OGMD Anadolu'nun Nadir Türlerinden Karakulak'in Görüntülerini Paylasti

Doga Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlügü, Anadolu’nun nadir türlerinden Karakulak’in görüntülerini paylasti.

Tarim ve Orman Bakanligina bagli Doga Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlügü Ege ve Akdeniz ormanlarinda yasayan ve oldukça nadir görülen Karakulak’in görüntülerini paylasti. Genel Müdürlügün sosyal medya hesabi üzerinden yapilan paylasimda ‘Anadolu Parsinin ardindan vasak ile birlikte en büyük yaban kedilerimizden biri olan Karakulakla tanismanizi istiyoruz bugün’ ifadeleri kullanildi.

Anadolu’nun ender görülen yabani kedilerinden karakulak (Caracal caracal), insandan olabildigince uzak, Ege ve Akdeniz’in el degmemis ormanlarinda yasiyor. Bulundugu ekosistemin sigortasi olarak aniliyor.

Genellikle bes kilogramdan daha hafif avlarla beslenen karakulak kinali keklik gibi yer kuslari ile yaban domuzu yavrulari ve kemirgenlerle besleniyor. Karakulaklarin yasam alanlarinda otçul olan memeli türlerin popülasyonu kontrol altinda tutuldugu için flora üzerindeki otçul baskisi azaliyor ve bitki çesitliligi korunuyor.

Karakulaklar üç metreye kadar siçrayarak kanatli avlarina ulasabiliyor. Radari andiran kulaklari sayesinde en küçük titresimleri bile duyabiliyor. Bu onun daha iyi avlanabilmesini sagliyor.

Avlanirken her iki pençesini birbirinden bagimsiz olarak kullanabiliyor ve bu sayede birden fazla av yakalayabiliyor. Kuyruklari avlarina atlama hamlesi yaparken ona denge sagliyor. Burun kisminin iki tarafina hafifçe ilerleyen siyah çizgi gözleri günesten etkilenmeden hareket edebilmesini sagliyor.
Kaynak: İHA