Sirdan Karaborsa Oldu

Adana’nin yöresel yemegi sirdan dolmasi sosyal medyanin etkisiyle tüm Türkiye’ye yayilmasi ve son günlerde hayvan kesiminin az olmasindan dolayi karaborsa oldu.

Sirdan Karaborsa Oldu
Gevis getiren hayvanlarin midelerinin son ve dördüncü bölümü olan sirdan temizlenip içine baharatli pirinç doldurulup dikilmesi ve salçali suda pisirilmesi suretiyle yemek haline getiriliyor. Bir tür dolma olan sirdan uzun süre Adana’nin yöresel yemegi olarak kaldi. Ancak sosyal medyanin yayginlasmasiyla birlikte sirdan dolmasi da yöresel yiyecek olmaktan çikip ünü Adana’yi asti. Sirdan dolmasi özellikle Istanbul, Ankara, İçel ve Izmir gibi sehirlerde restoranlarda hizla yayilmaya basladi.

Ayrica son zamanlarda hayvan kesimi de az olunca Adanalilar sirdan bulmakta zorlanmaya basladi.

Sirdanci Rifatcan Bilgin, son günlerde sirdanin karaborsa oldugunu söyleyerek, “Son zamanlarda sirdan bulmakta çok zorlaniyoruz. Ben dün gece sirdan bulup satamadim. Bunun iki nedeni var biri artik çok az hayvan kesiliyor. Her hayvanda da bir sirdan oluyor. Ikincisi ise sosyal medya sayesinde sirdan tüm Türkiye’ye yayildi. Önce sadece Adana’da tüketilirken simdi tüm Türkiye’de satisi var” dedi.

Sirdanin karaborsa olmasinin fiyatlara da yansidigini, su an 53-55 lira arasinda olan sirdanin 60 liraya çikacagini belirten Bilgin, “Çünkü sirdan bulmakta zorlaniyoruz. Buldugumuz zaman da eski fiyattan alamiyoruz. Mecbur biz de zam yapmak zorunda kaliyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA