Mersin'de Incirde Rekolte Sevinci

İçel’in Mut ilçesinde 8 bin dekar alanda üretilen beyaz incirden bu sene yaklasik 30 bin ton rekolte beklenirken, fiyatinin bahçede 55 TL’nin altina inmemesi üreticisinin yüzünü güldürdü.

Mersin'de Incirde Rekolte Sevinci
Mut ilçesi basta kayisi, erik, zeytin ve incir olmak üzere birçok ürünü üreterek hem yurt içine hem de yurt disina satilmasini sagliyor. Kayisi ve erik sezonunun tamamlanmasinin ardindan hasadi baslayan beyaz incirde de sona yaklasiliyor. Ilçede 8 bin dekar alan üretilen sehrin beyaz altini incirden bu sene 30 bin ton rekolte bekleniyor. Ilçede üreticinin önemli gelir kaynaklarindan olan beyaz incir rengi, aromasi, tadi ve sevkiyata dayanikliligi ile tercih ediliyor. Turfanda da kilogrami 65 liradan alici bulan incir hasatta sona dogru yaklasilirken 55 liradan alici bulmaya devam ediyor. Geçen yil 15-20 TL’ye kadar düsen incirin fiyatinin bu sene 55 TL altina inmemesi üreticisinin yüzünü güldürmeye devam ediyor.

Hem üretici olan hem de tüccarligini yapan 49 yasindaki Mehmet Yildiz, “Incir alimi geçen ayin 25’inde basladi.

Ilk alimina 65 ile 70 liradan alimina basladik. Su an incirin sonuna geliniyor. Su an fiyati 55 liradan devam ediyor. Üretici para kazaniyor. Ben hem üreticiyim hem aliciyim. Aliyoruz ticaretini yapiyoruz” dedi.

Üretici Dogan Can Sahin ise “Biz üreticiyiz çiftçiyiz bu sene incir fiyatlarimiz 65 liradan basladi incirin sonuna gelmemize ragmen bugün 55 liraya satiyoruz. Bu senen incirden güzel paralar kazandik ve gelirimiz çok güzel oldu” diye konustu.

Mut Ilçe Tarim ve Orman Bakanligi yetkilileri, Mut Kaymakamligi ve Ilçe Tarim Müdürlügü öncülügünde Mut incirinin cografi isaret marka çalismalarinin devam ettigi ve en kisa zamanda sonuçlanmasinin da beklendigi belirtildi.

Öte yandan kuru incirin fiyatinin ise bu sene 250 TL civarinda oldugu ifade edildi.
Kaynak: İHA