Ormanlarin Biyolojik Mücadele Ajanlari Yanginda Kurtarildi

Bolu-Ankara sinirinda çikan orman yangininda alevler arasinda kalan kirmizi orman karincalarini yangin söndürme ekipleri kurtardi. Kirmizi karincalarin bazi orman zararlilarina karsi biyolojik mücadelede kullanildigi ögrenildi.

Ormanlarin Biyolojik Mücadele Ajanlari Yanginda Kurtarildi
Gerede ilçesi Afsar Yaylasi ormanlik alaninda, cumartesi günü saat 12.00 siralarinda yangin çikti. Ihbar üzerine olay yerine itfaiye ekipleri sevk edildi. Yanginin büyümesi üzerine toplam 14 helikopter, 2 uçak, 45 arazöz, 5 dozer, 2 grayder, kepçe, 12 su ikmal araci, itfaiye, UMKE ve saglik ekipleri sevk edildi. Ekiplerin uzun ugraslari neticesinde 22 saatin ardindan yangin kontrol altina alindi.

Yanginda kirmizi orman karincalarinin yuvasi da alevler arasinda kaldi. Karinca yuvasi alev alev yandigi esnada, yangin söndürme ekipleri yuvayi fark etti. Alevler içerisinde kalan kirmizi orman karincalari ekipler tarafindan kurtarildi.

"Orman zararlilarina karsi biyolojik mücadelede kullanilmaktadir"

Bolu Orman Bölge Müdürlügü tarafindan yapilan açiklamada, "Ülkemizde dogal olarak bulunan ve önemli bir predatör olan kirmizi orman karincasi (Formica rufa L.), bazi orman zararlilarina karsi biyolojik mücadelede kullanilmaktadir. Orman ekosistemindeki etkilesimleri nedeniyle ‘ormanin saglik melekleri’ olarak Orman Genel Müdürlügümüz tarafindan biyolojik mücadele ajani olarak kullanilmaktadir. Ekolojik dengenin dogal faktörlerinden olan F. rufa grubu karinca populasyonlari bazen maalesef çikan orman yanginlarindan olumsuz etkilenmektedir. Zararli böceklerin istilasina karsi ormanlari korumada yararli olduklarindan F. rufa grubu karincalari her türlü hasardan ve afetten korumak için mücadele edilmektedir" ifadelerine yer verildi.

Kaynak: İHA