800 Yillik Cami UNESCO Dünya Mirasi Listesi'ne Alindi

‘Dünyanin merkezi’ olarak bilinen Eskisehir’in Sivrihisar ilçesindeki 800 yillik Ulu Cami, Suudi Arabistan’in baskenti Riyad‘da düzenlenen 45. UNESCO Dünya Miras Komitesi toplantisinda Dünya Mirasi Listesi’ne alindi.

800 Yillik Cami UNESCO Dünya Mirasi Listesi'ne Alindi
Selçuklu döneminde yapilan ve 2 bin 500 kisinin ibadet edebildigi, içinde 67 ahsap direk bulunan Ulu Cami, Suudi Arabistan’in baskenti Riyad‘da düzenlenen 45. UNESCO Dünya Miras Komitesi toplantisinda Dünya Mirasi Listesi’ne alindi. Sivrihisar Belediyesi, UNESCO Dünya Mirasi Geçici Listesi’nde olan Ulu Cami’nin daimi listeye alinmasi için 2015 yilinda basvuru yapmisti. Anadolu’nun en büyük ahsap camisi olma özelligini tasiyan caminin UNESCO Dünya Mirasi Listesi’ne alinmasi Sivrihisarli vatandaslar tarafindan sevinçle karsilandi.

Konuyla ilgili açiklama yapan Sivrihisar Belediye Baskani Hamid Yüzügüllü, Ulu Cami’nin UNESCO’ya katilim sürecinin uzun bir zaman aldigini belirtti.

Baskan Yüzügüllü, “Uzun bir süreç oldu. Biz 2014’de restorasyonlara baslayip, 2015 yilinda restorasyonunu bitirdik. Restorasyonu, islemleri bittikten sonra UNESCO Dünya Mirasi Listesi’ne basvuruda bulunduk. 2015’te bizim basvurumuzu UNESCO görüsmeye aldi. Ve bu yolculuk basladi.

Üç ya da bes görüsme sonucunda 2 gün önce yapilan toplanti sonucunda dünyanin merkezi Sivrihisar olarak, dünyanin merkezindeki Ulu Camimizi Dünya Mirasi Listesi’ne almis olduk. Ecdadimizdan kalan degerlerimizi tüm dünyaya tanitabilmek için güzel bir adim oldu. Dünyanin tanidigi, UNESCO’nun kabul ettigi bir eser haline gelmis oldu. Bu çok büyük ve güzel bir olay. Dünyanin bu mirasi kabul etmesi çok güzel, onurlandirici bir sey. Geri dönüsler de çok güzel oluyor" dedi.

"Türkiye’de 5 tane arsiv camimiz var" diyen Yüzügüllü, "En büyük ve en eskisi bizim Sivrihisar’da bulunan Ulu Cami’dir. 67 sütun üzerinde kurulu tamamen ahsaptan olusmus, içerideki minberi bile geçme usulü cevizden yapilmis çok degerli bir eserdir. Herkesi bu dünya mirasini görmeye ve o atmosferi yasamaya davet ediyorum” dedi.



“Diziden etkilendik, gelip görmek istedik”

Manisa’dan camiyi ziyarete gelen Recep Hosgöz, Sivrihisar’da çekimi yapilan bir dizi sayesinde burayi gördügünü ve arkadaslariyla geldigini ifade etti.

Hosgöz, herkesin gelip buralari ziyaret etmesi gerektigini belirterek, “Dizinin sayesinde Sivrihisar’i daha da çok benimsedik. Bu bulunmus oldugumuz mekâni da zaten bir Ramazan ayinin bir teravih namazinin kilinmasi ile bölümünde buraya tanik olduk. Biz filmin etkisiyle buradan daha da çok etkilendik. Burayi ziyarete geldik arkadaslarimizla. Çok da fazlasiyla begendigimiz yeri hos da bulduk. Tabii UNESCO’nun Dünya Mirasi Listesi’ne girmesiyle biz bundan çok daha da gururlandik, onurlandik. Yani ülkemiz adina, Sivrihisar adina bu tarz yerlerin dünya mirasinda bulunmasi, tanitimi. Yani bekleriz. Bu tarz yerlerimiz bizi daha çok onurlandirir, gururlandirir. Biz buraya Manisa’dan geldik 4 arkadas. Eskisehir hep bildigimiz kadariyla, duydugumuz kadariyla aklimizda canlaniyordu. Ama gezdik gördük, begendik. Gelmeyi düsünen herkes gelsin, onlar da bizim gördügümüz güzellikleri görsünler. Pisman olmayacaklarini düsünüyoruz, bekleriz“ dedi.

Emekli Ibrahim Günay ise Ulu Cami’nin ilginç detaylari oldugunu ifade ederek söyle konustu:

“Iste UNESCO’dan ödül de aldi, oraya da girdi. Yani çok eski yapili bir camimiz, 1274 yilinda yapilma. Hatta biz kislari geldigimiz zaman kesinlikle üsümezdik. Disari soguk olurdu, içerisi ilik olurdu ve isitma tertibati yoktu. Içerideki Ayetel Kürsi’nün çivisiz olusunu çogu insanimiz bilmiyor. Geliyor gidiyor, bakiyor, ’Hutbe var’ diyor ama hutbenin kenarinda o sekilde çivisiz olusu çok ilginç. Tarihi eserlerimiz çok bizim. Bir de dizinin çekimleri de baslayinca bizim Sivrihisar’imiz daha fazla gelisti. Çok da güzel oldu. Disaridan çok asiri gelen var. Belediyemizden de Allah razi olsun. Belediye baskani çok güzel çalismalar yapiyor. Onlarin sayesinde de Sivrihisar bayagi gelisti. “
Kaynak: İHA