Meshur Çameli Fasulyesinde Hasat Devam Ediyor

Denizli’nin Çameli ilçesinde dogal olarak üretilen cografi isarete sahip meshur Çameli fasulyesinde geçen ay baslayan yas hasat sürüyor. Dogal kaynak sulari ve hayvan gübresi kullanilarak üretilen fasulye, toptancilar araciligiyla satilmak üzere hallere götürülüyor.

Meshur Çameli Fasulyesinde Hasat Devam Ediyor


Denizli’nin Çameli ilçesinde lezzeti ile ünlü cografi isarete sahip meshur Çameli fasulyesinde geçtigimiz Agustos ayinda baslayan yas hasat devam ediyor. Sabah aksam toplanan meshur fasulyeler, ilçeye bagli mahallelere gelen toptancilar tarafindan alinip farkli illerdeki hallere gönderiliyor. Kuru fasulye için ayrilan fasulyelerde ise hasat yeni basladi.



Çameli ilçesine bagli Gökçeyaka Mahallesi’nde yaklasik sekiz yildir bes dönümlük arazilerinde meshur Çameli Fasulyesi üretimi yaptiklarini anlatan Zafer Saylan, dogal kaynak suyu ve tavuk, güvercin gübresiyle fasulye üretimi yaptiklarini söyledi.

Denizli’nin en meshur kuru fasulyesinin suan yas hasat zamani oldugunu anlatan Zafer Saylan, “Fasulye üretimi mevsimlik oldugu için 3 ay içerisinde gelisir, lezzetli olur. Taze fasulyemiz su anda çok ilgi görüyor. Fasulyeyi bizden alanlar dogal oldugu için çok memnun kaliyor. Havamiz, suyumuz, çamlar güzel” dedi.



Çevre illere de gönderiliyor

Çameli’de üretilen yas fasulyenin basta Mugla, Burdur ve Denizli olmak üzere çevre illere de gönderildigine dikkat çeken Zafer Saylan, “Bu fasulye tarlasi bes dönüm. Ben sekiz yildan beri taze fasulye kuru fasulye üretimi yapiyorum. Mugla, Denizli, Burdur’a satis yapiyoruz. Günde 300- 600 kilogram arasi taze fasulyemiz çikiyor. Fasulyeyi Haziranin 20 sinde ektik. Su anda 1 ay daha hasadimiz devam edecek. Fasulyemiz 55 günde verime gelmistir. 60 günde çiçek gösterir. 75 günde satisa gelir. Ama ben bu sene dogal güvercin gübresinden 55 günde satisa hazirladim. Bu yil güvercin gübresi nedeniyle 55 günde satisa sunduk. Gübremizi eritiyoruz, tankimiza koyuyoruz, damlamaya veriyoruz suyumuzu. Güvercin gübresini domates ve sebzelerde deniyordum. 2-3 yildan beri fasulyede deneme yaptim. Verimi de artti. Her seye faydasi oldu, güvercinleri de kendim besliyorum. 150-200 güvercinimiz var” dedi.



“Tamamen dogal üretim”

Meshur Çameli Fasulyesinin üretiminde dogal kaynak suyu, dogal tavuk ve güvercin gübresi kullandiklarina dikkat çeken Umut Saylan’da, “Biz burada fasulye üretimi yapiyoruz. Sirik fasulyesini sabah toplamaya basliyoruz. Aksama kadar topladiktan sora topladigimiz fasulyeleri bir miktar para karsiliginda toptanciya satiyoruz. Görmüs oldugunuz fasulyeleri hayvan gübresiyle ve dogal yeralti sulariyla besliyoruz ve buranin yayla havasi çok güzel oldugu için fasulyelerimiz taze ve lezzetli oluyor. Bu cografi isaretli meshur Çameli fasulyemiz. Biz bunlari güvercin ve tavuk gübresiyle besleyip yeraltindan gelen sularla da suluyoruz. Bunlar görmüs oldugunuz gibi taze ve uzun uzun olur. Bunlarin konservelikleri olsun, her seyi lezzetli olur. Yaylanin havasindan dolayi her sey lezzetli ve taze çitir olur. Fasulyemiz organiktir. Hiçbir sey kullanmiyoruz tamamen organik. Güvercin gübresi kullaniyoruz. Her seyimiz organik. Suyumuz yer altindan geliyor” dedi.

Kaynak: İHA