitmesi gerekiyor”
Yasanan durumun bölgedeki üretimi de olumsuz yönde etkileyecegini anlatan Bayram Isik, “Bölgede ürettigimiz bugday, ayva, erigi, nari hem bir kamyon hem de bir traktör üst geçitten çikartamaz. Bizim kantarimiz ise köyün içerisinde yer aliyor. Bu araçlarin hepsi köydeki kantara gitmesi gerekiyor. Bu üst geçidi kullandigi taktirde geçemeyecek ve tehlike olusturacak. Biz tehlikeli bir durum oldugu için üst geçide karsiyiz. Yüzde kaç egim olacaksa prosedüre göre yapilmasini talep ediyoruz” ifadelerini kullandi.
“Bu araçlarin hepsi köydeki kantara gitmesi gerekiyor”
Araçlariyla ürünlerini mahallelilerine tasimalarinin üst geçitteki egim nedeniyle çok zor bir durum olduguna dikkat çeken Mahmut Güngör ise “Traktörlerle bu üst geçide çikamiyorum ve ürünlerimi tasiyamiyorum. Bu bölgede alt geçide daha uygun görünüyor. Yarin buradan bir insan uçtugunda kimse bunun vebalini veremez. Buradan dolu degil bos araçlar ile çikamiyoruz. Bize geçici olarak yaptiklarini ve düzelteceklerini söylediler ama yapmadilar” seklinde konustu.